Aanbod naasten

INDEX

 

TRAINING VOOR OUDERS/PARTNERS

Logo ADF

De training ‘ouders/partners’ draait om de vraag hoe om te gaan met iemand in je naaste omgeving die last heeft van angst of dwang. Uit onderzoek is gebleken dat de naasten van iemand met een dwangstoornis in 90% van de gevallen ‘meedwangen’. Herkent u iets in de volgende voorbeelden?

  • Om te voorkomen dat uw partner in de verleiding komt om alles in huis schoon te maken, trekt u uw kleren alvast bij de deur uit, stopt u alles meteen in de wasmand en stapt direct onder de douche.
  • Omdat uw kind bang is iets niet goed te hebben gelezen of opgeschreven, stelt u uw kind veelvuldig gerust of helpt u bij het maken van het huiswerk.
  • U wacht om ergens heen te gaan totdat uw partner of kind klaar is met controlerituelen.
  • U zet altijd de kliko buiten of doet altijd de boodschappen omdat uw partner dat niet durft.
  • U koopt liters shampoo omdat uw kind bij elke douchebeurt een nieuwe fles wil gebruiken.
  • U bedenkt smoezen om te rechtvaardigen dat geen visites worden afgelegd of mensen thuis worden uitgenodigd.
  • U legt tijdschriften uit het zicht of kijkt niet naar bepaalde TV-programma’s, omdat uw kind of partner daar onrustig van wordt.
  • U wast regelmatig onnodig uw handen.
  • U wilt voorkomen dat uw partner bang is dat u, uw kinderen of ouders iets ernstigs overkomt.
  • U wilt voorkomen dat uw partner of kind de lat te hoog legt en daarom bang is om te falen.

Wat een dwang- of angststoornis van een familielid of vriend met u doet, is onderwerp van een training van 5 bijeenkomsten. Er wordt gekeken naar wat u zelf stapsgewijs kunt doen om goed met die angst- of dwangstoornis om te gaan, zónder dat u probeert de ander daarvan af te helpen. Dit lijkt in tegenspraak met elkaar maar in de training zult u merken dat dit twee verschillende dingen zijn. Ervaringen uitwisselen is vaak een ‘feest’ van herkenning en kan helpen voorkomen dat de dwang of angst van een familielid of vriend uw probleem wordt. De groep ondersteunt u bij de stappen die u gaat zetten. Hierdoor komt er weer ruimte vrij om de dingen te doen die u zelf belangrijk vindt. De training wordt geleid door Thea van Bodegraven.

Wanneer
Bij voldoende deelnemers start er één groep in het voorjaar en één in het najaar. Opgeven voor de volgende groep kan dus altijd.

Locatie
Kantoor ADF stichting
Hoofdstraat 122
Driebergen-Rijsenburg

Tijd
19.30 – 21.30 uur
De zaal is open om 19.15 uur voor koffie/thee

Kosten
€ 60 per persoon (voor leden)
€ 85 voor 2 personen (voor leden)

Belangstellenden kunnen zich opgeven bij de ADF-Stichting via mail lotgenotencontact-at-adfstichting.nl of telefoon 0900-200 87 11.

 

WORKSHOP EN TRAINING VOOR NAASTEN

Ervaringsdeskundige en coach Thea van Bodegraven geeft individuele coaching, online trainingen en workshops voor mensen te maken hebben met angst of dwang in het gezin. Meer informatie is te vinden op haar website.

Website
Sterk in Eigen Kracht

E-mail
info-at-sterkineigenkracht.nl