Meetinstrumenten

Materiaal mediabibliotheek

Op de pagina Mediabibliotheek Internet kun je selecteren op materiaal voor professionals zoals boeken, artikelen, een lezing voor de kinder- en jeugdpsychiatrie etc. Je vindt de selectie in deze link.

Consortium

CASS18+ is een consortium voor mensen die werken met volwassen patiënten met autisme om kennis en ervaring uit te wisselen. Aanvankelijk was ik sceptisch maar dit consortium heeft een duidelijke bijdrage geleverd aan het verbeteren van de hulpverlening.

Wij willen ook zoiets organiseren voor professionals die zich bezig houden met diagnostiek en behandeling van mensen met OCSS. Voor wie in een gespecialiseerde setting werkt, is dat misschien minder interessant maar voor anderen kan het waardevol zijn om zich te kunnen aansluiten bij een groep professionals met dezelfde specifieke interesse.

Ik denk aan twee tot drie bijeenkomsten per jaar gericht op het werken in de klinische praktijk. Ondersteunen welke screeningsinstrumenten, welke vragenlijsten, welke protocollen, welke psycho-educatie etc. Dus heel praktisch met wellicht ook intervisie mogelijkheden en daarnaast elke keer één of twee sprekers vanuit de research.

Op zich hoeft zoiets niet zoveel te kosten. We moeten een ruimte hebben maar misschien kan een instelling die centraal gelegen is daarin voorzien. Het mooiste is als de bijeenkomsten geaccrediteerd zijn.

Bij mijn weten is er nog niet iets dergelijks. PsyQ doet ook iets met expertgroepen naar ik meen, maar die zijn niet vrij toegankelijk.

We moeten maar even kijken wat de handigste organisatievorm is. Ik zal ook vragen wat het Nederlands Kenniscentrum Angst en Depressie (NedKAD) in deze kan betekenen. Daarnaast is er met Stichting Dwangstoornis natuurlijk al een rechtsvorm.

Mijn vragen:

  • Is hier behoefte aan?
  • Bestaat er al zoiets voor OCSS?
  • Zou je willen deelnemen?
  • Aan welke accreditatie is voor psychologen het meest behoefte?
  • Moet ik een eerste bijeenkomst organiseren?
  • Wil je meehelpen met de organisatie?

Je kunt mailen naar info@dwang.eu. Ik ben heel benieuwd.

Menno Oosterhoff