Ben ik geen homo?

Een schoolvoorbeeld van h-OCD

Read in English

Tegenover me zit een wanhopige jongeman, 23 jaar, op eigen verzoek door de huisarts verwezen naar de polikliniek gespecialiseerd in dwangstoornissen. Sinds een paar maanden wordt hij gekweld door voortdurende twijfel over zijn seksuele geaardheid. Hij weet nog precies waar en wanneer het begonnen is.

Met een vriend was hij naar de film geweest en daarna hadden ze nog wat gedronken. Twee meisjes naast hen zaten te flirten, en toen ze daar niet op ingingen, had één van de twee gezegd: “Of zijn jullie soms homo’s?”
Hij had er verder geen aandacht aan besteed, maar toen hij naar huis liep, dacht hij opeens: “Zou ik een homo zijn?” Sindsdien had de gedachte hem niet meer losgelaten.

Er was niks wat in die richting wees. Hij had diverse vriendinnen gehad en woonde nu sinds anderhalf jaar samen. Hij voelde zich niet seksueel aangetrokken tot mannen, nu niet en in het verleden ook niet. Maar hoe hij ook probeerde zichzelf voor te houden dat er geen reden was aan te nemen dat hij homo zou zijn, toch dook de gedachte steeds weer op. “Ben ik geen homo?”

 
Experimenteren

Na lang aarzelen had hij er met zijn vriendin over gesproken. Zij wist niet goed wat ze ermee aan moest. “Je moet er maar achter zien te komen”, had ze gezegd. Dat het hun seksuele relatie weinig goed deed was logisch, maar het deed hem toch nog meer twijfelen. “Komt dat dan toch niet omdat ik homo ben?”

Ten einde raad was hij naar de huisarts gegaan. Die had hem geadviseerd om maar eens wat te experimenteren. Hij was daarna een keer naar een homobar geweest, maar voelde er niks voor om in te gaan op de voorstellen die hem gedaan werden. Eerst luchtte dat hem op – zie je wel, ik ben toch geen homo – maar later begon hij weer te twijfelen. “Misschien hield ik het af omdat ik het juist wel aantrekkelijk vond.”

Hij bekeek een paar keer homoseksuele porno en hield nauwlettend in de gaten of hij er seksueel door opgewonden raakte. Wel een beetje, wat hem erg verontrustte. Een vriend die hij in vertrouwen genomen had, stelde hem gerust: “Dat zegt niks. Dat heb ik ook.” Ze hadden er toen wel om kunnen lachen, dat ze dus misschien wel allebei homo waren. Maar de volgende dag ging hij nog veel meer twijfelen. Was hij verliefd op die vriend?

 
Homoseksuele OCD

Het was zijn vriendin die op internet iets vond over dwangmatig twijfelen aan je seksuele geaardheid. H-OCD heette het: homoseksuele OCD (Obsessieve-Compulsieve Stoornis).
“Zou het kunnen dat ik dat heb?” vroeg hij me aarzelend.
“Ja,” antwoordde ik, “het is een klassiek verhaal van h-OCD.”
“Weet u dat zeker?” vroeg hij hoopvol.
“Zeker genoeg”, was mijn reactie.

Het verhaal is inderdaad een schoolvoorbeeld van h-OCD. Dit wordt nogal eens aangezien voor de onzekerheid en twijfel die homoseksuele gevoelens (zeker in het begin) met zich mee kunnen brengen. Voor iemand die bekend is met het verschijnsel van obsessies, is het daarvan echter goed te onderscheiden.
Bij obsessies is de twijfel zélf het probleem en niet datgene waarover je twijfelt. Bekende voorbeelden zijn eindeloos blijven twijfelen of de deur wel goed dicht is, of het gas wel uit is, of je niet bent besmet, terwijl daar geen aanleiding voor is. Dat kan zelfs zover gaan dat iemand nóg twijfelt terwijl hij voelt dat de deur op slot zit.
Kenmerkend voor obsessies is dat (compulsieve) geruststelling zoeken door te controleren, te wassen etc. maar even helpt en op lange termijn de obsessieve onzekerheid vergroot.

Bij h-OCD is eveneens sprake van voortdurende twijfel, maar niet van daadwerkelijke homoseksuele gevoelens die een dergelijke twijfel rechtvaardigen. Het probleem ligt niet in het onderwerp van het piekeren (de seksuele geaardheid) maar in de (obsessieve) mate van erover twijfelen. Het is dus ook niet op te lossen door de geaardheid te accepteren, want er is geen homoseksuele geaardheid. Er is alleen twijfel over de geaardheid.
Dit is typisch voor OCD, een onrust, die niet in verhouding staat tot de aanleiding.

Het is belangrijk op te merken dat h-OCD beslist niets te maken heeft met homofobie of discriminatie. Het komt ook voor dat homoseksuelen gekweld worden door een obsessieve onrust of ze niet hetero zijn. Ooit had ik een patiënte die, om verlost te zijn van haar kwellende onzekerheid, ‘besloot’ dat ze lesbisch was. Een week later was ze weer bij me. Toen met de onzekerheid of ze niet biseksueel was.

 
Professionele hulp

De dwangstoornis is vooral bekend in haar meest voorkomende vormen, zoals smetvrees of controledwang, maar zij kan zich ook op veel andere manieren presenteren. Vormen waarbij er niet zozeer sprake is van uiterlijk zichtbare dwanghandelingen, worden vaak niet als dwangstoornis herkend. De h-OCD is hier één van.

En wat die jongen betreft: we zijn begonnen met een cognitieve gedragstherapeutische behandeling (CGT). In een later stadium kunnen we beoordelen of dat voldoende is of dat er ook medicatie nodig is.

Geruststelling dat het een vorm van h-OCD betreft, is wel heel nuttig, maar zelden afdoende. Bij dwang is er sprake van hardnekkige onrust, die vaak uiterst kwellend is en tegen alle logica ingaat.
Het klopt dat je je eroverheen moet zetten, maar het klopt niet als gedacht wordt dat dat eenvoudig is. Om te leren omgaan met dit soort obsessieve twijfel is professionele hulp vaak noodzakelijk.

 

NOOT

242 reacties op “Ben ik geen homo?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

 


  • Nee, dat zal niet, maar dan is er weer een ander risico. Er bestaat inderdaad ook OCD waarbij iemand last heeft van voorstellingen over agressief gedrag. Dat is wel een obsessie (zie intrusies) maar is anders van aard dan obsessieve twijfel.
   Zo kunnen moeders dergelijke gedachten hebben t.o.v. hun baby. Het risico kan dan weer zijn dat de huisarts het meldt bij het AMK (Advies- en Meldpunt Huiselijk geweld en Kindermishandeling) en dat daar niet wordt herkend dat het OCD is.

 1. Hi Menno,

  Erg herkenbare angst. Bij mij heeft de CGT redelijk geholpen. Heb er nu wel medicatie bij en helaas blijft de gedachte mij nu al 10 jaar plagen. Gelukkig is het nu beter dan toen. Het werkt bij mij ook voor agressieve dwanggedachten..
  Helaas is deze vorm van OCD voor mijn gevoel het ondergeschoven kindje.. Diagnose heeft bij mij 8 jaar geduurd….
  Dank voor dit duidelijke blog!

  • Beste Michiel,

   Ja, hoe kwellend het voor je is, hebben we kunnen zien in de eerste serie van Levenslang Met Dwang en heb je in je blogs heel goed beschreven.

   Fijn dat je mijn blog een goede uitleg vond. Het gaat er ook om dat mensen het herkennen, juist omdat deze vorm van dwang inderdaad, zoals je al zegt, nog tamelijk onbekend is.

 2. Hey, ik ben een jongen van 17 jaar en ik heb nu al paar dagen hetzelfde probleem. Ik twijfel heel de dag door aan mijn geaardheid en wordt hier helemaal gek van. 3 weken geleden was ik nog smoor verliefd op een meisje en nu weet ik het gewoon niet meer. Ook heb ik zeer vaak last van de gedachte dat ik een ernstige ziekte heb. Als ik bv. Hoofdpijn heb, ben ik er bijna zeker van dat ik een hersentumor heb en dit maakt mij dan zeer zeer bang. Ben ik nu homo ( wat ik helemaal niet apprecieer ) of lijd ik ook aan ocd?

  • Menno Oosterhoff

   Op afstand is een diagnose stellen niet goed mogelijk. Maar het heeft er alle schijn van dat je geen homo bent maar h-OCD hebt en ook OCD over ziekte, wat hypochondrie heet. Zoek hulp! Wij willen je er wel bij helpen. Mail dan.

 3. Hallo,
  Ik ben een meisje van 19 en herken met hier helemaal in. Vorig schooljaar was ik echt heel erg verliefd op een jongen. Hij maakte mijn hoofd helemaal gek! In maart-april vertelde hij mij dat hij dacht dat ik lesbisch was. Hij heeft dit zo’n 3 à 4 keer gezegd. In begin hechte ik er niet echt veel belang aan en lachte het weg, maar toen ben ik gestart met twijfelen. In begin was het nogal ontschuldig en onderdrukte ik de gedachten maar het ging van erger naar erger. Ik dacht dat heel de wereld me als lesbisch aanzag en durfde niet meer naar vrouwen te kijken in angst voor die gedachten. Ik heb er ongeveer 4-5 maanden mee rond gelopen zonder hier iets over te zeggen in de angst dat zij dan ook zo over mij gingen denken. Tot ik mij heel erg slecht voelde en in een depressie sukkelde. Toen heb ik gelukkig alles aan mijn ouders verteld. Ik ben naar de huisarts gegaan en zij verwees me door naar een psycholoog en raadde mij ook aan te experimenteren (wat dan ook nog twijfel met zich mee bracht). Gelukkig begreep mijn psycholoog mij helemaal. Nu 5 maand verder ben ik grotendeels van mij depressie vanaf en met de dwanggedachten gaat het beter. Ze zijn nog niet helemaal weg zoals nu met dit te schrijven zijn de gedachten dan ‘je bent in de ontkenningsfase’ ‘je wilt niet lesbisch zijn daarom zoek je een manier ol er vanaf te geraken’. Zijn er nog dingen die ik eventueel kan doen want ik wil er graag helemaal vanaf en mij terug de oude ik voelen!

  • Menno Oosterhoff

   Fijn dat het weer beter gaat !
   Vrouwen niet durven aankijken of zelfs helemaal het cobtact vermijden is ook een typisch kenmerk van h-OCD.
   Wat je kunt doen om er helemaal vanaf te raken? De dingen die je in de therapie leert. Dus niet wegdrukken, niet wegstoppen, het vertellen aan mensen die je vertrouwt. En steeds als er weer een “ja maar zou…”-gedachte dat je het toch bent, denken: Dat soort gedachten horen er helemaal bij.

   Waar het vooral om gaat, is dat je niet probeert het helemaal dicht te timmeren want dat lukt toch nooit. De twijfel vindt altijd wel weer een gaatje waar het doorheen komt. 100% feitelijke zekerheid is er nooit, maar de rest vullen we op met vertrouwen en “zien we dan wel weer. Ga ik me nu niet druk over maken. Zal wel los lopen.” Dat laatste kunnen mensen met dwang niet goed en dan gaan ze streven naar meer zekerheid maar dat helpt niet.

   Dus gedachten als “Dat zien we dan wel weer. Loopt wel los. Ga ik me nu niet druk over maken. Valt wel mee.” moet je in jezelf oefenen en ruim baan geven. Soms helpt mindfulness daarbij. En praten met lotgenoten soms ook. We hebben een forum en een Facebookgroep.

   Succes. Je was er gelukkig vroeg bij en je bent in een paar maanden al behoorlijk opgeknapt. Dat stemt hoopvol.

   • Beste,

    Bedankt voor je antwoord! Ik kan er gelukkig heel erg goed over praten met mijn ouders en psycholoog en hoop toch één dag dat die onzekerheid niet meer aan me knaagt! Want ik voel wel dat het beter gaat maar de dwang gedachten toch altijd terug komen (ik kan er 2 weken geen last van hebben maar dan kan het heel fel terug komen). Kan je mij eventueel in contact brengen met het forum en facebookgroep (is die geheim?).

    • Menno Oosterhoff

     Op het forum kun je onder een schuilnaam. De FBpagina moet je geloof ik even een nieuwe account aanmaken. Dat wete ik niet precies. Ik vraag wel even of iemand reageert die het precies weet. Forum kun je op deze website vinden.

    • Hoi Laure, op het forum en op deze website kun je inderdaad onder een schuilnaam. Op de facebook pagina is dat niet, praktisch omdat facebook dat niet wilt. Je zult dus zelf een anonieme facebook moeten aanmaken. Het je trouwens wel een gesloten groep, dus iemand zal je hiervoor moeten uitnodigen!
     Veel succes ermee.
     Eva

 4. goed om eens een stuk hierover te lezen,
  herken dit ook heel erg bij mij zelf,heb er ook heel lang mee getopt en met slechte momenten nog wel.
  twee punten spelen hier een belangrijke rol:perfectionist zijn en het niet tegen onzekerheid kunnen.
  maar wat ik in de tijd ook wel gerealiseerd heb is dat bijna niemand 100% hetero of wat dan ook is.
  daar kwam bij mij te twijfel vandaan en ik denk dat dat ook wel genoemd moet worden

 5. Ik blijf maar twijfelen sinds ong. 8 jaar of ik lesbisch ben of dat het een angst is. Ik twijfel daar voortdurend aan en voel mij onrustig in de relatie met mijn vriend. Niets durf ik als een bewijs te zien dat ik echt van hem hou. Overal voel ik ja maar… op. Op straat, tv, in contact met vriendinnen etc. ploppen er steeds gedachten en gevoelens op waarin ik mij aangetrokken zou voelen tot hen. die gedachten, beelden, voelen zo krampachtig, dat ik alleen maar angst voel, niet weet of ze echt zijn of niet. Vanaf het moment van het hebben van zo’n idee/gedachte/gevoel start dan weer een cirkel van gedachten, bewijzen waarom ik eigenlijk niet met mijn vriend kan zijn. Het gevoel van onrust en angst blijft hangen en lukt moeilijk om daar los van te komen. Soms voel ik pas na weken weer een beetje rust, soms is de angst er voortdurend op de achtergrond van alles wat ik doe. Vermoeiend en deprimerend. Ik durf niet met de tips bij ocd aan de slag te gaan omdat ik bang ben dat ik mijzelf voor de gek houdt. Als ik echt die lesbische gedachten/gevoelens heb en blijkt dat ik niet van mijn vriend kan houden.

 6. Hoi menno,

  ik heb ook een dwangstoornis over dat ik ineens lesbi zou zijn.(dat komt omdat ik 2 moeilijke jaren heb gehad met veel verdriet) Nu heb ik onwijs lieve vriend waarmee ik al 2,5 jaar ga en ik zeker niet kwijt wil. Ik weet ook wel dat ik 100% hetero ben. Maar die gedachten ik word er gek van. nu ga ik dus de hele tijd vragen voel ik wat voor dat meisje en dan is het nee maar als ze me dan ineens aankijkt raak ik helemaal in paniek en krijg ik zo’n steen in me maag hoort dit ook bij je angst en dwang?

  • Menno Oosterhoff

   Dat is heel typisch bij H-OCD. Steeds checken of je niet toch lesbische verlangens hebt als je een meisje iemand aankijkt . Sosm zelf aankijken gaan vermijden of contact met vrouwen helemaal uit de weg gaan

 7. Beste menno, ik heb een relatie van 1 maanf met een meisje, maar ik voel me er niet 100% goed bij, ik wil haar gelukkig maken maar that’s it… hierbij komt ook nog dat ik een paar maanden geleden als biseksueel uit de kast kwam maar dit ook niet was wat ik wou. De twijfel over mijn geaardheid blijft me achtervolgen. Dag in dag uit vraag ik me af of ik gay of bi ben. Kan het zijn dat dit gewoon zal over gaan?Of is dit ijdele hoop.

  • Menno Oosterhoff

   Of het gewoon kan overgaan? Daar moet je niet teveel op hopen. Dwang gaat vaak niet vanzelf over. Wacht dus niet te lang met hulp zoeken.

 8. Hallo,

  Ik heb het ook gehad! 2 jaar lang met angst geleefd misschien homo te zijn. Tintelingen bij mijn kruis denken te voelen als ik naar een jongen keek. Bang verliefd te zijn op een vriend. Elke dag twijfelen met depressie alsgevolg. Ik durfde er metniemand over te praten omdat ik me schaamde. Uiteindelijk kon ik er niet meer tegen. Ik ging een gayporn kijken om het te checken. Ik was super bang dat het bevestigd werd maar ik kon er niet meer meeleven. Ik voelde er niks voor. Vanaf dat moment ging het beter het kwam wel eens terug maar dan wist ik oke dit is bullshit. Nu denk ik nog wel eens hoe zou het zijn om hem te pijpen maar het doet me niks meer geen angst niks. Ik weet dat ik op vrouwen val.

  Maar nu heb ik hetzelfde probleem in mijn relatie. Continue twijfel is ze de ware, houd ik wel genoeg van haar, maak ik geen fout, wil ik wel alles voor haar doen, zijn er geen betere enz, bang om verliefd te worden op een ander alleen nu weet ik niet hoe ik hier vanaf kom ik weet dat het niet klopt tenminste dat hoop ik. Ik weet het niet iemand hier ervaring mee ?

  • hoi, ik zit nog volop in de eerste fase denk ik… voor mij voorlopig nog geen zicht op beterschap denk ik… ik vraag me vooral af wanneer de gedachten zullen stoppen… Maar voor je meisje kan ik je maar 1 iets aanraden…alsje denkt dat je jezelf forceert bij haar te blijven dan zeg je dat haar best en dan zal ze het goed opvatten. Veel succes.

  • Menno Oosterhoff

   Wat je beschrijft zou heel goed r-OCD kunnen zijn. Dat staat voor relatie-OCD en het is een obsessieve twijfel over of je wel de juiste partner gekozen hebt. In wezen zijn er veel overeenkomsten met h-OCD. Ook daar is voortdurende twijfel, maar dan over de vraag of je geen homo bent. Helaas lijkt het erop, dat de obsessieve twijfel nu een andere vorm heeft gekregen. Er zijn meer reacties die over dit onderwerp gaan en op het OCD-forum zeker ook. Zie ook het blog Äls ik zo twijfel, dan moet er toch wel iets aan de hand zijn ?” Sterkte ermee en wacht niet te lang met hulp zoeken, want een dwangstoornis kan erg hardnekkig zijn.

  • Ik heb volledig hetzelfde meegemaakt.
   Eerst had ik HOCD ( vastgesteld door mijn psychiater dan dat ik lijd aan OCD , verschillende vormen ).
   Nu heb ik het in mijn relatie, zou dit dan ROCD zijn? geen idee…
   Ik ga binnenkort voor het eerst in therapie en ben benieuwd wat die te zeggen zal hebben :)
   Je mag me altijd uw email-adres geven , en dan kunnen we eventueel samen even praten !

   Groetjes
   E.

 9. Hoi menno,
  ik heb hetzelfde, maar dan dat ik bang ben dat ik verliefd ben op een Andere man. Voordat ik hen kende was ik al bang dat ik misschien verliefd op hem zou worden, zonder dat ik hem kende! Toen stelde hij zich voor en vanaf dat moment ontwijk ik hem, wilde ik geen oogcontact met hem etc..
  nu heb ik als exposure opdrachten dat ik juist praatjes moet maken en een lijstje met dingen die ik leuk aan hem vind. Maar dan zeggen mn therapeut: wat is er zo erg aan als je verliefd bent, wordt? Nou voor mij is dat echt vreselijk!!

  Nu ik dit ook schrijf geloot ik ook niet dat het dwang is, maar de twijfel. Ben ik niet verliefd op hem, is kwellend!!

  Ik snap dat ik die exposure opdrachten moet doen etc. Maar wat raad jij aan als mensen met die twijfel blijven zitten en er op het laatst er gewoon helemaal geen antwoord op kunnen geven. Ik weet het gewoon echt niet!!

  • Menno Oosterhoff

   Beste Eva.
   Dat heet R-OCD , relatie-OCD. Voortdurend angst dat je je partner niet de ware vindt of dat je iemand anders leuker vindt etc. het klopt niet dat dat niet erg is, want het is juist een obsessionele twijfel. Typisch voor dwang. Voortdurend het gevoel , dat er iets kan gebeuren wat je huidige leven op de kop zet. Dat voortdurende zweven tussen hoop en vrees is veel erger dan als je echt zo verkiefd wordt op een ander dat het je zou doen besluiten je huidige relatie te stoppen. Dat is ook niet leuk, maar dan weet je tenmoinste waar je aan toe bent. Maar bij dwang lijdt je juist onder een obsessieve twijfel, waar geen echte aanleding voor is. Dus komt het ook nooit zover , maar dat stelt niet gersut, want je blijft ewr bang voor.

   !00% zekerheid is er nooit te krijgen en wat je moet leren is de kleine kans dat het gebeurt te verdragen en te leren denek: Dat moeten we dan maar weer zien. Hoe meer je steerft naar zekerheid hoe onzekerder je wordt. Je moet leren de (kleine) onzekerheid ( die je ervaart als heel groot) te verdragen. Dan kan het op den duur afnemen. Sterkte, Ik ga nog schrijven over R-OCD, maar als je nu al meer wilt weten dan moet je op engelstalige sites zoeken.

 10. Wat fijn om iets te lezen waar ik me zo in herken, ondanks dat ik het verschrikkelijk voor alle mensen die hier mee kampen.
  Ik ben nu 17 jaar en heb op me 12e een dik half jaar last gehad van gedachtes over of ik op vrouwen zou vallen, elke keer als ik een lesbisch stel zag op tv of in het echt vond ik het verschrikkelijk en was ik me eigen contstand aan het overtuigen dat ik op jongens viel en waarom ik op jongens viel, dit hield een half jaar aan, ik had geen besef wat het was toen en uiteindelijk is het weggegaan.
  Toen ik 15 jaar was kwam het terug en had ik steeds de angst dat ik verlieft werd op vriendinnen van mij. Toen ik 16 jaar was, werd ik echt verlieft op een meisje, tot over mijn oren, na veel twijfelen en nadenken ben ik tot de conclusie gekomen dat ik bi was, want ik had ook altijd wel gevoelen voor jongens. Ondanks OCD, val ik ook echt op meisjes, dus het was niet zomaar de angst, maar nu is de twijfel er weer of ik bi ben of lesbisch, hier kan ik over na blijven denken, maar het is beste om te denken is dat ik maar zie op welke persoon ik verlieft wordt, op dit moment heb ik het idee dat mijn gevoelens voor meisjes dan voor jongens..

  Ook heb ik erg last van dwangobsessies gehad, 2 jaar lang heel heftig, ik heb het zelf een beetje onder controle weten te krijgen, laatst ben ik er voor uit gekomen en ga ik hulp zoeken. vaak heb je ook meerdere soorten dwang, vandaar.

  • Menno Oosterhoff

   Je verhaal zal voor sommigen wel onrust geven, omdat jij wel tot de conclusie kwam dat je lesbisch was. Aan de andere kant geef je ook aan dat daar ook weer twijfels over kunnen komen. Een betere naam is dan ook sexuele orientatie- OCD.
   In feite gaat het niet eens over de vraag wat je sexuele orientatie nu is, maar gaat het om de obsessionele twijfel eraan en het voortdurend zoeken naar zekerheid. Homosexualiteit is geen ramp. Voortdurend in onzekerheid verkeren wel.

 11. Ik heb last van angst gevoel en hartkloppingen zodra ik denk aan mijn geaardheid en mijn relatie… ik word er onwijs onzeker van. ik heb altijd vriendinnen gehad en heb ook het gevoel dat het daarbij blijft… Wel heb ik door cocaine wel eens gefantassseerd over een man maar daarna dacht ik wtf??? waar heb ik in godsnaam last van??

  • menno oosterhoff

   Bij H-OCd is het probleem niet de sexuele voorkeur, maar de twijfel zonder dat er een wezenlijke reden is. Of je dat hebt kan ik zo niet beoordelen. Hangt ook af van hoe vaak, hoe lang etc. Maar blijf er niet te lang mee rondlopen. Je mag me ook bellen 0620708160.

 12. Ik denk wat menno zegt dat je het niet helemaal dicht moet timmeren maar gewoon moet denken dat zie ik dan wel weer ook ik begrijp dat het soms geen zin heeft omdat het gewoon te sterk is. Maar toch moet je proberen om deze gedachten te laten varen het is maar een gedachten die nergens op is gebaseerd. Je roep het alleen op omdat daar de kern van de angst twijfel zit.

  • Menno oosterhoff

   Rust vind je inderdaad niet in 100% zekerheid , want die bereik je nooit, maar in het uitstaan/verdragen van de onzekerheid. Steeds maar weer gaan uitzoeken en over nadenken levert geen zekerheid op. Ook niet zekerheid dat je wel homosexueel bent (wat in mijn ogen betekent dat , als je daar zo compulsief mee bezig geweest bent, dat dat niet het geval is, maar ook dat is geen 100% zekerheid.)
   Dus moet je leren de mogelijkheid open te laten dat het toch ooit zal blijken , dat je wel homosexueel bent zonder je er verder mee bezig te houden. Dat is niet eenvoudig, maar met vallen en opstaan kun je daarin wel beter worden.

  • ja. angst en stress kunnen gepaard gaan met lichamelijke verschijnselen van sexuele opwinding. Als vrouwen verkracht worden kunnen ze ook lichamelijke tekenen krijgen van sexuele opwinding waar ze zich dan heel schuldig over voelen, maar het komt gewoon door de angst. Ook heb ik wel gelezen, dat mannen die de doodstraf krijgen een zaadlozing krijgen door de doodsangst.

 13. Hoi Menno, hoe ben je er zo zeker van dat een angst gedachte, in dit geval de angst om homosex lekker te vinden, theoretisch te behandelen is? Mensen zijn nooit 100 procent hetero dus een zekere nieuwsgierigheid is heel normaal. Echter houdt schroom en het idee dat liefde bij sex hoort mensen tegen om het daadwerkelijk uit te voeren. Terwijl lust in allerlei vormen tot uiting komt.

  Bje vreemd vindt ik het dat mensen er tegelijk een naam aan willen plakken, h-ocd, terwijl als ze het gewoon uitproberen mssn zelfs nooit fanatiek aan die gedachten vast blijven houden, maar het gewoon door ervaring los kunnen laten.

  Zolang je de onzekerheid niet aangaat door het in de praktijk te brengen, zal je altijd in twijfel blijven. En niet verder kunnen gaan. Dat is geen dwang, gewoon onzekerheid waar je iets mee moet gaan doen.

  • Beste Willy

   Ik ben het niet met je eens. Experimenteren levert bij H-OCD niks op. Want dat is zoeken naar zekerheid terwijl je die nooit vindt. het probleem is een obsessieve twijfel en die los je niet op met experimenteren. Ik ken genoeg mensen, die al jaren proberen zekerheid erover te krijgen en ook wel geprobeerd hebben dat te vinden door te experimenteren , maar zonder resultaat.

 14. Hallo allen,

  Ik wil hier graag even op reageren, omdat ik zelf in 2012 hieraan geleden heb. Het begon met H(OCD) en daarna ging het over op R(OCD). Ik stond namelijk op het punt om te gaan trouwen en kreeg ineens allemaal gedachten. Wat ik wil zeggen is dat het onderwerp niet uitmaakt het is ocd! Ik heb na een half jaar wachten een behandeling gekregen bij het ggz. We hebben het trouwen toen uitgesteld voor onbepaalde tijd. Na cognitieve gedragstherapie en medicatie ging ik medio 2013 weer de goede kant op. Dit was een zeer heftige periode waarin ik veel geleerd heb.

  Ik kan maar een advies geven aan mensen die zich met het lezen van mijn verhaal zich enigszins opgelucht voelen…….zoek hulp! Het zoeken naar bevestiging maakt de ocd als maar sterker! De opluchting is maar van korte duur omdat je hersenen altijd weer nieuwe “gevaren zien”. Dit zoeken naar bevestiging werkt alleen maar averechts.

  Ik spreek uit ervaring en kan je zeggen dat er met de juiste begeleiding een genezing mogelijk is. Het zal wel altijd een zwakke plek blijven, die je in de gaten moet houden.

  Ik ben begin dit jaar getrouwd en we hebben in Augustus een zoon gekregen. Dus uiteindelijk een heel goede afloop.

  Nog een laatste tip stop met googlen en lees eens wat artikelen op deze website: http://relationshipocd.com. Het gaat dan wel over rocd maar dat maakt niet uit omdat het precies hetzelfde werkt.

  • Heel fijn dat je dit laat weten. Er is over dit soort specifieke vormen van OCD nog zo weinig bekend. H-OCD komt vast veel voor. Ik ben door zoveel mensen al benaderd nav de blogs. Eens, dat R-OCD en H-OCD overeenkomsten hebben. Bij beide is er de vreselijke onzekerheid en twijfel of je wel een goede eerlijke keuze maakt, of je dingen niet onder ogen wilt zien.
   Ook eens met je dat mensen hulp moeten zoeken.
   En van harte met je zoon!!

 15. Is het raar om niet naar mannen te willen kijken als man zijnde om bang te zijn om homo te zijn nadat je zo twijfelt terwijl er geen enkele aanleiding of gevoel is om homo te zijn?

 16. Vanmorgen kreeg ik de gedachte die ineens in mijn hoofd plopte “je zus begrijpt wel dat je homo bent” (de dag ervoor goed met haar gesproken) ik weet dat ik het niet ben maar dan twijfel ik dwangmatig omdat ik niet begrijp hoe zo een gedachte ineens in mijn hoofd komt.
  Het lijkt des te meer aandacht je aan deze gedachten geeft des te complexer ze worden en “echter”.
  Is dit sterker maar ook complexer worden van gedachten ook een kenmerk van Ocs?
  Het lijkt soms alsof het je persoonlijkheid vanuit verschillende hoeken probeert aan te vallen.

 17. Ik heb laatst xtc gehad en ben toen door een jongen “homo” genoemd.

  Sindsdien heb ik het idee dat iedereen denkt dat ik homo ben, en hoor mensen mij soms ook uitschelden voor homo. Is dit ook een vorm van HOCD?

  Ik schaam me een beetje ervoor om naar de huisarts te gaan.

  • Menno Oosterhoff

   Dat is per email niet zo te beoordelen. Het zou echter heel goed kunnen. H-OCD begint vaak op zo’n manier. Ik weet niet hoe lang het al geleden is. Ik snap de schaamte maar je moet er niet te lang mee rondlopen. Ik zou het wel laten onderzoeken wat er is.

 18. Wat is dit een geruststelling, ik heb dit probleem al minstens 20 jaar ,ben momenteel in behandeling voor een sexverslaving maar kom er nu achter dat de oorzaak daarvan is h-ocd . Alle verhalen die ik nu lees is als ik mijn eigen levensvehaal lees.

  • Menno Oosterhoff

   Fijn dat daarmee meer duidelijkheid kotm over wat er aan de hand is. H-OCD wordt inderdaad nog vaak niet herkend. mijn indruk is dat het veel voorkomt als ik naga hooeveel reactie ik wel niet gehad heb op mijn blogs erover.
   Succes met je behandeling.

 19. Ik ben een jongen van 15 jaar.
  Ik heb sinds een weekje last van het continue twijfelen of ik geen homo ben.
  Dit slaat kort weg nergens op vind ik want ik heb me nog nooit aangetrokken gevoeld tot mannen alleen maar op vrouwen verliefd geweest en mastrubeer altijd op vrouwen alleen op een of andere manier gaat deze gedachten niet weg. Zelf weet ik ook dat ik hetero ben en dat is dus het raren van dit alles.
  Weten jullie misschien wat ik hieraan zou kunnen doen?

  • Ik kan op een bercihtje geen diagnose stellen, maar wel aangeven dat het er erg op lijkt dat je last hebt van een indringende gedachte ( intrusie) zoals we zien bij h-ocd. Het beste zou zijn als het je lukt je er niks van aan te trekken en het te beschouwen as een onzinnige gedachte, die niks met de werkelijkheid te maken heeft. Mocht dat niet lukken blijf er dan niet te lang mee rond lopen en zoek hulp, want het risico is dat je geruststelling gaat zoeken en gaat controlerne enz. en daar wordt het niet beter van.
   Er zijn ook mensen op de website met dezelfde ervaring die je kunt mailen.

 20. Wel moet ik zeggen dat ik altijd vanaf jongs afaan overal over door pieker misschien is dit een reden dat ik het niet kan stoppen. Verder ben ik trouwens ook een beetje verlegen

  • Menno Oosterhoff

   De reactie over geen diagnose kunnen stellen was van mij afkomstig.
   Wat je zegt over dat je een piekeraar bent zou er ook op kunnen wijzen dat er geen sprake is van homosexualiteit maar van overmatig piekeren en twijfelen.

 21. Hier weer dezlefde jongen van 15. Ik wou toch even melden dat ik mijn (homoheid voor zovere mijn hoofd denkt dat deze er is)testen. Dit heb ik dus twee dagen geleden gedaan, door gay porn op te zoeken. Dit was naar mijn mening dat ik het zo vies vond dat ik haast over mijn nek ging sinds toen gaat het wel weer beter maar toch denk ik er zowat elk moment van de dag eraan.

  • Beste anoniem

   Ik ben nu 43 ,en heb deze dwang gedachten al van af 1994 ,door naar gay porn te zoeken gaat dit niet over . Ik heb hierdoor zelfs een sexverslaving opgelopen ,door als maar door mij zelf te moeten bewijzen ,op een gegeven moment ga je dwangmatig overal mensen scannen wat het voor een reactie bij je oproept . op iedere man lijkt dan opwinding te zitten (maar is gewoon angst) dat verward je enorm . en word dan een vicieuze cirkel .

  • Menno Oosterhoff

   testen is een begrijpelijke maar heel verkeerde manier. je zoekt zekerheid maar die vind je nooit. waar het om gaat is dat je de onzekerheid leert niet serieus te nemen. Te denken: Dat zien we dan wel weer. of: Daar heb je die vreemde gedachte weer.
   Porno kijken kan altijd wel enige sexuele opwinding veroorzaken ook als het sexuele handelingen betreft die niet je voorkeur hebben. Dat maakt alleen maar meer onzeker. bovendien kan angst ook met sexuele opwinding gepaard gaan.
   Het beste is de onzekerhied te verdragen en te denken; Als het echt zo is dan blijkt het wel. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan en nogal eens is hulp daarbij echt nodig.

 22. Wat is de beste manier om er vanaf te komen dan, ik bedoel de laatste paar dagen is het al weer minder maar er mee stoppen lukt niet dat is dus het hele rare. Ten tweede heb ik alles tegen me moeder verteld en zei zij dat het wel weer overging en dat ik me niet moest aanstellen en dat zei zelf ook wist dat ik geen homo was

  • Menno Oosterhoff

   Proberen de onzekerheid te verdragen en geen aandacht te schenken aan deze onrust. Maar dat valt niet mee. Vaak is professionele hulp wel wenselijk al het langer duurt. In hoeverre het ook vaak vanzelf weer overgaat weet ik niet want die komen niet bij mij en bijjde mensen die bij mij komen ging het niet vanzelf weer over. .

 23. Menno,

  Voor de Hocd klachten twijfelde ik nooit. (althans niet echt, niemand is altijd 100% hetero maar je begrijpt mijn punt vast).

  Ik ben 35 en nu ineens die dwang etc.
  Ik herken alle punten van Hocd ook wat ik op Engelstalige websites lees. Overigens kom je op buitenlandse websites ook Nederlanders tegen omdat er hier zo ongelooflijk weinig over bekend is, best ernstig.

  Heb drie concrete vragen:
  Hoe groot is de kans dat je met alle HOCD klachten toch echt ineens homo wordt/bent? Of is het dan vrijwel altijd HOCD?

  Tweede vraag:
  Ik merk dat ik soms naar een man kijk en gewoon even niet weet of ik de persoon wel of niet aantrekkelijk vind. Ik ga dan dwangmatig kijken. Hoort dat bij Hocd?

  Derde vraag: Ik merk dat mijn groin (een tinteling) nu ook reageert op bijvoorbeeld een nieuwsbericht over Homo’s, ik bespeur dan echter geen opwinding of angst.
  Is dat een soort conditionering van je brein omdat je er zo mee bezig bent?

  Zeer bedankt!

  • Menno Oosterhoff

   Iedereen met H-OCD denkt natuurlijk: Ja maar bij mij is het misschien wel echt. Hoe groot is die kans? Tja, in zijn algemeenheid moeilijk te zeggen, maar als je voorheen een heterosexueel bestaan had tot je 35ste dan lijkt die kans me nihil. Maar oer het algemeen helpt dit soort info maar weinig., omdat geruststelling niet helpt. je moet de onzekerheid eren verdragen en in feite niet meer serieus nemen. Ik weet dat dat ontzettend moeilijk is.

   Voortduredn controleren of je iemand aantrekkelijk vind en hoe aantrekkelijk dan wel is zeker een kenmerk van H-OCD.
   Groinal sensations als je het woord maar hoort lijkt me inderdaad een kwestie van conditionering.

 24. Menno,

  Nog een laatste post met twee concrete vragen aan het einde. Omdat alle vormen van OCD in principe hetzelfde werken hoop ik dat je deze vraag ook kunt beantwoorden in deze blog.
  Mijn HOCD ging over in een combinatie van POCD (je wordt toch ook niet ineens pedofiel) en nog wat later ook ROCD. Tevens werd ik vaker bang dat ik in het dagelijks leven een persoon zou benadelen of per ongeluk pijn zou doen. De OCD kreeg meer vormen. Overigens is in de VS veel meer aandacht voor POCD (en andere OCD vormen) terwijl dit hetzelfde werkt. Ook kunnen de vormen van OCD samenvallen of in elkaar overgaan las ik.
  Ik hou een dagboek bij en herken de meeste patronen inmiddels. Daardoor wordt ik minder angstig maar de OCD kan soms alsnog ineens ”inslaan”.

  Mijn concrete vragen:

  Op het moment dat onderstaande speelde had ik al veel last van ROCD. Zo kon ik intiem zijn met mijn vriendin van 30 en er op dat moment niet goed van genieten door de ROCD (focus op negatieve aspecten van haar). De dag erna kon ik alsnog met opwinding terugdenken aan het samen intiem zijn en daar opgewonden van worden.
  Laatst liet mij vriendin een foto zien van toen ze ongeveer 13 jaar was. Ik vond haar een knap meisje maar absoluut niet op een verkeerde manier. Dus niet seksueel.
  Later kreeg ik ineens een gevoel dat ik haar, omdat ze vroeger knap was, mooier ging vinden zoals ze nu is, en kreeg ook intrusies van die foto een paar keer. ( geen seksuele intrusies maar normale beelden van die foto).
  Opvallend (wellicht goed te vermelden) is dat mijn vriendin vroeger een meisje was die ik zelf op diezelfde leeftijd niet kon krijgen, meisjes zagen mij vroeger als puber niet staan.
  Is wat ik nu beschrijf ook herkenbaar voor vormen van OCD Menno of is dit een gevoel wat iedereen kan overkomen?

  Mijn tweede vraag:
  De OCD klachten begonnen simpel met alleen intrusies maar nu is soms het onderscheid met wat ik zelf denk en de OCD klachten moeilijker te maken. Ik krijg meer grip op mijn klachten maar de OCD lijkt soms meer verweven met mijn eigen gedachten en daardoor lastiger te herkennen waardoor ik weer angstig wordt. Is dit herkenbaar voor OCD?

  • Menno Oosterhoff

   Ik begin met de laatste vraag. Hoe meer je erover na denkt hoe ingewikkelder het wordt nog te weten wat je gewone gedachten zijn en wat dwang is. juist omdat je er in feite bovenop zit en steeds checkt en controleert etc. Dus dat de verwarring daardoor nog groter wordt is helaas wel iets wat we meer zien bij dwang. Eigenlijk wordt het er niet beter van als je bij van alles stilstaat maar dat doe je natuurlijk omdat de vanzelfsprekendheid is verdwenen.
   uit je vragen spreekt ook de onzekerheid of het wel klopt en je zoeken naar zekerheid en geruststelling. De obsessieve onrust is niet makkelijk te harden.
   De eerste vraag begrijp ik niet eens precies. Maar ook daarvoor geldt dat je onzeker bent over niks. Er is niks bijzonders aan de hand, maar jij vertrouwt het allemaal niet. Dat is de dwang. Het valse alarm. Wel alarm geen brand.

   • Bedankt Menno.

    De eerste vraag: Ik vind dat moeilijk uit te leggen en misschien denk ik wel veel te diep na over een gevoel wat er maar even was. (?).

    Ik had toen al last van Rocd en Pocd o.a.. Ik vond mijn vriendin op een foto “mooi” als 13 jarige maar niet op een seksuele of verkeerde manier…
    Ze leek daar wel op een meisje die mij vroeger op school niet zagen staan.

    Toen ik die foto zag voelde ik mij ook weer even die jongen van vroeger zoals ik opkeek tegen zulke “mooie” meisjes. Met dat gevoel keek ik even.
    Mijn gevoel ging dus even terug in de tijd in een moment.
    Nadat ik die foto van vroeger van mijn vriendin had gezien vond ik haar op de een of andere manier in het nu (in het heden) even knapper.
    Ik wil verklaren hoe dat kan.

    Ik merk dat ik door dat gevoel angst krijg omdat ik in een moment zo dacht.
    Daarna kreeg ik dus, vanwege die angst, ook een paar keer een intrusie van die foto.
    Totaal geen seksuele intrusie maar ondanks dat wel beangstigend omdat ik die intrusie dan ook weer wil verklaren maar niet kan…
    Zo van: waarom komt die foto in mijn hoofd?
    Waarom vind ik mijn vriendin door zo een tricker even knapper?

    Ik koppel mijn gedachtengang aan de angst/dwang die ocd, hocd, rocd en Pocd geeft.
    Ieder signaal dat mijn angst kan voeden pik ik ongewild op Menno.

    Begrijp je het nu Menno?

    • Menno Oosterhoff

     Ja, dan snap ik het. Maar ik bedoelde ook te zeggen met mijn reactie, dat het zo gezocht is dat het voor een andere bijna niet te volgen is wat het probleem nu is. Gezocht klinkt alsof je het opzettelijk doet, maar zo bedoel ik het niet. Het zijn allemaal dwangmatige muizennissen die beleefd worden als een olifant. Precies willen weten waarom die foto dit effect had en waarom je eraan terug moest denken is allemaal gebaseerd op obsessieve onrust en het zijn dan ook dwanghandelingen waarvan het beter was als je ze achterwege kon laten en denken: Wat maakt het uit. het gaat feitelijk nergens over.
     Maar ik weet hoe moeilijk dat is.

     • Hallo,

      Wat ik bij HOCD merk is dat ik een man nu ineens spontaan knap vind en kijk ik nog een keer goed is dat weg. Het is net ”of OCD het even overneemt.”
      Met POCD heb ik als ik een meisje zie ze op het eerste gezicht ouder kan lijken. Kijk ik nog eens goed zie ik pas dat dit niet zo is. (?)

      Mijn vraag is beste heer Oosterhoff:
      Kan OCD wat doen met je waarneming? (niet iedere dag, in momenten).
      Deze klachten had ik voor de OCD niet. Ik heb al wel jaren last van OCD maar dat ik mijn eigen waarneming soms niet kan vertrouwen pas sinds kort.
      Het is dus net of zaken soms ”even anders binnen komen”

      • Menno Oosterhoff

       OCD kan iets doen met de verwerking van je waarneming, zeker. Het meest uitgesproken voorbeeld is dat een violist bang is zijn viool te vergeten en als hij de vioolkist opent en hij ziet de viool hij toch het gevoel houdt dat hij hem niet bij zich heeft.

       Wat jij nomet zijn ook wel mooie voorbeelden. Alsof de OCD de interpretatie van wat je ziet even over neeemt.

       • Dat verklaart veel voor mij heer Oosterhoff. Deze klachten had ik in het begin van mijn OCD namelijk niet of nauwelijks.
        Ik kan al beter met OCD leven maar het neemt wel ”bredere vormen aan” d.w.z. het begon met HOCD en Daarna ook POCD en andere dwang angsten. Ook de symptomen worden ”breder”.

        Heer Oosterhoff
        Zo kan ik sinds kort toevallig ergens heen kijken (bijvoorbeeld een mooie man) en mijn dwang geeft mij de onrust/angst dat ik dit expres doe.

        Mijn vraag is: kan de OCD ”bredere vormen aannemen” na een langere periode van klachten zoals compulsies, checken op opwinding, nadenken over OCD etc?
        Klachten zoals je waarneming even beïnvloeden, een sterkere Gronial response, ergens heen kijken en denken dat je ”expres kijkt (dwang) etc?

        Het is net als je denkt ”ik krijg er controle over” de OCD als het ware nieuwe wegen zoekt.

        Daardoor ga ik weer checken op opwinding (compulsies) ook al lukt het deze meer en meer achter wegen te laten omdat ik weet dat het de OCD erger maakt.
        Maar goed ik check toch nog vrijwel dagelijks. Denk dagelijks na over OCD. Gemiddeld ongeveer twee uur per dag denk ik na over OCD (analyseren), soms gelukkig korter als ik veel afleiding heb.
        Sta er vaak mee op (angsten met name in de ochtend) en soms droom ik nog over OCD. Dan droom ik bijvoorbeeld dat ik een erectie krijg van een fout iets, ben bang in mijn droom en wordt wakker met een erectie. Daarna even een angst door zo een voorval en dan relativeer ik het weer want ik weet dat het OCD is.

        Maar in de ochtend kan puur en alleen de angst (zonder intrusies) dat ik bang ben voor ”een foute erectie” mij al een erectie geven of een sterk gevoel in mijn groin. Dus de angst om de angst!

        Volgens mij ben ik er nog teveel mee bezig heer Oosterhoff.
        Dus ik voedt het wel ook al kan ik er beter mee leven.

        • Menno Oosterhoff

         Het nare van dwang is zeker dat het ertoe neigt zich uit te breiden. Hoe meer je checkt en controleert en doet hoe gevoeliger je wordt voor alles wat maar enigszins onzeker kan maken. De bedoeling is, maar dat is erg moeilijk onverschillig te worden voor de onzekerheid. Je er niks meer van aan te trekken , niet over na te denken, Denken: Het voelt als alarmerend, maar ik ga er niet achteraan. Vaak is behandeling daarbij wel nodig. Succes

 25. Hoi,

  een jongen van 15 jaar en ik maak mij druk over mijn geaardheid.
  Het begon toen ik 1 keer aan seks met een man dacht, sindsdien is het allemaal veel erger geworden.
  Ik denk echt constant de hele dag door bij alles wat ik doe dat ik homo ben, bijv. Als ik een roze bakje pak ofz dan denk ik oh je bent homo en dan zet ik hem terug en pak ik een ander kleur bakje.
  Ik kijk ook opeens meer naar jongens, terwijl ik dat eerst nooit/niet vaak deed.
  En hoe meer ik aan homo zijn denk hoe meer ik dingen “leuker” ga vinden lijkt het wel.
  Ik check ook heel vaak of ik wel nog oogewonden wordt van vrouwen en is ik dan niet opgewonden wordt ga ik me weer druk maken.
  Ik probeer te accepteren dat ik homo zou zijn ofz maar het lukt nier echt denk ik.

  Zou ik homo zijn en gewoon in de ontkennings fase zitten
  Of zou dit h-ocd zijn of is dit gewoon een fase in de pubertijd, ik wert het gewoon even niet meer!

  Kan iemand uit dit verhaal zien wat dit is ??

  • Menno Oosterhoff

   Ik kan het op een mail nooit zeker zeggen, masr het zou heel goed h-ocd kunnen zijn. Bij ocd is het vooral de twijfel , bij homosexualiteit zijn er ook duidelijk homosexuele verlangens en gevoelens. Maar het probleem is dat iemand met H-OCD nu juist voortdurend twijfelt over of die gevoelens er toch niet zijn. Mail er anders eens over met een van onze ervaringsdeskundigen.

 26. Heer Oosterhoff,

  Op Engelse en Amerikaanse sites lees ik veel over gronial responses maar ook andere lichamelijke verschijnselen die kunnen optreden.
  Zo lees je vaak over bijvoorbeeld pre cum (voorvocht) bij mensen met een odc diagnose.

  Dit zou kunnen komen las ik doordat je brein de intrusies gaat koppelen (copes) aan iets seksueels? Of wellicht is het angst of een combinatie? (fixatie?).

  Ik heb dit zelf nooit ondervonden maar ben er wel eens bang voor. Groninal responses ervaar ik wel.
  Ik lees overal dat de OCD erger kan worden wat me weer bang maakt, dus dat maakt de kans op lichamelijke verschijnselen groter.
  Daarom zou ik het waarderen als u hierop kunt reageren met wat u weet uit onderzoeken.

  • Heer Oosterhoff,

   Ik lees op forums in de UK en VS mensen met ODC die van hun OCD specialist horen dat erecties en voorvocht mogelijk zijn. Kunt u de vraag nog beantwoorden?

   Ik heb alleen groinal respones (tintelingen) en in de ochtend soms alleen een lichte erectie (die ik koppel aan OCD terwijl dat wellicht helemaal niet zo is), het is momenteel puur de angst dat het erger wordt. En daar wil ik graag vanaf.

   Wel merk ik dat des te minder aandacht ik het geef des te minder klachten ik krijg. Echter ”Reassurance and certainty-seeking” vragen hebben mij juist geholpen de OCD klachten te verminderen omdat ze mij nu minder bang maken.

   Specialisten zeggen juist vaak dat ”Reassurance and certainty-seeking” niet goed is maar mij hielp dit juist mits ik hier niet in doorsloeg (wat tijd koste om onder controle te krijgen.).

   • Soms kan vragen stellen wel helpen , als het maar beperkt blijft. Als het steeds maar door gaat dan is het dwangmatig en neemt de onrust er niet door af maar neemt het juist toe. Ik had eerst je tweede vraag beantwoord en daar ook al aangegeven dta het beste is er niet teveel aandacht aan te besteden

  • Beste John.
   OCD hoeft niet erger te worden maar kan ook afnemen, bijvoorbeeld door behandeling. Ik denk niet dat je kunt zeggen dat er altijd groinal sensations optreden als het erger wordt. Hoe vaak dit voorkomt is niet bekend. Als je het nooit hebt ondervonden is het beste je er maar niet te druk over te maken want dan wordt dat weer een obsessie.

 27. Ik ben een jongen van 18 en heb er ook 4 maanden last van , sinds ik de gedachten kreeg dat ik misschien homo zou zijn ben ik begonnen met roken drinken. Soms wel 2 pakjes per dag in de hoop dat ik kanker zou krijgen en snel zou sterven, want deze gedachten maken me kapot. Ik hoop dat de gedachten weggaan maar nee. Dag in dag uit. Van ’s morgens dat ik uit m’n bed kom totdat ik ga slapen. Ik hoop misschien dat u mij kunt vertelle wat het probleem is en of ik een afspraak met u zou kunnen maken voor een eventueel gesprek om hier met iemand over te kunnen praten.

  • Beste Dennis
   Ik kan het op een berichtje niet helemaal beoordelen , maar het zou heel goed kunnen dat je Een dwangstoornis hebt met een obsessie over je sexuele geaardheid. Als je daar zo onder lijdt moet je hulp zoeken. Op onze website kun je kijken bij : waar kan ik terecht”naar hulpverleners in de buurt. De huisarts kan je dan verwijzen.
   Je mag me ook bellen. 06-20708160

 28. Heb nu anderhalf jaar last van seksuele ocd en merk dat ik er beter mee om kan gaan.

  In momenten nog erg Menno.
  Stress en angst om toch “verkeerde seksuele” gedachten te hebben zorgen voor dwangmatig gedrag, het gevoel een erectie te krijgen terwijl ik deze niet echt krijg, compulsies etc, soms minimale erectie met name in de ochtend. Soms gedacht wat voorvocht door seksuele ocd gedachten .

  Menno kan stress door ocd wat voorvocht of lichte erectie veroorzaken? Soms zit er bij checken wat.
  Denk dat het angst is of stress.

  Ik weet wel dat als ik denk dat mijn ergste seksuele ocd angsten waar zouden zijn mijn levenslust zou verdwijnen.
  De angst erachter is dus wel enorm.

  Echter ik voel de angst niet altijd (meer) begrijp je? De stress wel.
  Kan nu namelijk beter met de ocd omgaan maar tegelijkertijd is de conditionering van reacties op ocd prikkels sterker geworden begrijp je?

  Vraag is dus. Hoe zijn mogelijke lichamelijke sensaties te verklaren als je “de ocd gedachten” niet echt wil?
  In momenten voelt het ook zo echt, zo naar, om even later weer te denken: waar maakte ik mij druk over? Het komt in “aanvallen”.

  • Angst kan zeker leiden tot lichamelijke reacties, die er ook zijn bij seksuele opwinding. Dat speelt zelfs bij verkrachting, waardoor vrouwen zich dan schuldig voelen . Maar het was pure angst. Checken en controleren en steeds op letten maakt het alleen maar erger. Het is geen bewijs van de aanwezigheid van verdrongen seksuele verlangens.

 29. Menno,

  Ik merk dat wanneer ik bang ben rare gedachten of egodystonic gevoelens te krijgen betreft ocd ik deze ook krijg.
  Vandaag zat ik tegenover iemand aan tafel en mijn voet raakte de tafelpoot.
  Ik dacht dat het de voet van de man tegenover mij was. Ik leek te bevriezen in het moment .
  Daarnaa twijfelde ik of ik het al dan niet fijn vond. Of ik nu wel of niet wist dat het de tafelpoot was.

  In momenten voelen de opgedrongen gedachten namelijk zo echt en wanneer er dan zoiets gebeurt en dat valt samen met zo een egodystonic gevoel raak ik zwaar van slag.
  Ik merk dat ik ook mensen vermijd waar ik rare gedachten over heb.

  Wanneer ik de angst toelaat en denk “wat maakt het ook uit” verdwijnen de opdringerige gevoelens en gedachten. Ik weet tegelijkertijd dat ik ook geen perfert ben maar toch steeds die twijfel.

  Menno is het raar dat wanneer je iemand denkt te hebben aangeraakt dit moment samen kan gaan met een gevoel dat je dit denkt te willen terwijl je het niet wil? Het is zo dubbel!
  Tegelijkertijd is er die dwangmatig twijfel wat je nu eigenlijk voelde?

  Heeft dit ook te maken met je eigen zintuigen / gevoel even niet vertrouwen? Jij omschreef dit ook wel als gevoelswaan las ik.

  • Twijfel kan er zelfs voor zorgen dat je je zintuigen niet meer vertrouwt of je geheugen. Het neemt alle vormen aan. Wat je beschrijft is allemaal obsessie. Allemaal niet serieus nemen, zelfs al lijkt het bedrieglijk echt

 30. Menno
  Ik sprak jou een aantal malen telefonisch een aantal maanden terug.
  Jouw blog redt mensenlevens Menno. Ik herken vrijwel alles, het zorgt dat de klachten beheersbaar worden.
  Ze zouden jou moeten onderscheiden.
  Zoveel mensen hebben deze klachten, ik lees 1 op 50.
  En jij bent de pionier in Nederland betreft ocd.
  Je doet belangrijk werk.

  • Dank je voor je vriendelijke woorden.
   De H-OCD komt in elk geval heel veel voor. Ik wordt wekeleijk 2-3 keer gebeld of gemaild door mensen met deze klacht.

 31. Waarschijnlijk ook omdat andere vormen meer schaamte opwekken. Ook is er veel minder onderzoek naar gedaan t.o.v. andere vormen aangaande taboo thougts.
  ” The research literature generally agrees that there are about four major OCD subtypes: contamination, doubt/harm, symmetry/arranging, and unacceptable/taboo thoughts. The unacceptable/taboo thoughts subtype has also been called “obsessions without covert compulsions” (sometimes called “pure obsessions” or “pure o” for short). Within this category are sexual obsessions, which are unwanted sexual thoughts, often involving children, family members, animals, violence, or even religious figures. These sexual obsessions may involve homosexual activities or fears about sexual orientation. While much research has been conducted on certain OCD subtypes, very little research has been conducted examining sexual obsessions.”

 32. Ik vind homosexuele OCD iets wezenlijks anders dan voorstellingen van seksuele, agressieve of godslasterlijke zaken. Bij het laatste gaat het om weerzinwekkende voorstellingen van impulsen. Bij H-OCD gaat het vooral om onzekerheid en twijfel

 33. Dat hele Engelse stuk ging over Pure O. Dat is ook OCD.

  Het ging mij om de onbekende subtypes als POCD bijvoorbeeld en Pure O wat ook zonder compulsies bestaat.
  “” The research literature generally agrees that there are about four major OCD subtypes: contamination, doubt/harm, symmetry/arranging, and unacceptable/taboo thoughts. The unacceptable/taboo thoughts subtype has also been called “obsessions without covert compulsions” (sometimes called “pure obsessions” or “pure o” for short). Within this category are ” etc etc

  Overigens hebben veel mensen soms wel eens rare voorstellingen zoals vrouwen die een fantasie hebben over verkrachting maar dit nooit echt zouden willen uitvoeren. Dat blijkt ook uit onderzoek.

 34. Pure -OCD is OCD zonder compulsies was eerst het idee, maar later is dat bijgesteld. Er zijn wel compulsies, maar deze zijn vooral mentaal.
  Pure-OCD betreft vaak de forbidden thoughts over seksuele of agressieve handelingen waartegen weerzin bestaat. Ik vind die toch wat anders dan de H-OCD of de relatie-OCD. Er zijn wel overeenkomsten, maar ik vid dat er wel verschillen zijn. Bij de H-OCD is het vooral de onzekerheid of je niet toch homo bent. Die onzekerheid is er ook bij de indringende gedachten maar daar speelt ook bij dat het iets is wat je juist enorm tegenstaat, terwijl dat bij h-OCD vaak toch wat anders ligt.

 35. Ja ik had in begin van mijn klachten inderdaad alleen mentale compulsies.
  Later ook compulsies.
  Het blijven natuurlijk containerbegrippen die wellicht over een paar jaar weer worden bijgesteld.

 36. Het lijkt ook wel bij o.c.d dat er in de winter maanden meer klachten zijn .
  Alleen op de blog al gezien de vele reacties de laatste weken c.q maanden ?

 37. Denk dat veel zaken invloed kunnen ln hebben op je stemming.
  Klachten verergeren ook met Stress.
  Misschien ook de lagere vitamine D levens die we in de wintermaanden hebben.
  Vitamine D wordt wel gelinkt aan bepaalde stoornissen las ik of het ontstaan ervan doormiddel van tekorten.

 38. Menno,

  Een tijdje al heb ik een obsessie voor een man met dwangedachten en compulsies.
  Ik werk samen met deze persoon. Ik merk dat ik soms opper om voor het werk wat samen te doen. Meteen na die gedachte twijfel ik dwangmatig over mijn intentie.

  Zeer vervelend omdat ik soms ook een egodystonic gevoel krijg waarvan ik weet dat het niet echt is maar iets in mijn hoofd. Desondanks de dwangmatige twijfel. Soms wel een uur of twee. Soms op een achtergrond de onrust uren lang. Dit omdat ik weiger toe te geven aan de gedachten.

  Ik merk zeker een fixatie, gefixeerd zijn, ik sta ermee op bijvoorbeeld.
  Werken of afleiding kan de klachten stek verminderen gelukkig maar ieder dag zijn er wel moment dat ik mezelf “tot de orde moet roepen”.

  Kan ocd ook gedachten in je hoofd brengen zoals het idee samen te werken met je compagnon? Dus dat die gedachte an sich eigenlijk een dwangedachte is? Ik merk namelijk dat ik soms iets voorstel qua werk om samen te doen wat ik prima zelf kan. Aan de andere kant denk ik dat “mijn niet ocd kant” dat ook gewoon gezellig vind. Ik bedoel ik werk al teveel alleen…

  Ik las ook eerder dat jij schreef dat bij fixatie gevoelens door elkaar kunnen gaan lopen?

  Kun je mij asjeblieft wat meer uitleg geven. Het lijkt of de ocd meer gecompliceerd word en moeilijker te herkennen… Ik tackel dit door aantekeningen te maken om de “hersenspinsels” te leren herkennen en makkelijker door mij heen te laten gaan zonder er aandacht aan te besteden.

  • dwang is vindingrijk. De gedachte iets te doen met een collega lijkt me het punt niet. De twijfel of die gedachte misschein een bijbedoeling heeft wel. dat is obsessieve twijfel. het beste is daar niet op in te gaan of het niet serieus te nemen. Denken: daar heb je de dwang weer. Overal wat achter zoeken.

   • Een groinal respons kan erbij horen heb ik gelezen.

    Ik heb ook wel eens gehad dat het zo echt voelt in het moment dat ik bijvoorbeeld ook in mijn lichaamstaal (of dat is ook een intrusie of gevoelswaan) denk te reageren op de gedachte.
    Dus bijvoorbeeld : ik voel een bepaalde gezichtsuitdrukking op een gedachte die je normaliter zou kunnen hebben bij bijvoorbeeld een mooie vrouw of lekker eten. Ik kan mijn eigen fysieke reactie in hoe ik mijn lichaam voel niet plaatsen.
    Begrijp je Menno?
    Dus net als het krijgen van een groinal respons maar dan elders in je lichaam.
    Alsof “de ocd je even overneemt” , zonder overigens de angst er ooit echt naar te handelen.

    • Beste Jack
     In deze vorm ken ik het niet, maar ik kan me er wel iets bij voorstellen. Het proefballonnetje, de voorstelling van iets wat je niet wilt zou in feite al lek geprikt moeten worden in het onbewuste. Opp een of andere manier gaat dat mis en komen ze meer tot bewustzijn en dan doet het lichaam ook mee, want we reageren ook altijd met lichamelijke reacties op wat in ons onbewuste opkomt.

      • Dank je. Ik ben heel benieuwd hoe mijn boek ontvangen zal worden. Er is inderdaad nog zoveel; nonbekend over dwang en in nederland was de voorlichting heel beperkt. dwang.eu probeert daar verandering in aan te brengen. Ik word drie keer per week gebeld door mensen met H-OCD. Er is niets te vinden in het nederlands behalve op dwang.eu

       • Onvoorstelbaar dat er zo weinig aandacht voor is terwijl het zo vaak voorkomt.
        Menno ik las ook ergens wat van ene Eva op je site die dan wel weer verliefde gevoelens voor een man had en dan weer niet. Ze hield van haar eigen man en begreep het niet. Ze had dwangmatig gedrag.
        Jij gaf aan dat als je erg gefixeerd op iemand bent (dwangmatig) gevoelens door elkaar kunnen gaan lopen.
        Hoe werkt dat?

        • ik weet niet meer precies waar het over ging. Heb je een link. Als je erg gefixeerd bent of je wel het juiste voelt dan weet je op een gegeven moment niet meer wat echt is en wat niet

         • Ja dat heb ik met jarenlange dwang of ik lesbisch ben.
          Met name als ik geen relatie heb.
          Ik denk soms verliefd te zijn op een vrouw, het voelde soms echt maar ik wou het echt niet als ik de kans kreeg.

          Is dat “false feelings” wat je ook op veel Engelstalige sites over ocd leest Menno?

          Ik voelde mij soms een beetje verliefd maar absoluut zonder de aantrekkingskracht die ik wel met mannen heb.

          Ik heb ook wel gelezen dat ocd je juist kan laten voelen wat je niet wil, dit staat veel op Engelstalige sites over ocd.
          Ook schrijven enorm veel mensen met ocd klachten op Engelstalige sites over false feelings.

          • Dit lees ik op de website van een OCD kliniek in de UK.

           “False messages
           ~~~~~~~~~~~~~~~~
           The anxious OCD brain is deceptive.
           In terms of OCD it has become hyper-vigilant and is on red alert scanning for danger around the things you care about.
           You assume your brain’s duty is to protect you from danger, but it has got very confused….
           It is operating through false messages that feel real.
           The brain will operate from imagination as well as reality.
           OCD and imagination can feel more intense than reality.
           But it’s not real! Trust me, reality feels and is different!”

           Liefs Mariska

          • Ik wilde mijn boek eerst vals alarm noemen. Ik heb nu ekozen voor de titel:ik word er gek van. Maar false alarm, false feelings , fals memory. Dwang geeft een verkeerde voorstelling van zaken. Ik weet dat het noet waar is maar het voelt zo echt. Zei een patiente van mij, die absoluut niet lesbisch was.
           De angst bij H-OCd is dat je iets niet onder oogen wilt zien, dat je je leven op een leugen bouwt. Zeker h-ocd komt veel voor. Ik word drie keer per week gebeld. Heteroseksualiteit is niet de volledige afwezigheid van liefde of erotische gevoelens tav hetzelfde geslacht. Maar bij h-ocd is elke aanleiding al reden tot diepe twijfel.

           Geen aandacht aan besteden. Bedenken dat je het genoeg hebt overwogen. Dooddoeners inzetten: Dat zien we dan wel weer. Ik kan een probleem nooet oplossen voor het er is. etc.

          • Die engelse tekst is precies waar het over gaat. Het alarmsysteem is te gevoelig. Geen alarm is gevaarlijk, maar een alarm wat afgaat zonder reden is om gek van te worden. Ik kan via mail geen diagnose stellen, maar je verhaal is een en al obsessieve twijfel. Je hebt een probleem, maar dat is niet lesbisch zijn maar obsessief zijn

  • Ja maar ik heb die dwang/false feelings ook mbt een vrouw gehad die mijn oma had kunnen zijn Menno. Dat kun je toch geen normale gevoelens noemen die iedereen wel eens heeft? “Verliefd” op een oma:s
   Het valt mij op dat zulke gevoelens ook net zo snel weer weg kunnen gaan als dat ze ontstonden.

 39. Nee, dat soort indringende gedachtes heeft niet iedereen., Dat heb je alleen als je oobseesief op scherp staat en elk gevoel van genegenheid direct verkeerd opvat. Jij had dat met oudere mensen , maar het omgekeerde kmomt ook voor . Met kinderen en ook met dieren, lijken, enzovoort. Heel akelig maar geen wensen, maar stoorzender. Dingen die zich als gevoelens presenteren maar dat helemaal niet zijn. Losse flodders. proefballonnetjes die het onderbewuste nooit hadden mogen verlaten omdat ze al lang lek geprikt hadden moeten worden als onzinnige optie. Zeker geen verborgen verlangens.

  • Menno,

   Sinds ik ocd heb blijf ik soms “hangen in een foto”.
   Of ik iemand al dan niet knap is (hocd) of ik wel zie of een meisje te jong is etc. Ik kan dan een man echt even knap vinden tot ik ineens denk “waar slaat dit op!”
   Hetzelfde bij een dame die te jong is, ik absoluut niet op zou vallen. Dat komt dan door een foto waar ze of door mijn ocd ouder lijkt of door de foto omdat dit een momentopname is terwijl ik zo een dame op alle andere foto’s van haar DUIDELIJK te jong vind. Daarnaast ben ik nooit op jonge meisjes gevallen en ook niet op mannen.
   Kan ocd wat met je waarneming doen?
   Of wat kun je hierover zeggen, ik kan er niet van slapen. Uren compulsies en foto’s kijken.

   • Maarten

    Het maakt toch niet uit als je in iets wat schoonheid is blijft hangen of kijken ,het is gewoon normaal gedrag. Ik geef altijd als voorbeeld ,als ik een mooie auto op straat zie blijf ik ook staren,als ik een mooi gebouw of huis zie blijf ik ook staren ,snap je het ? Het wil niks zeggen over onze geaardheid,dus ook als je een mooie man of een mooi jong meisje ziet niet .

    • Ja maar er even in hangt of de ocd echt is.
     Alsof je kijk “vertroebeld wordt”.
     Of je kijkt “te eng” naar iets.
     Overigens zijn de foto’s waarop ik even “vast zit” van een jong meisje foto’s waarop ze ouder lijkt.
     Ook al lijkt ze op 99% van de foto’s zoals ze daadwerkelijk is mijn ocd filtert die ene foto eruit. (moment opname)
     Ik focus dus verkeerd, te “eng” op die momentopname en later denk ik “nu zie ik toch duidelijk dat ze wel jonger is”

     Overigens is het bij een lichaam altijd wel meteen duidelijk dat ik het te jong en onaantrekkelijk vind. Ik heb het over een gezicht. In een momentopname kan een gezicht er misschien ook even ouder uitzien bij sommige meisjes of is dat ocd?

     In real life heb ik dit nooit! Met name over zo een meisje voel ik mij schuldig, hocd ook maar kan ik makkelijker van mij afzetten.

   • Menno Oosterhoff

    Allemaal met een loep kijken naar je gevoelens en gedachten omdat je ze niet vertrouwt. Allemaal dwang. Uren foto’s kijken om jezelf te overtuigen werkt averechts. de twijfel niet serieus nemen. Niet je dingen gaan afvragen maar direct affkappen en deken. daar is de dwang weer.

 40. Hallo menno,
  Ik ben over mijn hocd heen, kreeg pocd en dacht daar ook vanaf te zijn.
  Echter ik zag laatst foto’s van een dame die 26 is (ik ben 31) en ze zag er op de meeste foto’s ook volwassenen uit.
  Echter op 1 foto leek ze wel 13.
  Dit verwarde mij. Sommige vrouwen kunnen in momenten zo meisjesachtig doen en of met geen make up zo veel jonger lijken in momenten.
  Ik knap op zulk gedrag af bij vrouwen in real life.
  Echter op een foto kan ik een dame die volwassenen is (26 voorbeeld)
  wel aantrekkelijk vinden als ze op een bepaalde foto jonger lijkt maar tegelijkertijd kan dat mij ook afstoten op een foto.
  In real life vind ik kinderachtig gedrag of een kinderlijk uiterlijk bij een vrouw juist een afknapper.
  Hoe verklaar je dit? Ocd of is dit bij iedere man wel een iets dat verwarrend kan werken?
  Nogmaals ik voel mij dus niet aangetrokken tot jonge meisjes.

 41. Hallo menno,
  De vorige reactie stond per abuis de verkeerde naam bij. Ik wou een schuilnaam gebruiken, namelijk Maarten maar “automatisch aanvullen” maakte er de naam “Mariska” van”.

  Mijn reactie nogmaals :
  Ik ben over mijn hocd heen, kreeg pocd en dacht daar ook vanaf te zijn.
  Echter ik zag laatst foto’s van een dame die 26 is (ik ben 31) en ze zag er op de meeste foto’s ook volwassenen uit.
  Echter op 1 foto leek ze wel 13.
  Dit verwarde mij. Sommige vrouwen kunnen in momenten zo meisjesachtig doen en of met geen make up zo veel jonger lijken in momenten.
  Ik knap op zulk gedrag af bij vrouwen in real life.
  Echter op een foto kan ik een dame die volwassenen is (26 voorbeeld)
  wel aantrekkelijk vinden als ze op een bepaalde foto jonger lijkt maar tegelijkertijd kan dat mij ook afstoten op een foto.
  In real life vind ik kinderachtig gedrag of een kinderlijk uiterlijk bij een vrouw juist een afknapper.
  Hoe verklaar je dit? Ocd of is dit bij iedere man wel een iets dat verwarrend kan werken?
  Nogmaals ik voel mij dus niet aangetrokken tot jonge meisjes.

 42. Ik lees hier velen berichten van medelotgenoten van H-OCD
  Heb er zelf ook velen jaren last van gehad ,een advies stop in ieder geval met porno
  en het zal al 50% minder zijn.

 43. Ik vind wel bepaalde seksuele handelingen aantrekkelijk die homo’s doen, maar een man zelf vind ik niet aantrekkelijk. Het gevoel dat je met het ‘verkeerde’ geslacht seks zou hebben, voelt vooral aantrekkelijk voor mij. Met ‘verkeerd’ bedoel ik dat homoseksuele handelingen niet overal in de wereld legaal zijn en het daarom lekker voelt dat het illegaal is, ondanks dat je in Nederland woont. Hierdoor twijfel ik steeds of ik bi ben. Heb ik nou een soort obsessie of is mijn seksuele geaardheid niet met een mooi label te benoemen?

  • Beste anoniem

   Ik heb hier zelf ook lang mee geworsteld,mijn vraag aan jou is kijk jij veel porno ?
   Want het is nou eenmaal bekent dat je van veel porno kijken een verwrongen zelfbeeld kunt oplopen en velen anderen disfuncties ,zelfs H-OCD klachten.

     • Hallo Menno,
      Ik heb geen enkele seksuele aantrekkingskracht tot mannen maar wel eens uit het niks verliefde gevoelens gehad die ook zo weer weg waren.
      Ik wou ook absoluut niks met deze gevoelens.
      Het leek vaak ook te maken te hebben met “opkijken” tegen een persoon.
      Daarnaast heb ik een sterke vaderfiguur gemist en onveilige hechting gehad in mijn jeugd.
      Gevoel zegt toch ook niet altijd wat net als dat seksuele gevoelens niet altijd een wens zijn?
      Overigens heb ik van jongs af aan ook ocd klachten.
      Wellicht speelt dat ook mee?

      • Menno Oosterhoff

       Als je ook andere ocd hebt dan is de kans op H-OCD ook groter. Verder is ook het hebben van af en toe verliefde gevoelens voor mensen van hetzelfde geslacht geen reden om meteen aan homoseksualiteit te denken.

 44. Menno,

  Mijn verhaal komt in grote lijnen overeen met veel Hocd verhalen online.
  Nu is het zo dat de opgedrongen gedachten mij gingen plagen tijdens seks.
  Dit ook nog op het moment supreme zeg maar.

  Ik merk dat mijn opwinding door de intrusie minder wordt, of compleet wegzakt.
  Echter na ejaculatie heb ik een high gevoel in mijn hoofd :s

  Ik voel mij hier schuldig over.

  Dus de opwinding daar beneden wordt minder of zakt weg tijdens klaarkomen met een intrusie maar ik bemerk wel een high gevoel in mijn hoofd.

  Dat high gevoel herken ik niet van “gewoon klaarkomen” of het valt mij dan niet op.

  Overigens heb ik dat high gevoel ook eens bemerkt toen ik enkel de angst had voor een intrusie en geen daadwerkelijke intrusie had.

  Ontstaat dat high gevoel omdat ik “in mijn hoofd ga zitten” Tijdens een orgasme?

  Kun je dat high gevoel verklaren Menno?

 45. Is dit iets wat je kunt verklaren Menno?
  Zit er weer mee omdat er geen reactie komt, geeft me stress.
  Ik weet dat ik geen homo ben maar wil dit dan toch verklaren.

 46. Menno Oosterhoff

  Intrusies komen juist op het moment dat je ze niet wilt hebben. Wat dat high gevoel betreft. Precies weet ik dat niet, maar het zou iets van spanning of hyperventilatie of dissociatie kunnen zijn. In elk geval geen teken, dat er iets toch niet in orde is en al helemaal niet iets om je schuldig over te gaan voelen. het lijkt mij hoe dan ook een bijverschijnsel van de OCD

 47. Hello there! My name is Mark, and I am a gay male with obsessive-compulsive disorder (OCD). I am writing for the benefit of heterosexual folks who hope to use this article to understand their fears about being gay (also known as gay

  OCD or HOCD). No worries, my friend: If you are trying to understand yourself or someone close to you who has HOCD, you are reading the right article.

  Rule one: If you say you are heterosexual, then you are. Period.
  Rule two: There are no other rules.

  Thank you for taking the time to read and obey the rules. I am a teacher in my real life, and I always spell out the rules early on.

  Now that we are coming at this from the same mindset, please bear with me as I walk you through HOCD.

 48. Hallo Menno

  Ik heb dit stukje geplaats ,stond op de website ybop , is een website voor porno verslaving .Staan veel verhalen op van mensen met h-ocd klachten verkregen door veel porno kijken.
  Ik dacht plaats het hier misschien kan ik daarmee anderen helpen.

  gr. Peter

 49. Hallo Menno,
  Het valt mij op dat HOCD van normale gedragingen “in je hoofd” wat bijzonders maakt.
  Ik zat zojuist op mijn mobiele telefoon en zag een knappe man, ik haalde de telefoon wat naar mij toe zoals ik ook kan doen met een mooi landschap, auto, vrouw.
  Echter omdat het een man is gaan meteen de alarmbellen af.
  “iets ” esthetisch mooi vinden is nog niet hetzelfde als het willen beminnen inderdaad.

 50. Menno Oosterhoff

  Klopt. OCD heeft soiweso invloed op waarneming en interpretatie. Je hele organisme staat op scherp en daardoor ga je spoken zien.

 51. Hallo allen, Menno

  Is het in je hoofd soms een ongewilde conversatie aangaan met Intrusieve gedachten ook onderdeel van ocd? Dus ik denk een intrusieve gedachte, ik word angstig en daarop komt weer een intrusieve gedachte of hele zin.
  Het aparte is, ik voel de intrusies vaak aankomen, een onbestemd gevoel, maar kan deze toch niet altijd stoppen.

  Ik denk bijvoorbeeld een normale gedachte over man A maar ocd laat mij twijfelen of de gedachte niet verkeerd is.
  Dat veroorzaakt angst.
  Door deze angst denk ik ineens “je vind man B pas een lekker ding”

  Omdat het dus een soort “ocd dialoog” in je hoofd is, is het meer beangstigend en lastiger van je af te zetten soms.

  • Menno Oosterhoff

   Een link mag wel. Op zich is zo’n reactie op een intrusie ook weer een intrusie. Dat hij onverwachtser is maakt niet uit.

 52. Je kunt hier meer over lezen op Engelse sites. Kan straks wel even kijken of ik een link voor je heb. Weet niet of dat hier is toegestaan.

 53. Menno,

  Wanneer ik zin heb ik seks en daar op reageer dan slaat de twijfel in of het niet door Intrusies komt.
  Ik moet dan opschrijven dat ik zin had anders “vind ocd een opening” en vergeet ik dat ik zin had.
  In plaats daarvan wordt ik zelfs angstig of ik niet toch even een intrusie heb gehad, ook al is dat niet zo…
  Ergens weet ik hoe het werkt, hierdoor kan ik het ook vaak van mij afzetten.
  Kun je ook onbewust zin in seks hebben?
  Of wanneer je lange tijd Intrusies (ongewild) koppeld aan seks, kunnen deze dan lichamelijke reacties op gang brengen als een soort Pavlof effect?

 54. Menno Oosterhoff

  Her probleem is dat het voortdurend controleren if de seksuele opwinding wel veroorzaakt wordt door de juiste triggers nooit zekerheid gaat geven. En het kan zelfs averechts werken omdat angst en seksuele opwinding dicht bij elkaar liggen

 55. Die angst had ik het eerste jaar van mijn ocd, hocd die uren per dag in beslag nam.

  Nu ik het beter kan relativeren is de angst minder maar dat geeft weer de angst waarom ik blijf reageren op trickers zonder voelbare angst?
  Ik lees op die website :

  The mind can get really confused without OCD but add the OCD and you can really struggle with understanding intrusive thoughts. There are many people that physically act out sexual fantasies such as bondage etc. as anormal way of life. It is not my interest but I guess what I am trying to say is the mind is inquisitive as a natural fucntion and when OCD enters the scene it distorts and confuses what we know to be reality. You say you have been fighting this for years which means to me you have been attaching emotional feelings to those thoughts so a while now. So it may not even be the thought of animals that sexually trggers you but the fact that you have decided to attach that emotion to those type of thoughts”

  Dat lijkt naast angst ook een aannemelijke “conditionering”.

  Bedoel ik voel de angst niet altijd meer omdat ik eraan gewend ben. Wanneer je veel geconfronteerd wordt met bepaalde angst kun je eraan gewend raken.

  Of is die angst dan nog onbewust?
  Ik ga bijvoorbeeld soms wel hyperventileren of wordt onrustig uren na intrusies.

  Toch ervaar ik zeker sterke conditionering. Een stuk tekst dat hocd trickert en ik voel tegenwoordig al wat in mijn kruis.
  De ocd is in dat opzicht sterker geworden.

 56. Voor de duidelijkheid, ik wil absoluut niks met een man, ook daar heb ik inmiddels genoeg ervaring voor, maar heb deze klachten wel.

 57. Ja ik heb honderden vergelijkbare verhalen gelezen op buitenlandse websites. Dit waren mensen gediagnosticeerd met ocd.
  Misschien kloppen niet al die diagnoses maar het zijn er wel erg veel.
  Na langdurige klachten en of intensieve klachten kunnen naast false feelings ook conditionering ontstaan. Dit kan ook met elkaar “vermengen” waardoor je je eigen gevoel niet meer vertrouwt.
  Angst kan ook onbewust aanwezig zijn maar na verloop van tijd door gewenning niet meer gevoeld worden. Wat niet zegt dat er geen angst is.

  Zeg ik dit goed Menno?

  • Reddit staat er vol mee, alsmede websites als: Nofap.com, Yourbrainrebalanced, neuroticplanet, psychforums.com

   Het komt vaker voor dan we denken, met name sinds de komst van internet porno. Ik ben met meerdere personen in contact gekomen die tot hen pak en beet 30ste overtuigend hetero waren en op een gegeven moment door het veelvuldige gebruik van porno escaleerde naar genres die niet in lijn zijn met zijn (of haar) natuurlijke voorkeur. Zo stikt het van de mannen die verslaafd raken aan bondage, femdom, shemales en soms zelfs homo- porno.

   • Ervaringsdeskundige

    Ja je geest kan je aardig voor de gek houden.
    Angst lijkt een katalysator voor dergelijke false feelings en of rare conditioneringen.

    Overigens denk ik dat erg veel mensen wel eens vreemde gedachten of fantasieën hebben zonder deze daadwerkelijk te willen uitvoeren.
    Er rust echter een groot taboe op dergelijke “verboden gedachten”.

    Juist die “enge hokjes” van “goed en slecht” zorgen denk ik mede ervoor dat zo enorm veel mensen last hebben van hocd, pocd etc etc.
    Andere vormen van ocd hebben ook met angst te maken wat zich uit in overmatige controle.

    Het aantal mensen met psychische problemen is enorm. 1 miljoen mensen slikken alleen al antidepressiva. Bij elkaar kom je op een paar miljoen mensen in Nederland die psychofarmaca slikken.

    Is er dan ook niet wat mis met het systeem?

    • Het is voornamelijk het taboo- effect m.b.t. seksuele fantasieen. Bij een normaal werkend brein zijn dit soort gedachten en arousal (opgewonden) na enkele seconden volledig uit het hoofd verdwenen. En men gaat verder met het normale leven. Hocd & Pocd patienten daarentegen zijn angstig geworden na zo’n gedachte en beginnen te analyseren wat het betekend. En een wijs man zoals Aristoteles zij al eens: ”Wat je aandacht geeft groeit”.
     Aangezien zowel Homoseksualiteit als Pedoseksualiteit als niet ”natuurlijk” word bestempeld, zijn het gedachten die men per definitie niet wil hebben. Waardoor het een strijd word van wel of niet, een tussenweg is er niet voor ocd ers. Het verschil tussen de echte homo’s en ocd’ers is dat ocd’ers emotioneel gezien geen enkele aantrekkingskracht vertonen naar mensen van hetzelfde geslacht toe.

     Bij ocd’ers vaak ook een aanleiding waardoor men zo verstrikt is geraakt in een cirkel van gedachten die gaan over op leven en dood. Het treft ook vaak de van nature wat onzekere jongens- en meiden. Vaak sociaal niet al te sterk, seksueel onervaren, seksueel misbruikt door eigen geslacht en verslavingsgevoelig (porno). Kan ook een kettingreactie zijn en meerdere van deze voorbeelden ervaren.

     Klinkt misschien wat homofobe, maar door de homopropaganda via de media denk ik dat het probleem ook groter word.. Meen me te herinneren, een artikel uit de VS (ocdla.com) dat er tijdens de AIDS epidimie van de jaren ’80 een enorme toename was van voornamelijk mannen die als de dood waren homoseksueel te zijn zonder dat er in de geschiedenis van deze personen ook maar enige aanleiding voor was.

     Ik ervaar het zelf. Voor mijn 24ste kan ik me niet herinneren dat ik me ooit heb afgevraagd of ik wel eens homo zou kunnen zijn. Ik was een ietwat verlegen maar normaal functionerende jongen die deed aan teamsport, gek was van typische jongensdingen. Gevoelens had voor meiden en droomde van een toekomst met een vrouw. Helaas is het door mijn verlegenheid zo dat ik weinig contact had met vrouwen en faalangst had om verder te gaan met een vrouw. Al dacht ik er verder geen moment aan en had ik absoluut geen psychische aandoeningen, wellicht beetje frustratie.

     Na die traumatische ervaring in Thailand veranderde mijn wereld echter compleet. Mijn hobby’s zijn mijn hobby’s niet meer. Mijn gedrag is totaal veranderd, van een fitte ietwat dromerige, voetbalfreak naar een passieve depressieve zombie die blij is als ie naar bed kan. Ik voel ook vrij weinig meer voor vrouwen op het moment, iets wat bijna bij elke OCD’er 1 van de symptomen is. En dan nog die verschrikkelijk homo- seksuele gedachten die obsessief in mijn hoofd zijn gekomen. Gekke is dat bij mij het nooit een echt persoon is. En zodoende heb ik er op straat, kleedkamers of strant ook totaal geen problemen mee, met mannen dan. Bij vrouwen vraag ik me werkelijk af of ik me tot haar aangetrokken voel, en het is helaas zo dat dat nooit meer het geval is en dan begin ik vervolgens weer te panieken. En weer afvragen of je toch geen homo bent. H

     Het is erg lastig het cirkeltje te doorbreken. En elke hocd/pocd’er zal zich niet hebben kunnen voorstellen dat men hierin verzeild is geraakt.

     • Het nare is ook dat je het tegen (bijna) niemand kan vertellen. Men zal het namelijk niet kunnen begrijpen. Dus hocd en pocd zorgt er ook voor dat je sociaal geisoleert raakt, hetgeen dat ocd alleen maar sterker zal maken.

      Ik wil niet weten hoeveel personen de ocd niet meer hebben kunnen verdragen en de eer aan zichzelf hebben gehouden.

     • Ervaringsdeskundige

      Heftig verhaal, klopt zeker wat je zegt.
      Ook ik was vroeger verlegen, veel meegemaakt.

      Ik heb zelf juist dat ik te perfectionistisch ben geworden als het om vrouwen gaat.
      Ik kan negatieve aspecten ook teveel uitvergroten.
      Dit begon inderdaad ook met mijn ocd klachten.
      Soms had ik tijdens de seks met mijn vriendin geen zin (rocd klachten) maar kon wel doorgaan.
      De volgende dag dacht ik dan wel met volledige opwinding aan die seks terug.
      Dit noemde een psycholoog “overduidelijk ocd”.
      Echter het blijven containerbegrippen.

      Door mijn grote libido “moet” ik op een gegeven moment ook gewoon. Dus ik bleef wel seksueel actief. (daten maar wel met angst remmende medicatie).
      Ik had wel angst om te masturberen en moest dan porno kijken (nog steeds) om niet “in intrusies te schieten”.

      Daarnaast kan ik de ocd nu beter handelen en neemt mijn zin in vrouwen enorm toe.

      Dus bij mij was de verminderde zin in vrouwen een fase.
      Wellicht ook omdat seks en daten voor mij soms een soort verslaving was. Bij stress “moest ik gewoon” daten, versieren, seksen. Dat lukte dan ook wel icm angst remmende medicatie.
      Iedereen is anders natuurlijk.

      Ook kan ik ocd nu veel beter “door mij heen laten gaan”.
      Zoals je zelf al zegt “wat je aandacht geeft groeit”. In de ochtend is het nog wel erger. Ik sta dan zo snel mogelijk op, ook belangrijk, zsm actief worden.

      Hoe moeilijk ook, probeer bezig te blijven, dwing jezelf ertoe. Anders kom je in een negatieve spiraal of daar zit je al in.
      Erg belangrijk op andere zaken te focussen.
      Ook al heb je nergens zin in, je moet.

      • Klopt wat je zegt. Ik heb eigenlijk buiten dit weinig tot niks schokkends meegemaakt. Wel wat perfectionistisch, ik droomde altijd over de perfecte vrouw, heel gek. Donker haar, latina achtig. Die droom heb ik echt vanaf mijn pubertijd al gehad, ik wilde ook altijd zsm naar Zuid- Europa of Zuid- Amerika toe voor dat ene droommeisje. In principe kan je dit al obsessief noemen, al zag ik hier geen kwaad in.

       Ik weet nog dat ik me in 2012 (voor deze ellende) bemerkte dat ik een lichte kronkel in me rug had toen ik in de spiegel keek, dit heeft me weken/maanden bezig gehouden en elke dag in de spiegel kijken in de hoop dat het weg is. Nu kan ik daar wel om lachen maar toen heeft het me regelmatig dagen wakker gehouden in de nacht. Had buiten spiegel kijken ook rituelen op de sportschool, met name focussen op me rug en schouders ipv het hele pakket.

       Mijn seksuele ervaring met meiden bestaat eigenlijk alleen maar uit ONS waar ik vaak al snel mijn erectie verloor. En dan op een dronken avond op Phuket wordt je aangehaald door een hoer wat geen vrouw blijkt te zijn, over nachtmerries gesproken. Heb er ook de diagnose PTSS aan over gehouden, hetgeen dat natuurlijk niet helpt met OCD, hoewel bij mij overduidelijk is dat deze ervaring de aanleiding is.

       Wat bedoel je met intrusies bij masturberen? Dat je telkens homogedachtenfantasies kreeg die niet te hanteren zijn?

       Je hebt gelijk met dwingen om actief te blijven, maar dat is verdomde lastig, zeker als je een enorm sterk gevoel krijgt van vervreemding. Alsof je in een andere wereld leeft of dat je een totaal ander persoon bent. Lijkt wel of al je positieve emoties zijn overleden..

 58. Dat is mijn vraag omdat dit mijn angst is. Ik heb nooit zo een lichamelijke reactie gehad overigens.
  Die angst voedt hocd maar “verklaringen” over hoe ocd werkt helpen mij wel het te beheersen.
  Echter het lijkt of hocd juist daar vat op krijgt waar je bang voor bent.
  Is het ook niet zo dat angst als katalysator werkt?

 59. Hoi Menno,
  Zelf ben ik een 19 jarige jongen die ook dit soort gedachten heeft alleen is het bij mij zo dat ik biseksueel ben en mij constant afvraag welke sekse is meer aantrekkelijk vind. Ik zit soms gewoon rustig op mijn laptop en dan ineens krijg ik het gevoel die met veel angst komt om te gaan controleren ik ga dan bijvoorbeeld naar porno kijken met vrouwen erin om te kijken hoe snel ik opgewonden raak daarna ga ik kijken naar homosekuele porno en kijk ik hoe snel ik daardoor opgewonden raak en ik raak zoals ik altijd al denk altijd van beide opgewonden en denk dan “Okay Ik ben gewoon zoals ik altijd al dacht biseksueel” alleen het probleem is dat ik dat controleren soms wel is 4 uur per dag doe ik word er gek van ik probeer er niet aan te denken maar hoe hard ik het ook probeer ik krijg het niet uit mijn hoofd. Ook als ik een relatie heb met een man denk ik telkens ben ik niet toch hetero? en andersom ook als ik seks heb met een vrouw denk ik ben ik niet toch homo? ik word er helemaal gek van ik wissel dagelijks van homo naar hetero en controleer altijd als ik spanning heb (ik weet dat dit niet de bedoeling is) maar ik kan het gewoon echt niet laten ik ga nu naar de huisarts en die heeft mij doorverwezen naar Marine De Wolf dit is een plaats in ermelo die gespecialiceerd is in dwangstoornissen Ik ben officiël met OCS gediagnoseerd door Moleman mental health in Amersfoort ondanks dat ik er al heel erg mee bezig ben en al hulp heb gevraagd wou ik mijn verhaal hier toch nog kwijt omdat ik denk dat er vast wel meer mensen die Biseksueel zijn ook hier last van hebben op een gelijkwijze manier. Ik zeg dit omdat er in het artikel alleen word aangegeven dat homo’s/hetero’s hier last van hebben (misschien heb ik iets gemist maar ik zag niets over mensen die Biseksueel zijn)

  Vriendelijke groet,

  Wouter

 60. Wat een herkenning hier. Ben zelf 26 jaar en heb me een aantal jaar terug in dronken toestand oraal late bevredigen door een thaise hoer op Phuket. Niet leuk, maar niet einde van de wereld, totdat ‘ze’ vertelde dat ze shemale was. Toen is alle ellende begonnnen. Ik voelde me getraumatiseerd en op een gegeven moment ging er een stemmetje in me kop zeggen:” Een echte hetero overkomt dat niet”. En ben zo urenland per dag gaan googlen en zoeken op forums en checken met porno. (alle varianten) 1 jaar terug kreeg ik in de kroeg ineens volle bak paniek aanval tijdens het gesprek met een meisje. Dat was het begin van het einde, ik kreeg het echt niet meer uit me hoofd. Alles wat met enig seksualiteit te maken heeft geeft me een trigger, of het nou een artikel uit een krant is. Het was/is zo erg dat ik dagenlang op bed heb gelegen uit hoop dat ik wakker word en nergens weet van werd. Ik weet dat de compulsies het erger maken, maar het voelt als een drug die je nodig hebt om van die duivelse gedachten af te komen. Punt is ook dat ik niks meer voor vrouwen voel en mijn hoofd constant vol zit met homoseksuele gedachen. Gekke is dat mannen me nog steeds niets doen, ik check ze niet na of wat dan ook.

  • Met porno checken gaat het al een stuk beter trouwens, met datgene waar ik altijd van walgde ben ik helemaal gestopt.

   Trieste is dat ik voor deze ellende bijna nooit porno keek en al helemaal geen extreme porno of datgene dat in tegenstrijd is met mijn geaardheid

  • Menno Oosterhoff

   Ik zie P-OCD wel als iets anders. Bij H-OCD is er niet zozeer angst om homoseksueel te zijn, maar meer angst om dat niet onder ogen te willen zien. De meeste mensen vioonden Homoseksualiteit het probleem niet maar de gekmakende twijfel. Bij P-OCD vinden de meeste het wel verschrikkelijk als ze zich echt aangetrokken zouden voelen tot kinderen

   • Ervaringsdeskundige

    Nou ik ken ook genoeg verhalen van mensen met hocd die het verschikkelijk zouden vinden om homo re zijn… Dat wisselt denk ik.

    Ik bedoelde ook hoe de dwang en compulsies werken. Dat is vaak hetzelfde in POCD en HOCD of andere vormen, of mensen die beide vormen hebben.

    Zoals de groinal respons, groinal sensations, false feelings, etc.
    HOCD kan overigens ook over gaan in POCD en omgekeerd etc. Ook kan ROCD erbij komen…

    • Mee eens, ik wil het ook absoluut niet zijn. Ik denk zelfs dat dat voor elke hocd’er geld… Want waarom zou het je angstig maken als het je niet uit maakt?
     Met dat rocd is ook vrij logisch denk. Hocd’ers die net in een relatie hebben zullen ongetwijfeld daar aan leiden. Met deze gedachte bijv.;”ik ben homo dus deze relatie is een dekmantel”.

     • Ja, erg lastig om te herkennen. Als je googled kom je er achter dat same-sex fantasieen vrij normaal zijn voor hetero’s en viceversa. . Maar hoe weet je dan dat je homo bent? Is verliefdheid dan de juiste aanwijzing?

      • Ervaringsdeskundige

       Hier op het forum ook mensen die verliefde gevoelens hebben gehad voor een oma ofzoiets… Tja…
       Een keer verliefde gevoelens voor een man maakt je ook geen homo.
       Gedachten en gevoelens kunnen je voor de gek houden.
       Wat je aandacht geeft groeit.
       Het helpt ook om gevoel goed te laten “uit kristalliseren”.

       Ik proef bij jou veel teveel aandacht naar iets dat is begonnen met angst.
       Je bent het aandacht blijven geven erin verstrikt geraakt…

       De enige manier om daaruit te komen is je focus te verleggen en de onzekerheid te accepteren.
       Gun jezelf die ruimte. Medicatie of therapie kan nodig zijn.

       Bepaalde “handvatten” zoals deze blog van Menno hebben mij ook erg geholpen om ermee om te gaan.
       Geloof me het wordt minder als je je focus gaat verleggen.
       Compulsies maken het erger.
       Porno om te checken ook.

       • Ja, maar bij mij is het trauma wat telkens aanleiding geeft om te checken. Ik kan het niet accepteren dat een man sexuele handelingen heeft gericht bij mij, ook al was ik enorm dronken en was het een shemale. Zolang dat in me hoofd zit, zal de hocd ook altijd om een hoekje blijven kijken. Heb al wat EMDR achter de rug en imaginaire exposure en cbt, maar werkt matig tot niets. Ik sta echt met me rug tegen de muur, totaal gevoel van vervreemding. Maar je hebt zeker gelijk met compulsies dmv porno en forums, maken het alleen maar erger. Grappige is dat als ik verhalen van andere lees, ik me lach niet kan inhouden..

        • Ervaringsdeskundige

         Acceptatie is nodig, niet zo hard voor jezelf zijn.
         Wat jou is overkomen kan iedereen overkomen.
         Je geeft jezelf veel stress door compulsies, checken etc.
         Daardoor is herstellen van zo een gebeurtenis ook moeilijker.
         Je moet het accepteren.
         Je bent geen homo. Alles in je verhaal wijst op ocd.
         Je had voor deze gebeurtenis die gevoelens niet.
         Ga bijvoorbeeld ook praten met een psycholoog om je ervaring te verwerken.
         Zoek ook warmte en steun bij vrienden en of familie.

         • Ben ik al mee bezig, die zei op gegeven moment, dat ik dit misschien wel moest zien als een coming out. Hee dag in paniektoestand doorgebracht

          • Ervaringsdeskundige

           Gezien je klachten zou ik een psycholoog nemen die ook ervaring heeft met ocd.
           Een “gewone psycholoog” slaat met dit soort zaken vaak de plank mis.
           Je kunt Menno wellicht advies vragen.

 61. Menno Oosterhoff

  ja, dat klopt, maar meestal niet omdat ze homo zijn an sich afwijzen en dat ligt bij pedoseksualiteit wel iets anders, maar ik ben het met je eens. Veel mechanismen zijn hetzelfde

  • Menno, bent u ooit mensen tegen gekomen die tot hen 24ste zonder enige vorm van twijfel hetero waren en vervolgens overtuigend homo? Ik heb hiervan nooit wat op internet gevonden de afgelopen 2,5 jaar. Ik heb wel wat verhalen gelezen over gasten die dachten dat ze hocd hadden maar uiteindelijk bi bleken te zijn zonder ook maar een emotionele band met een man te kunnen ontwikkelen.

   En hoe ziet u de shemale- verslaafden? 95% beweert hetero te zijn uit een survey van Pornhub.com en de overige 5% bi zonder emotionele connectie te hebben naar mannen toe. Echter ”activeert” een groot gedeelte van shemale- kijkers Hocd.

   Bent u het verder ook niet met me eens dat porno enorm slecht is voor mensen?

    • Ervaringsdeskundige

     Dat is maar een hokje.
     Zijn klachten begonnen niet met porno.
     Ik zag ooit tijdens porno toevallig een she male en dacht dat het een vrouw was.
     Ik heb een uur zitten Googlen waarom ik dat zo kon zien.
     Achteraf stelde het niks voor want je verwacht een vrouw waardoor je kijk op de werkelijkheid al anders kan zijn…
     Daarnaast nemen die mannen hormonen waardoor ze meer vrouwelijk worden. Ook meer vet krijgen op de heupen bijvoorbeeld. En ik zag alleen de achterkant van de she male.

     De kracht van suggestie kan ook enorm zijn.
     Zo gaven ze mensen geblinddoekt iets te eten, iets anders dan de onderzoekers aangaven te geven. Mensen kunnen dan echt proeven wat de onderzoekers ze aangegeven. Ook al is het totaal wat anders.

     • Klopt ja. Mijn compulsies sinds het trauma bestond/bestaat voornamelijk uit het checken op shemale porno. Puntje bij paaltje is het bij momenten het enige wat me soms nog opgewonden maakt. Gekke is dat de shemale dan onderdanig moet zijn en het geslachtsdeel niet eens zichtbaar hoeft te zijn. Al klik ik op een titel raak ik bij wijle al opgewonden, hoe kan dat in godsnaam? Bij hetero heb ik dat absoluut niet meer. Met homo porno heb ik dan weer helemaal niks, i die tijd kreeg ik enorme angst als ik zn video aanklikte, naarmate die zakte kwam de walging.

      • Ervaringsdeskundige

       Ocd kan door angst versterken wat je juist niet wil.
       Er kan op een gegeven moment ook een conditionering bijkomen.
       Je hersenen gaan het onderwerp van je angst associëren met opwinding en zo kun je opgewonden raken op een wijze die je juist niet zou willen.
       uitvoeren.
       Dat gebied in de hersenen reageert zo snel, als een soort instinct.
       Ik zal zo even een link naar een artikel hierover plaatsen.

   • Menno Oosterhoff

    Nee, ik ken geen mensen die overtuigd hetero waren en dan omswitchen.
    Denken dat je bi bent is soms ook een oplossing vinden voor dat je hetero bent en h-OCD hebt.
    Porno kijken is vaak een dwanghandleing omte checken of je de juiste gevoelens wel hebt en dan werkt het averechts.
    Er zijn ook wel bercihten dat veel porno kijken het seksuele systeem onnatuurlijk vaak en krachtig stimuleert wat ook meer kans geeft op [problemen. Ik denk dat dat wel klopt.

    • Wat bedoeld u met ” werkt averechts ”? Dat je dan enkel opgewonden wordt van porno die niet in lijn zijn met je geaardheid? Ja porno werkt hetzelfde als drugs op het brein. Steeds extremere nodig, voor dopamine. Kent u ook hocd ers met een seksueel misbruik verleden? En hocd’ ers die uit ellende wel zijn gaan experimenteren en getraumatiseerd zijn geraakt?

     • Menno Oosterhoff

      Porno kijken om te controleren of je wel het juiste voelt of niet voelt is een dwanghandeling en die werken sowieso nooit voldoende om de onrust weg te nemen. Bovendien kan er ook wel opwinding optreden bij vormen van seks die helemaal niet passen bij je geaardheid .
      Verband tussen h-ocd en misbruik weet ik zo niet.
      Meestal gaan mensen met H-OCD toch niet experimenteren , maar als ze het wel doen dan geldt daarvoor hetzelfde als porno kijken. Het is een dwanghandeling om zekerheid te krijgen maar die krijg je nooit.

 62. Ervaringsdeskundige

  Ja precies.
  Terwijl het veel stigmatiserender is om POCD te hebben.
  Bedoel bij mensen met POCD zijn de Intrusies ook geen wens.

 63. Beste meneer Oosterhoff,

  Ik merk dat ik dwangmatig mezelf “observeer” wanneer ik een intrusie krijg of zelfs bang ben voor een intrusie.
  Ik let op hoe ik beweeg, zelfs ademhaal en of er niet iets is als “bewijs” voor opwinding.
  Ik merk steeds weer dat ik bijvoorbeeld even dieper ademhaal door de angst oid en ocd koppeld dat aan opwinding. In momenten zorgt dit toch voor angst.
  Het lijkt of de angst zorgt voor zenuwen waardoor ik anders reageer (neus snuiten, dieper ademhaal) of mijn eigen reacties negatief interpreteer.
  Is dit herkenbaar Menno?

  • Het lijkt op een Body-Focused Obsessions maar dan alleen in momenten.
   Ook reageer ik soms echt lichamelijk anders (diepere ademhaling) door een intrusie of de angst hiervoor.
   Ik voel dan wel angst.

   • Menno,

    Dat heb ik ook. Ik ga diep zuchten ofzoiets uit angst maar dit valt samen met een false feeling van opwinding.

    Ik val op vrouwen maar als ik aan een mooie vrouw denk ga ik ook niet hardop zuchten ofzo. Het is niet logisch.

    Met ocd gebeurt dit door angst een paar keer per week en iedere keer die twijfel!
    Het lijkt of ocd “mixt” met mijn normale reacties op angst? Of kun je ook echt “ongepast zuchten” door ocd als een soort “Gilles de la Tourette” reactie?

 64. Menno,
  Ik heb HOCD en POCD klachten.
  Als ik met angst naar een foto kijk dan lijkt een jonge dame die al wat vrouwelijks heeft voor mij ouder dus volwassen.
  Zonder angst zie ik het zoals het is, dan begrijp ik niet “hoe ik keek” .
  Ik kijk dus “anders” door ocd!

  Met mannen zie ik met angst een knappe man, zonder angst is dat weg, althans de aantrekkingskracht die ik denk te voelen.

  Hoe kan dit?

   • Ja ik zoek terwijl ik in die angst zit bevestiging in een andere afbeelding waar ik dat ook mee heb gehad.
    Juist op dat moment zie ik die andere afbeelding gewoon zoals het is!

    Het is of er een ocd persoonlijkheid in mij zit die het leuk vind om mij het moeilijk te maken.

  • Ik weet naderhand heel goed dat angst mij anders laat ademen, zuchten maar op het moment ben ik bang dat het door opwinding komt.
   Vooral omdat het kan samenvallen met een false feeling. Die false feelings herken ik inmiddels maar toch die twijfel op dat moment.
   Of kan dit ook komen door dissociatie?
   Kan dissociatie bij ocd horen?

 65. hoi,
  Jongen, 17 jaar en twijfel nu ook enorm tussen of ik hetero ben en h-OCD heb of echt homo ben. Ik kijk de laatste tijd vaker gayporn en vind dat soms best opwindend/geil. Ik trek me hierop dan ook meerdere malen af. Terwijl ik hiervoor nooit hier over heb nagedacht, zit ik er nu wel heel erg mee. Ik zou nooit homo willen zijn, niet omdat ik er tegen ben maar omdat ik graag vrouw en kinderen wil en me dit ook veel mooier en leuker lijkt. Verder kan ik me het ook moeilijk voorstellen dat ik een relatie heb met een man. Ik kijk de laatste tijd als ik porno kijk ook vaker gay dan hetero, en dat vind ik echt naar. Ben nog nooit verliefd geweest op een jongen, heb een relatie gehad maar überhaupt échte verliefdheid en ‘kriebels’ ken ik ook niet echt. Ook seks met een man zou ik zelf niet willen en kunnen voorstellen, maar als ik er dan naar kijk vind ik het wel opwindend.

  Ik denk er enorm vaak over en voel me ook vreemd en vind het vervelend als ik me dan heb afgetrokken op een man. Soms lijdt het me zelfs af van de dagelijkse dingen op school en werk.

  Hoop dat iemand dit verhaal kan begrijpen, misschien er iets meer over kan vertellen of zichzelf kan vinden hierin

  Alvast bedankt voor reactie.

  Groeten,

  • Ik zie dat je nog jong bent. Toch wil ik je een paar tips mee geven.

   1. Wees eerlijk tegen jezelf, je kunt geaardheid niet kiezen. Dus als je weet dat je het bent maar het niet wilt zijn. ‘deal with it’. Anders ga je een naar leven tegemoet

   2. Porno is a-b-s-o-l-u-u-t geen(!) graadmeter! Er kunnen 1001 redenen zijn waarom je opgewonden wordt van gayporn. Volgens survey van pornhub beschouwt 60% van de gayporn kijkers via Pornhub, zich als hetero. Met shemale is dit zelfs 95% en de overige 5% bi. Nu moet er wel bij gezegd worden dat Pornhub zich vooral richt op de hetere consumer. Bij gaytube e.g. zal het percentage homoseksuelen natuurlijk veel hoger liggen.
   Voor veel mensen is het ultieme taboo waardoor je opgewonden raakt.

   3. Porno doet niets goed voor je. Dus stop ermee!

   4. Je kunt ook BI zijn.

 66. Er hoeft ook niet naar alles een wetenschappelijk onderzoek gedaan worden ,geloof mijn nu maar ,ik spreek uit eigen ervaring ,van porno kun je zeker en vast H-ocd klachten krijgen .En die gaan gewoon weer over als je er mee stopt .

 67. Ik ben met je eens hoor Peter. Mijn hocd is gekomen omdat ik met me dronken kop ben meegelopen met een shemale in Thailand. Heb er ook ptss aan over gehouden.

  Ik ben nadien gaan googlen en kwam op een gegeven moment bizar veel mannen tegen, van alle leeftijden, die escaleerde naar shemale en/of gay porno. En dan niet direct in de jeugd maar op een leeftijd waarvan je denkt dat je geaardheid al muurvast is. Dus 50 plus bijvoorbeeld.

  Porno heeft vooral te maken met de taboo factor, en aangezien voor het ovegrote gedeelte van hetero’s homo zijn iets is wat men absoluut niet wil en dus doodsangsten veroorzaakt.

  Ik ken een verhaal op reddit (kan m niet zo 1,2,3 vinden) van een jongen die tijdens aftrekken in zijn slaapkamer altijd doodsbang was dat zn moeder de deur zou open doen, dus die jongen lette altijd extreem op de deurknop. Puntje bij paaltje kwam het er op neer dat ie alleen nog maar opgewonden kon raken met de deurknop in zijn hoofd…

 68. Ik werk zelf af en toe met een homo, maar ik word altijd paranoide als die achter me staat of mij recht in me ogen aankijkt. Echt klote.

  Best een aardige kerel en als die hocd afwezig is kan ik best goed met hem praten.

 69. Goedemiddag,

  Ik heb al lang last van dwang, checken (zekerheid zoeken) compulsies.
  Soms kijk ik nu naar een man zonder dat ik weet waarom en ik krijg angst.
  Of ik klik, zonder dat ik weet waarom, een online artikel aan over een homofiele man.
  Op hetzelfde moment krijg ik een intrusie over de gay afbeelding. Vervolgens zie ik het aanklikken van het online artikel als een bevestiging dat ik gay ben.

  Het lijken onbewuste processen die door ocd “uitgelicht worden”.
  Zijn dergelijke zaken herkenbaar Menno?

 70. Goedendag Menno

  Ik ben een jongen die ook enorm met HOCD worstelt. Ik huil bijna elke avond, omdat ik echt bang ben dat ik gay ben. Ik heb altijd al vriendinnetjes gehad. Ik ben ook enorm verliefd geweest en kon ze niet uit mijn hoofd halen! Maar door de HOCD is dit omgekeerd… Ik heb namelijk mijn interesse in meisjes helemaal verloren…

  Ik ben nu elke keer bang dat ik me aangetrokken zou voelen door mannen. Dit gebeurt dan ook door de gedachte (waar ik me op dat moment heel erg op concentreer). Dit vind ik heel eng, want op dat moment voel ik me echt heel angstig en ziek…

  Ik heb ook altijd heel veel hetero porno gekeken (begon ik al mee op jonge leeftijd) maar daar kan ik me nu ook niet meer op concentreren. Het gebeurde allemaal door 1 ervaring: ik was heel erg bezig met mijn gedachtes (toen er in een keer een van de knapste mannen ter wereld op tv kwam) en was ik me aan het afvragen of ik iets voelde… het enige wat ik voelde was gewoon een angst in mijn buik dat uiteidelijk leidde tot een ”false attraction”

  Als ik bijna van mijn HOCD gedachtes af ben komt dit moment steeds weer in me op en brengt me weer terug naar het begin (PS: toen ik het programma de volgende dag terugkeek voelde ik niks meer dan alleen maar angst)

  Met vriedenlijke groet

  Jelle

 71. Menno Oosterhoff

  Beste Jelle
  Een diagnose stellen op een kort bercihtje mag ik niet, maar het kan haast niets anders zijn dan H–OCD. Heb je wel hulp?. Je helemaal focussen op deze gedachtes is niet goed, maar het is mooeilijk om het niet te doen. Het beste is ze niet serieus te nemen en te denken: Dat zien we dan wel weer , maar voor iets wat dermate ingrijpends zou zij ( als het waar was, maar dat is het niet) is dat natuurlijk heel moeilijk

  • Beste Menno

   Dankuwel voor uw snelle reactie! Ik zou maar een ding willen weten en dat is: ”als je een goed-uitziende man aantrekelijk zou vinden (niet sexueel want ik moet er niet aan denken om sex met hem te hebben) ben je dan gelijk homo?” deze vraag blijft maar in mijn hoofd rondspoken waardoor ik net niet van mijn HOCD afkom! Als zou ik hier het antwoord ”NEE” op krijg helpt dat mij heel veel, want ik was op m’n 13 erg met HOCD bezig maar was het nog niet zo erg als nu… toen ik een keer een YT filmpje aan het kijken kwam er gewoon een aatrekelijke knappe man voorbij en ik dacht: ”zo die ziet er goed uit!” na dat ik dat zei schrok ik enorm omdat ik natuurlijk als bang was… De volgende dag keek ik naar hetzelfde filmpje maar kreeg toen niks! Nadat dat gebeurde was mijn hocd weg! maar nu ben ik 14 en zit ik achter mijn computer bang te wezen!

   Alstublief ik hoop dat dit gewoon normaal is want dit houd mijn HOCD bezig! (het is mijn HOCD die de herenering steeds maar erger maakt)

   • ik bedoel met aantrekelijk dat je denkt: ”zo die ziet er goed uit” zonder dat je sexueel aangetrokken voelt… dat kan toch gewoon? want ik bedoel de zijn nou eenmaal goed uitzinde mensen op deze wereld toch?

 72. Menno Oosterhoff

  Zelfs als zou je een aantrekkelijke man wel ook seksueel aantrekkelijk vinden dan nog maakt dat je niet meteen tot homo. Heteroseksueel zijn is niet de totale afwezigheid van je op welke manier dan ook aangetrokken voelen toot mensen van hetzelfde geslacht. Dus het voorval wat je noemt is geen enkele reden om je zorgen te maken

  • Beste Menno

   U heeft zojuist mijn leven weer veel beter gemaakt! Ik dacht eerst dat als je hetero bent dat je dan absoluut niet mannen aantrekkelijk kunt vinden… maar u heeft mijn leven verbeterd l! Ik hoop dat door deze reactie mijn natheid ook weggaat want deze bangheid zorgt voor een naar gevoel in mijn buik!

   Dank u zeer vriendelijk (en ik weet dat u mijn psychiater niet bent maar als ik bijvoorbeeld over een maand nog een vraag heb zou u die dan eventueel kunnen beantwoorden)

   Met vriendelijk groet

   Jelle

  • Hallo Menno

   Het gaat al wat beter! Maar ik heb nog een vraag: “toen ik in de 1ste zat was ik enorm bezig met meisjes en toen begon ik ook al met filmpjes op internet kijken (als u begrijpt wat ik bedoel) ik deed dit wel 3x per dag (soort verslaving) nu zit ik in de 3de en heb ik nog steeds wel interesse in meisjes maar van mijn eigen leeftijd. Ik doe dan ook al heel anders als er meisjes in de buurt zijn, maar doordat ik zo gefocust ben op mijn gedachtes lijkt dit wel helemaal te verdwijnen! Ik let bij elk meisje op of ik iets voel en dan gebuert er niks! Terwijl een maand voor mijn HOCD kwam ik we iets voelde…

   Ook heb ik een laatste vraag: kijk ik ben bang dat ik mannen aantrekkelijk vind, maar het lijkt wel de angst die zo voelt… ik zal het even uitleggen Menno, toen ik naar video’s op YouTube keek voor mijn HOCD gedachten voelde ik helemaal niks en kon ik gewoon naar ze kijken met plezier! Maar nu met mijn gedachtes kan ik niet eens meer kijken omdat ik dan bang ben dat ik iets ga voelen en als ik dan kijk krijg ik zo’n angstig gevoel in mijn buik! Is dit gevoel in mijn buik nou aantrekking of is dit gewoon de angst? Het voelt niet als verliefd zijn ofzo maar gewoon van die nare kriebels (die ik toen ik verliefd op meisjes was niet had want toen had ik gewoon een blij gevoel)

   Ik hoop dat ik een beetje duidelijk ben :)

   Ik hoor graag van u

   Met vriendelijke groet

   Jelle

   • Ook wil ik een zeggen dat als ik dit gevoel in mijn buik laat gaan ik er niet blij van wordt om van deze gevoelens een beetje af te komen schud ik altijd even en dan is het weer iets beter dus als ik deze gevoelen zou laten gaan vindt gaat het voelen als iets niet goeds ik denk echt een soort angst…

   • Als je teveel gefocused bent op of je wel iets voelt bij een meisje dan komt het juist niet. Al dat checken of je gevoel wel klopt werkt heel verkeerd uit. Ook checken of je niet teveel voelt bij het zien van mannen. Dat soort angst zou je moeten negeren, wat best moeilijk is. Teveel porno kijken is mogelijk ook niet slim.

 73. zo bizar om te zien hoeveel reacties er op dit onderwerp zijn,
  ik herken het allemaal zeer hoor,heb er zelf ook last van
  wat mij alleen opvalt in heel deze stelling is dat er eigenlijk niet of nauwelijks over een schaalverdeling in sexuele geaardheid wordt gesproken.
  ik weet het zal echt niet alle twijfel wegnemen,maar het zou een paar procent kunnen helpen en dat zou toch mooi zijn voor ons twijfelaars:)

 74. Ik probeer wel aan te geven dat heteroseksualiteit niet is de totale afwezigheid van homoseksuele gevoelens. Het is zeker niet zwart wit.

  • Meneer,

   Ik hoop dat u dit leest, ik ben denk ik bijna af van mijn HOCD! Met al uw hulp en uw ondersteunende berichten heeft u mij geholpen! Ik zal het u even goed uitleggen: ik was altijd bang dat ik verliefd zou worden op mannen en door deze gedachten kreeg ik zelfs gevoelens! (Dit stukje gaat belangrijk worden voor iedere HOCD patiënt) toen ik 4 jaar was haf ik al OCD niet bang zijn dat ik homo was, nee voor SPUGEN! Elke dag was Ik overal mee bezig! Te checken of ik goeie ontslasting had, te checken of mijn vrienden/broertjes Iets hadden, te checken of ik trek in eten had, te checken of ik wit was ect. Nou nu gaat ik iets vertellen wat dit hele OCD genieten in stand houd: door het checken van die dingen kreeg ik ze ook! Zo erg gefocust zijn op deze dingen maakt je echt deze dingen voelen! Dus het Is een soort kringloop; bang voor overgeven -> dingen checken -> gefocust zijn -> ze echt voelen! Nou u wil niet weten hoe vaak ik gekokhalsd heb! Dus zoals u kunt zien laat ik mijn grootste angst ook ECHT uitkomen!

   Dit werkt precies hetzelfde voor HOCD! Het CHECKEN is het ergste heb Ik gemerkt: als ik aan het checken was (dus gefocust) kreeg ik van dat nare gevoel in je maag, toen ik aan het checken was op de tv kreeg Im dat gevoel, maar toen ik er helemaal NIET mee bezig was op sommige momenten voelde ik NIKS! Terwijl ik de volgende dag hetzelfde stuk keek, terwijl ik gefocuste was kreeg ik weer gevoel! Ziet u hoe onze gedachtes on zo voor de gek kunnen houden?

   Dit was een grote stap naar de overwinning van HOCD, maar nog niet genoeg… ik wilde zekerheid (kan je bijna niet krijgen) dus ging ik terug naar mijn basisschool periode waar ik ENORM STAPEL VERLIEFD was op een meisje (zelfs in groep 8 nog) en dat niet alleen, toen ik 8 was was ik al heel erg met meisjes bezig! Exht overal in de stad, camping, vakantie overal! Dus ik dacht: “ja maar dat zegt al heel veel!” Plus dat ik zelfs nog aan 1 maand terug dacht aan een meisje (zit in mijn klas) die ik best we leuk vind tegen mij begin te praten! Ik was echt zo van: “Oww shit ze praat tegen mij! Wat miet ik doen?” Dus ik shoot al in de stress toen ze me aankeek! Ook dacht ik aan de periode terug van de 1ste klas. Ik wilde heel graag poplilair zijn en ik was enorm verliefd op 2 meisjes (nu jog steeds) ik weet nog het moment dat een vriend van mij met een van die meisjes verkering kreeg… ik voelde me zo jaloers en verdrietig te gelijk…

   Dus wat ik met mijn overgeef verhaal wil zeggen is: “je gedachte Kunt je alles waarmaken, en die OCD is gewoon je gedachte!”

   Ik hoop dat dit wel iets zegt en dat ik ook mensen hier mee help :)

   Ik hoor graag van u

   Met vriendelijke groet,

   Jelle

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.