Dwanggedachten: hikjes van je hersenen

Balans Magazine

“Ondanks dat er nog heel weinig bekend is over angst- en dwangstoornissen, vindt Else de Haan (emeritus bijzonder hoogleraar Cognitieve Gedragstherapie) het een fascinerend probleem. Dagelijks houdt zij zich bezig met kinderen die angst- en dwangklachten hebben en onderzoekt zij de effectiviteit van de behandelingen die er zijn. De Haan: ‘Vaak houden kinderen het een tijd verborgen omdat ze bang zijn dat ze krankzinnig zijn. Maar ze zijn niet in de war, ze hebben alleen wel wonderlijke gedachten.’ Voor Balans verzorgt zij op 19 januari een lezing over angst en dwang.” Lees verder in dit artikel.

Wij danken auteur Anouk van Westerloo, fotograaf Joris den Blaauwen en Balans Magazine voor het publiceren van het hele artikel.

Photo credit: National Institutes of Health (NIH) Colorized 3D reconstruction of dendrites via photopin (license) – adaptation
By |2017-11-19T16:34:07+00:0019 augustus 2017|Categories: Deskundigenartikelen|2 Comments

About the Author:

Webbeheerder

2 Comments

 1. Alexander september 20, 2017 at 00:05 - Reply

  De problematiek dwang heeft geen geheimen voor mij. Ik zou op heel veel dingen kunnen reageren in dit artikel, maar ik probeer slechts de comorbiditeit nader te belichten. De veronderstelling van een psycholoog dat een kind raakvlakken heeft met autisme heeft veelal te maken met het gedrag van de geestelijk medewerker. De persoon voelt zich veelal beledigd en ondervindt te weinig inlevingsvermogen van de geestelijk medewerker. De gesprekken ten aanzien van de problematiek (OCD) ondervindt de persoon veelal als lijdensvol. Zodoende maakt de persoon met OCD minder contact met de geestelijk medewerker ten aanzien van de setting van het gesprek en tevens het lijden wat uit dit gesprek voortkomt.

  Nu de combinatie met ADHD. De persoon met OCD en nog veel nadrukkelijker de persoon met OCD onder invloed van medicatie kent vaak tijden van extreme vermoeidheid. Op sommige dagen of momenten heeft de persoon een opleving in zijn energieniveau. Echter een persoon met OCD wil deze momenten van een opleving in zijn energieniveau benutten indien dat mogelijk is om zoveel mogelijk te genieten. Dit zoveel mogelijk genieten gaat vaak gepaard met activiteiten of gedrag dat meer energie vereist. Dit kan ook want de energie is nu aanwezig. Een tweede vorm van verhoogde activiteit is dat de problematiek OCD zeer hoge stressniveaus met zich meebrengt wat kan leiden tot zeer actief gedrag. Deze zeer hoge stressniveaus zijn intern aanwezig bij de persoon, maar deze wordt door de persoon niet altijd gedeeld met de omgeving (koele kikker). Echter de stress komt dan tot uiting in verhoogde activiteit van de persoon.

  Laten we vooral heel voorzichtig zijn met het benoemen van aanvullende problematiek en analyseren of bepaald gedrag niet voortkomt uit het leven en omgaan met de problematiek OCD.

  Mijn uitleg ten aanzien van de problematiek is niet persoonlijk maar haakt in op onderwerpen die ten aanzien van dwang besproken worden.

  • Menno Oosterhoff september 20, 2017 at 00:06 - Reply

   Het is zeker belangrijk altijd te bekijken in hoeverre problematiek voortkomt uit OCD of het daarin niet begrepen worden.

Leave A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.