Het voelt niet goed

Miniblog

Een dwangstoornis gaat niet altijd over angst.
“Nee ik ben niet ergens bang voor, als de veters bij mijn ene schoen strakker zitten dan bij de andere. Maar het voelt niet goed. Ik moet ze symmetrisch even strak strikken.”

Ook dat soort niet-angstige onrust kan zeker obsessief zijn en de handelingen die uitgevoerd moeten worden, kunnen tot een forse verstoring van het welbevinden en/of functioneren leiden.

Just Right Feelings. Een vorm van obsessieve onrust waar nog weinig aandacht voor is. Dat wordt wel eens tijd.

In 1903 schreef Janet Les obsessions et la psychasthénie.
Raad eens waarover hij sprak als hij het had over de dwangstoornis?
Le sentiment d’incompletude.

Photo credit: Puzzle via photopin (license)adaptation
By |2017-11-19T16:34:21+00:0019 februari 2016|Categories: Deskundigenartikelen, Just Right OCD|0 Comments

About the Author:

(Kinder- en jeugd)psychiater, auteur van het boek Vals Alarm, spreker, blogt op Medisch Contact en Arts en Auto. Menno heeft zelf een dwangstoornis. Social Media: LinkedIn | Twitter

No Comments

 1. Tijmen april 21, 2016 at 09:39 - Reply

  Ik heb hier ook last van maar sta pas in de begin fase! Heb er namelijk nooit ‘last’ van gehad, maar door mijn depressie ben ik het gaan ‘herkennen’ ik ga nu hulp zoeken bij de eerste lijn maar het is moeilijk om het los te laten, ik wil eraan blijven werken.

  Mij maakt het ‘ECHT’ uit of mijn munt geld met de kop naar boven zit in mijn portemonnee. Als dit niet zo is, dan verander ik dit omdat ik mij dan onrustig voel. Als ik dit veranderd heb geeft mij dit controle, omdat ik dan controle heb over deze beslissing en het mij een ‘goed’ gevoel van rust en ontspanning geeft. (Rust en ontspanning en niks moeten is mijn hoogste doel.)
  Iemand anders zou zich om het muntgeld met de kop naar boven niet druk om maken, maar ik wel.
  Het gaat dus niet om wat de wereld ‘perfect’ vindt, maar om wat IK denk dat moet, om mij het gevoel van ontspanning en rust daarna te kunnen geven als beloning.

  Dit zie ik nu, en zal ik op sommige punten moeten accepteren want het geeft ook wel een gevoelig van rust, en andere dingen die een probleem geven voor mijn omgeving en mijn ontwikkeling moet ik veranderen.

  Deze ‘Just right’ feelings van deze handelingen van mij kan ik best veranderen, maar dat gaat niet automatisch en kost mij meer moeite dan iemand anders die zich er niet druk om maakt.

  • Menno Oosterhoff april 21, 2016 at 15:21 - Reply

   Beste Tijmen.

   Het risico is dat het zich gaat uitbreiden en dat er steeds meer dingen precies op een bepaalde manier moeten. Dat is de reden dat we denken, dat het beter is je te verzetten tegen die drang om dingen op een bepaalde manier te doen. Op korte terlijn is dat lastig, maar op lange termijn wen je daar weer aan en dan ben je beter af dan wanneer je allemaal dingen moet doen om je rustig te voelen. Succes.

Leave A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.