Hoe om te gaan met h-OCD

Meer homoseksuele gevoelens of meer twijfel?

Als je erg twijfelt over je seksuele geaardheid dan zijn er twee mogelijkheden: je seksuele gevoelens zijn inderdaad meer homoseksueel gekleurd dan gemiddeld of je twijfel is meer dan gemiddeld.

In het laatste geval is er niet zozeer sprake van duidelijke homoseksuele gevoelens beleven, maar van je voortdurend afvragen of je geen homoseksuele gevoelens hebt die je verdringt. Of je gevoelens verdringt, is nooit met zekerheid te zeggen, maar de meeste mensen maken zich daar niet druk over. Zij zeggen: “Als je daarover na moet gaan denken dan kun je nergens meer vanuit gaan”.

Het grote probleem bij een dwangstoornis is nu juist dat je daarover wél gaat nadenken, dat je het niet van je af kan zetten. En dat zie je dan weer als een bewijs, dat er wel iets aan de hand zal zijn. Er is ook wel iets aan de hand, namelijk een onvermogen om met (minieme) onzekerheden om te gaan en niet verdrongen homoseksualiteit.

In het blog Als ik zo twijfel, moet dat toch iets betekenen wordt dat goed beschreven voor een ander soort obsessieve twijfel: of je wel de juiste partner hebt. Maar het principe is hetzelfde.

Zekerheid zoeken helpt niet bij een dwangstoornis

Bij de dwangstoornis is sprake van ont-stellende, veront-rustende gedachtes (obsessies) en van her-stellende, geruststelling-zoekende acties (compulsies). Deze acties kunnen ook bestaan uit eindeloos piekeren.

Op zich is er niks tegen geruststelling zoeken, maar bij de dwangstoornis werkt het niet. Het neemt de onrust maar heel even weg en vergroot het juist op de lange duur. Vaak controleren doet onzekerheid toenemen, soms tot het punt dat mensen hun eigen ogen niet eens meer geloven.
Het is als een vals alarm wat afgaat, ook al is er helemaal niets aan de hand. Het probleem is dat het alarmapparaat te gevoelig afgesteld staat en dat los je niet op met controleren.

Als je h-OCD hebt, is de veront-rustende gedachte: zou ik niet toch homoseksueel zijn? Ik zeg met opzet “toch”, want je bent al eindeloos bezig geweest dit uit te zoeken zonder ooit veel aanwijzingen te hebben gevonden. Maar de onrust blijft en alles wat maar een beetje zou kunnen wijzen op homoseksuele gevoelens wordt dan gezien als een aanwijzing dat er wel veel meer zal zijn.

Wat moet je dan doen?

Hoe krijg je een te gevoelig alarm weer minder gevoelig afgesteld? Controleren werkt immers averechts. Je moet het alarm “ben ik geen homo” niet wegdrukken, maar je moet leren er niet op te reageren zodat het uitdooft. “Daar heb je het alarm weer, maar ik ga niet weer kijken of er iets is, want dat helpt niet en de onrust wordt er alleen maar erger van” (responspreventie). En je kunt zelfs situaties, die je tot nu toe steeds vermeed omdat ze onrust oproepen, juist proberen op te zoeken (exposure).

Geen zekerheid zoeken

Als je niet meer je gevoelens steeds controleert, is er dan niet een kans dat je werkelijke homoseksuele gevoelens ten onrechte negeert? Ja die kans is er, maar dat (piep)kleine risico moet je nemen. Je hebt lang genoeg tevergeefs je gevoel gecontroleerd en dat heeft niks opgeleverd. Je moet daarmee stoppen.

Tegen jezelf en tegen je eventuele partner zeggen: “Ik kan niet uitsluiten dat ik ooit toch tot ontdekking kom dat ik homoseksueel ben. Dat zal dan moeilijk worden omdat ik mijn leven daar helemaal niet op heb ingericht. Die kans is er. Hoe groot die kans is, kan ik niet goed beoordelen. Het voelt als heel groot, maar toch heb ik nooit zekerheid gekregen dat het zo is, ook al ben ik er al eindeloos mee bezig. Langer zoeken heeft geen zin. Ik moet leren deze onzekerheid te verdragen en dan wordt het op den duur minder erg.”

Risico’s nemen moet je weer leren

Dat is beslist niet makkelijk, maar je kunt wel leren daar beter in te worden. Het verdragen van de onzekerheid en het niet reageren op de onrustbarende gedachtes is nodig om uit de greep van de dwangstoornis te komen.

Als je dat doet dat kan in het begin de angst meer of minder toenemen. Maar op een gegeven moment merk je dat de spanning afneemt. Er ontstaat een soort onverschilligheid, een gevoel van: “Meer kan ik er ook niet aan doen. Dat moeten we dan maar weer zien.” De meeste mensen hebben hierbij overigens wel professionele hulp nodig.

Conclusie

H-OCD komt niet voort uit discriminatie van homoseksuele gevoelens. Het komt ook voor dat homoseksuele mensen gekweld worden door onzekerheid of ze niet toch eigenlijk heteroseksueel zijn. Een betere naam dan h-OCD is seksuele oriëntatie OCD (so-OCD).

H-OCD is geen probleem met homoseksualiteit, maar een probleem met onzekerheid. Het is heel belangrijk onzekerheid over homoseksuele gevoelens te onderscheiden van onzekerheid door homoseksuele gevoelens. Alleen in het laatste geval is het goed het nader uit te zoeken en te experimenteren om zekerheid te krijgen. Maar bij h-OCD werkt dat averechts, omdat je daar juist moet stoppen te proberen zekerheid te krijgen.

Photo credit: Indicazioni – Indications via photopin (license)adaptation
By |2017-11-19T16:34:31+00:0030 mei 2015|Categories: Deskundigenartikelen, Homoseksuele OCD|212 Comments

About the Author:

(Kinder- en jeugd)psychiater, auteur van het boek Vals Alarm, spreker, blogt op Medisch Contact en Arts en Auto. Menno heeft zelf een dwangstoornis. Social Media: LinkedIn | Twitter

212 Comments

 1. Anoniem december 5, 2018 at 21:52 - Reply

  Beste Menno,

  Ik heb sinds vorige jaar last van hocd. Het is flink verminderd dat is zeker positief, heb er heel af en toe nog last van maar kan er inmiddels mee leven. Maar nou is t zo dat t over is gegaan naar transeksuele ocd. Ik ben een jongen trouwens. Ik wou altijd heel graag bodybuilder worden maar iets houd me tegen om dat te gaan doen, en heb dat gevoel sinds ik tocd heb. Kan het daar mee te maken hebben??

  • menno oosterhoff december 7, 2018 at 11:05 - Reply

   Ik begrijp je vraag niet precies. Wil je niet aan bodybuilding gaan doen omdat jhe twijfelt over of je niet transseksueel bent en dan zou bodybuilding je juist manlijker maken?
   Op zich is angst transseksueel te zijn wel bekend als vorm van seksuele obsessie OCD. Je ziet ook vaker dat H-OCD over gaat in of gepaard gaat met t-OCD.
   Dan zou bodybuidlden dus juist een goede exposure zijn, Nl. de obsessie niet serieus nemen.

   • Anoniem december 12, 2018 at 01:06 - Reply

    Goedenavond Menno,

    Excuses het was iets te onduidelijk wat ik wou uitleggen. Ik loop sinds zomer vorige jaar met hocd. Het is flink afgenomen dat is positief. Alleen in de loop van tijd is transseksuele ocd sterker geworden in de loop dat hocd afnam. Nou is t zo dat ik soms op een dag wat tocd gedachtes krijg maar dat heeft denk ik te maken omdat ik een paar collega’s heb die transgender zijn heb ik volgens mij die angst gecreeerd. Ik wou sinds kleins af aan body builder worden nu nog steeds maar die transseksuele gedachtes zeggen van nee niet doen terwijl ik het echt wil. En ik krijg ook ideeën over een geslachtsoperatie maar dat wil ik echt niet! Krijg het benauwd als ik die gedachtes binnen krijg!! Ben momenteel byna 21 en heb me altijd een stoere kerel gevoeld en zulke dingen trekken me nooit aan. Heeft u tips en komt dit u bekend voor en is dit ocd ???

    • menno oosterhoff december 12, 2018 at 12:19 - Reply

     ja, transgender OCD komt ook voor en ook na hOCD. Daar lijkt het wel op. Ik begrijp dat je nu bodybuilden vermijdt vanuit de twijfel of je wel zo manlijk moet worden voor het geval je toch een transgender bent. Dat is dan dus vermijding en dat is bij dwang niet goed. Dus, als ik het goed begriepen ehb dan zou je juist wel gewoon body building moeten gaan doen.

 2. Anoniem september 27, 2018 at 18:37 - Reply

  Hoi Menno, ik heb hier last van in onzekere periodes met stress. En in een nieuwe relatie. Kan dit met bindingsangst te maken hebben? Dus dat je deze gedachtes hebt door de bindingsangst, om je maar niet te hoeven verbinden aan je nieuwe partner? Dan heb ik namelijk meer last van angst en ga ik daaraan van alles koppelen volgens mij.

  • menno oosterhoff oktober 1, 2018 at 11:28 - Reply

   Ik zou eerder denken dat het te maken heeft met angst dingen te verliezen die je lief zijn. Als je geen partner hebt dan staat er minder op het spel maar als je wel een partner hebt dan kan de obsessieve onrust dat je misschien homo bent extra beangstigen

 3. Anoniem september 27, 2018 at 18:05 - Reply

  Hoi Menno,

  Ik heb een vraag ik heb al een ruime tijd de gehel dag vragen of ik op vrouwen val. Ik ben nu 19 en heb de vragen op me 18e gekregen. Hiervoor altijd met jongens geweest.

  Nu os het zo dat als ik meiden zie ook ejt een gevoel krijg dat ik het wil en van die voorstellingen en alles en constant veagen.

  Hoort dit bij hocd?

  Ook al zeg ik constant ja ik ben het nog stopt het niet. Het gaat maar door.

  Ook zoek ik steeds bevestiging of ik het ben of niet

  • menno oosterhoff oktober 1, 2018 at 11:30 - Reply

   Ja, dat hoort er allemaal bij. Lees de informatie maat op de website.

  • menno oosterhoff oktober 1, 2018 at 11:31 - Reply

   ik zoek voor een andere jonge vrouw die ook h-ocd heeft een lotgenoot, waarmee ze kan appen . Is dat iets voor jou?dan moet je me mailen. Menno@dwang.eu

 4. Anoniem september 13, 2018 at 01:44 - Reply

  Beste Menno,

  Ik kamp nu al iets langer als een jaar met hocd. Mijn hocd is iets verminderd maar er is in dat plaats gekomen dat ik soms denk een transgender te worden, maar ik denk dat het komt omdat ik een aantal transseksuelen ben tegen gekomen en daarmee gesprekken aan ben gegaan. Omdat t heel toevallig meteen daarna zulke transseksuelen gedachtes heb gekregen. Zou dat kunnen en zou het ook kunnn dat als je hocd hebt je ook makkelijk transeksuele gedachtes gaat krijgen ?

  Groeten !

  • menno oosterhoff september 14, 2018 at 15:39 - Reply

   zeker. Het heet eigenlijk seksuele orientatie OCD en kan inderdaad ook verschuiven naar angst eigenlijk transgender te zijn.

 5. Anoniem september 12, 2018 at 21:22 - Reply

  Beste ,

  Ik twijfel al heel lang aan mijn geaardheid sinds mijn 18e. Daarvoor altijd met jongens geweest en etc. Nu is de twijfel alleen so groot dat ik gwn niks meer met mijn vriend kan en erg op zie tegen seks en etc.

  Ook krijg ik steeds gedachten over eerder dat ik toen al wist en verdrongen heb.. ook controleer ik meself constant met alles en heb ik 24-7 vragen.

  Ook al zeg ik ja ik ben het en accepteer het is het nog niet weg.

  Is dit typisch hocd??

  • menno oosterhoff september 14, 2018 at 15:41 - Reply

   Ja, wat je noemt is allemaal typisch voor OCD
   Ik heb een jonge vrouw die graag met iemand zou willen praten die ook H-OCD heeft. Als je me mailt dan breng ik jullie met elkaar in kontact.

 6. Anoniem september 9, 2018 at 20:05 - Reply

  Hoi Menno,

  Kan het met hocd ook dat als je et zolang mee bezig bent dat het zo echt voelt? Dat als je een naakte vrouw ziet zo gevoel in je buik krijgy ?

  • menno oosterhoff september 9, 2018 at 20:14 - Reply

   Zeker. Het voelt zo echt is een veelgehoorde opmerking. Overigens is bij heteroseksualiteit niet dat elk homerotisch gevoel afwezig.
   Ik heb ene vrouw van 20 die er ook ast van heeft en graag met een lotgenoot wl spreken. Dan moet je me mailen menno@dwang.eu

   • Anoniem september 11, 2018 at 16:38 - Reply

    Hoi menno,

    Wat is homerotisch gevoel? Zoals u in uw antwoord zegt?

    • menno oosterhoff september 11, 2018 at 18:09 - Reply

     Ik bedoel dat seksuele opwinding beleven tov iemand van hetzelfde geslacht of je aangetrokkn voelen nog niet meteen betekent dat je homo bent.
     Warme gevoelns gaan altijd samen met een zekere mate van lichamelijkheid, maar dat betekent niet dat je dus homoseksueel bent.

 7. Anoniempje augustus 20, 2018 at 16:32 - Reply

  Hoi Menno,

  Ik ben een meisje van 16 en heb sins een paar maanden geleden gedachtes dat ik mischien op meisjes val terwel ik hiervoor ook gewoon vriendjes heb gehad en ik altijd op jongens ben gevallen!! nu twijfel ik continu of ik op meisjes of op jongens val maar diep van binnen weet ik dat ik gewoon op jongens val. Maar waarom blijf ik dan zo erg twijfelen?! Ik heb ook dat ik iemand al heel lang ken en dat ik in eens rare gevoelens bij die persoon krijg maak niet uit of het een jongen of een meisje is maar dat gevoel kan der 1 minuut zijn maar ook een paar uur. Ik heb dit bij meerdere personen gehad maar het is er altijd 1 tegelijk en soms is het gevoel der helemaal niet zo als nu. Sins kort heb ik ook gedachtes dat ik mischien liever een jongen wil zijn en dat maakt me heel erg bang hier voor wist ik 100 procent zeker dat ik een meisje wil zijn ik vind het ook leuk om me haar te stijlen en make-up op te doen vind ik nu ook nog leuk trouwens alleen waarom die twijfel dan?! Denk je dat dit allemaal dwang is?? Je kan jezelf er helemaal gek mee maken en vroeger wist ik gewoon altijd zeker ik ben een meisje en ik val op jongens. Ik begin mezelf er echt door te haten wie ik van binnen ben en waarom ik zo twijfel ik denk nu ook vaker aan zelfmoord en begin mezelf ook te krassen. Ik weet dat ik het niet moet doen maar de dwang in mijn hoofd is te groot als ik nu naar mezelf in de spiegel kijk zie ik gewoon de oude ik maar voelt het als of ik naar iemand anders kijk ik wil gewoon niet meer zo veder ik raak mezelf hier door kwijt. Ik wil dat ik me weer voel als vroeger en me zekerheid weer terug krijg!! Ik krijg binnen kort ook hulp en ga mischien nog in therapie hier voor! Denk je dat ik ooit weer helemaal mezelf word??

  Graag snel reactie! Groetjes een twijfelachtig meisje.

 8. Anoniempje augustus 20, 2018 at 16:00 - Reply

  Hoi,

  Ik ben een meisje van 16 en heb sins een paar maanden geleden gedachtes dat ik mischien op meisjes val terwel ik hiervoor ook gewoon vriendjes heb gehad en ik altijd op jongens ben gevallen

Leave A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.