Hoe om te gaan met h-OCD

Meer homoseksuele gevoelens of meer twijfel?

Als je erg twijfelt over je seksuele geaardheid dan zijn er twee mogelijkheden: je seksuele gevoelens zijn inderdaad meer homoseksueel gekleurd dan gemiddeld of je twijfel is meer dan gemiddeld.

In het laatste geval is er niet zozeer sprake van duidelijke homoseksuele gevoelens beleven, maar van je voortdurend afvragen of je geen homoseksuele gevoelens hebt die je verdringt. Of je gevoelens verdringt, is nooit met zekerheid te zeggen, maar de meeste mensen maken zich daar niet druk over. Zij zeggen: “Als je daarover na moet gaan denken dan kun je nergens meer vanuit gaan”.

Het grote probleem bij een dwangstoornis is nu juist dat je daarover wél gaat nadenken, dat je het niet van je af kan zetten. En dat zie je dan weer als een bewijs, dat er wel iets aan de hand zal zijn. Er is ook wel iets aan de hand, namelijk een onvermogen om met (minieme) onzekerheden om te gaan en niet verdrongen homoseksualiteit.

In het blog Als ik zo twijfel, moet dat toch iets betekenen wordt dat goed beschreven voor een ander soort obsessieve twijfel: of je wel de juiste partner hebt. Maar het principe is hetzelfde.

Zekerheid zoeken helpt niet bij een dwangstoornis

Bij de dwangstoornis is sprake van ont-stellende, veront-rustende gedachtes (obsessies) en van her-stellende, geruststelling-zoekende acties (compulsies). Deze acties kunnen ook bestaan uit eindeloos piekeren.

Op zich is er niks tegen geruststelling zoeken, maar bij de dwangstoornis werkt het niet. Het neemt de onrust maar heel even weg en vergroot het juist op de lange duur. Vaak controleren doet onzekerheid toenemen, soms tot het punt dat mensen hun eigen ogen niet eens meer geloven.
Het is als een vals alarm wat afgaat, ook al is er helemaal niets aan de hand. Het probleem is dat het alarmapparaat te gevoelig afgesteld staat en dat los je niet op met controleren.

Als je h-OCD hebt, is de veront-rustende gedachte: zou ik niet toch homoseksueel zijn? Ik zeg met opzet “toch”, want je bent al eindeloos bezig geweest dit uit te zoeken zonder ooit veel aanwijzingen te hebben gevonden. Maar de onrust blijft en alles wat maar een beetje zou kunnen wijzen op homoseksuele gevoelens wordt dan gezien als een aanwijzing dat er wel veel meer zal zijn.

Wat moet je dan doen?

Hoe krijg je een te gevoelig alarm weer minder gevoelig afgesteld? Controleren werkt immers averechts. Je moet het alarm “ben ik geen homo” niet wegdrukken, maar je moet leren er niet op te reageren zodat het uitdooft. “Daar heb je het alarm weer, maar ik ga niet weer kijken of er iets is, want dat helpt niet en de onrust wordt er alleen maar erger van” (responspreventie). En je kunt zelfs situaties, die je tot nu toe steeds vermeed omdat ze onrust oproepen, juist proberen op te zoeken (exposure).

Geen zekerheid zoeken

Als je niet meer je gevoelens steeds controleert, is er dan niet een kans dat je werkelijke homoseksuele gevoelens ten onrechte negeert? Ja die kans is er, maar dat (piep)kleine risico moet je nemen. Je hebt lang genoeg tevergeefs je gevoel gecontroleerd en dat heeft niks opgeleverd. Je moet daarmee stoppen.

Tegen jezelf en tegen je eventuele partner zeggen: “Ik kan niet uitsluiten dat ik ooit toch tot ontdekking kom dat ik homoseksueel ben. Dat zal dan moeilijk worden omdat ik mijn leven daar helemaal niet op heb ingericht. Die kans is er. Hoe groot die kans is, kan ik niet goed beoordelen. Het voelt als heel groot, maar toch heb ik nooit zekerheid gekregen dat het zo is, ook al ben ik er al eindeloos mee bezig. Langer zoeken heeft geen zin. Ik moet leren deze onzekerheid te verdragen en dan wordt het op den duur minder erg.”

Risico’s nemen moet je weer leren

Dat is beslist niet makkelijk, maar je kunt wel leren daar beter in te worden. Het verdragen van de onzekerheid en het niet reageren op de onrustbarende gedachtes is nodig om uit de greep van de dwangstoornis te komen.

Als je dat doet dat kan in het begin de angst meer of minder toenemen. Maar op een gegeven moment merk je dat de spanning afneemt. Er ontstaat een soort onverschilligheid, een gevoel van: “Meer kan ik er ook niet aan doen. Dat moeten we dan maar weer zien.” De meeste mensen hebben hierbij overigens wel professionele hulp nodig.

Conclusie

H-OCD komt niet voort uit discriminatie van homoseksuele gevoelens. Het komt ook voor dat homoseksuele mensen gekweld worden door onzekerheid of ze niet toch eigenlijk heteroseksueel zijn. Een betere naam dan h-OCD is seksuele oriëntatie OCD (so-OCD).

H-OCD is geen probleem met homoseksualiteit, maar een probleem met onzekerheid. Het is heel belangrijk onzekerheid over homoseksuele gevoelens te onderscheiden van onzekerheid door homoseksuele gevoelens. Alleen in het laatste geval is het goed het nader uit te zoeken en te experimenteren om zekerheid te krijgen. Maar bij h-OCD werkt dat averechts, omdat je daar juist moet stoppen te proberen zekerheid te krijgen.

Photo credit: Indicazioni – Indications via photopin (license)adaptation
By |2017-11-19T16:34:31+00:0030 mei 2015|Categories: Deskundigenartikelen, Homoseksuele OCD|192 Comments

About the Author:

(Kinder- en jeugd)psychiater, auteur van het boek Vals Alarm, spreker, blogt op Medisch Contact en Arts en Auto. Menno heeft zelf een dwangstoornis. Social Media: LinkedIn | Twitter

192 Comments

 1. Anoniem augustus 15, 2018 at 03:19 - Reply

  Kan je transseksuele gevoelens krijgen nadat je iemand hebt ontmoet die zelf transseksueel is! Ik wil het totaal niet hoor !

 2. Anoniem augustus 1, 2018 at 14:49 - Reply

  Beste menno,

  De drie onderstaande berichten zijn van mij maar vrij onsamenhangend. Daarom wilde ik mijn vraag nog een duidelijk formuleren.
  Ik ben een meisje van 19 jaar die al jaren kampt met angstoornissen.
  Ik heb nooit getwijfeld aan mijn geaardheid en al verschillende vriendjes gehad totdat iemand zei “iedereen is een bi”.
  Elke keer als ik mezelf nu controleer, merk ik dat ik bij het zien van bijvoorbeeld een naakte of een vrouw in bikini een erg onrustig en angstig gevoel in mijn buik krijg.
  Soms voel ik ook mijn hart kloppen bij mijn vagina. Nu is mijn vraag: “kunnen deze hartkloppingen veroorzaakt zijn door angst en niet door gevoelens voor iemand van hetZelfde geslacht?
  Ik voel namelijk niks voor vrouwen en moet er niet aan denken om iets met ze te doen.

  Sorry voor al deze berichten maar ben een beetje ten einde raad!

  • menno oosterhoff augustus 2, 2018 at 13:01 - Reply

   Zeker. Dat kan heel goed. Angst en seksuele opwinding worden vaak verward bij h-ocd.. Het lijkt er erg op dat dat bij jou speelt. Je zegt eigenlijk zelf al dat er geen sprake is van lesbische verlangens.

 3. Anoniem augustus 1, 2018 at 12:02 - Reply

  Hoi menno,

  Ik weet zelf zeker dat ik niet op vrouwen val. Alleen als ik mezelf ga controleren voel ik mijn hart sneller in mij borstkast kloppen en bij mijn geslachtsdeel.
  Ik heb dit alleen als ik mezelf bewus zit de controleren. Hierbij voel ik een heel onprettig en angstig gevoel in mijn maag.
  Ik las op u site dat angst ook opwinding kan veroorzaken (dus dat dit geen echte opwinding is)

  Nu heb ik een vraag.
  Dat ik mijn hart voel kloppen (bijvoorbeeld in mj. Geslachtsdeel) is dit een teken van opwinding, of kan dit in dit geval ook angst zijn.
  Als ik mezelf niet controleer heb ik dit geklop niet

  Ik hoop snel op u reactie

  • Anoniem augustus 1, 2018 at 12:09 - Reply

   Ik wou nog even zeggen dat ik zelf meerdere angstoornissen heb gehad en veel kenmerken heb van (h) ocd. De enige vraag die ik is: Kan het kloppen van mijn hart bij mijn geslachtsdeel door angst zijn veroorzaakt en niet door gevoelens voor hetzelfde geslacht?

   • Anoniem augustus 1, 2018 at 12:11 - Reply

    Ik heb zelf ook een vriend al 2 jaar en nog nooit iets voor vrouwen gevoeld.

    Alleen toen ik op een dag mezelf plots ging controleren doordat iemand een opmerking maakte raakte ik volkomen in paniek.
    ( sorry wat exta informatie)

 4. Anoniem juli 28, 2018 at 10:37 - Reply

  Beste Menno,

  Ik twijfel steeds of ik ocd heb.. wat zijn de symptomen van ocd. En kan je ook verschillende soorten ocd ontwikkelen. Zoals trangenderocd en homoseksueleocd. Want ik heb door het zien van transgenders tocd erbij ontwikkelt.

  • menno oosterhoff juli 30, 2018 at 14:28 - Reply

   twijfel is een heel belangrijk symptoom van OCD.
   Verder staat het hier allemaal wel op de website.

 5. Pieter juli 23, 2018 at 18:24 - Reply

  Goedenavond Menno,

  Vraag1: Zon behandeling tegen H-ocd helpt dat? En hoelang duurt zon behandeling tot de hocd weg of minder is (gemiddeld).
  Vraag 2:Ik heb erg veel last van voorstellingen. Als ik mannen zie dan denk ik meteen aan het ergste en dat is sex. Ik wil zo erg van deze gedachten af. Lijkt dit op hocd ? Kunt u a.u.b op deze vragen reageren. Voorbaat dank!
  Groeten!

  • menno oosterhoff juli 26, 2018 at 09:59 - Reply

   Ad 1; ik heb geen exacte cijfers specifiek over h-ocd. Over OCd in het algemeen is dat 15 keer CGT bij 40-60 % effectief is en voor medicatie gedt ongeveer hetzelfde.
   ad 2. Dat kan er zeker bij passen.

 6. Anoniem juli 23, 2018 at 16:44 - Reply

  Hoi Menno,

  Ik heb constant dat ik niet me eigen woorden kan geloven wat ik wil zeggen. Dus wanneer ik nee wil zeggen oevrheerst de ja en ga ik ja antwoorden op de vraag of ik op vrouwen val. Nu is het zo dat ik ook tegen mezelf zeg ik ben het en ik accepteer het.
  Maar alsnog stopt het niet en gaat het gewoon door de vragen.

  Ook heb ik een vriend alleen nu krijg ik gedachten dat ik het wel ben en doorgaat omdat ik nog mt een jongen ben..

  Mijn moeder en mn vriend zeggen beide dat dit onzin is en ik het echt was dat het dan klaar was als ik constant ja zeg en zeg dat ik het accepteer enz.

  Is dat zo? Gaat he door okdat het echt dwang is?

  Alvast bedankt

  • menno oosterhoff juli 26, 2018 at 10:02 - Reply

   Soms worden mensen zo enorm onrustig van de constantre twijfel dat ze hopen dat het ivergaat als ze maar erkennen dat ze homoseksueel zijn. Maar ij H-OCD lost dit niks op, omdat de seksuele orientatie niet het probleem is maar de obsessieve twijfel erover.
   Dus je moeder e n vriend hebben gelijk, lijkt me, voor zover ik dat per mail kan beoordelen.

 7. Anoniem juli 23, 2018 at 07:30 - Reply

  Beste Menno,

  Kan het met hocd ook dat je helemaal niks meer voelt met de seks en het niet meer wilt omdat het zo rot voelt?

  Kan het ook zo zijn dat als je terug denkt aan verleden dat je dan alleen maar aanwijzingen ziet dat je het bent? Dus dat je meer voor een beste briendin voelde dan vriendschap? Kan dat bij hocd horen?

  En kan het ook dat je op een gegeven moment er al zolang mee bezig bent dat er bij hoce lijkt dat je gevoel echt zegt dat je het bent en alles?

  • menno oosterhoff juli 26, 2018 at 10:07 - Reply

   Ja, lees maar in alle informatie die er op deze website staat. Helaas kan dat er allemaal bij optreden.

 8. Anoniem juli 18, 2018 at 15:32 - Reply

  Beste Menno,
  Ik wilde graag vragen of het ook zou kunnen dat ik minder snel opgewonden raak als vroeger als je kampt met h-Ocd
  Ik heb laatste tijd erg veel gemastrubeerd, Dus zou het evt ook daardoor kunnen komen?
  Voorheen werd ik al geil van een meisjes buik, Maar nu gewoon echt niet meer..

  • menno oosterhoff juli 19, 2018 at 08:12 - Reply

   Als je zo veel bezig bent met je seksuele gevoelens dan verdwijnt inderdaad de opwinding , Omdat je er teveel bovenop zit.

 9. Joost juli 15, 2018 at 17:52 - Reply

  Beste Menno,
  Ik ben Sinds deze week wel heel erg met mezelf in de knoop door me H-Ocd
  Ik weet van me zelf dat ik geen Homo ben, Omdat ik altijd verliefd op meisjes ben geweest, Me sexueel ook aangetrokken voel tot meisjes, En ik walg van het idee om homo te zijn.
  Maar nu gaat het dus zover dat ik niet meer normaal tv kan kijken omdat me hart versnelt bij het zien van een man ( Elke man dus) En voel ik een grote angst zoals ik hem nog niet vaak gevoeld heb. Ik vindt eigenlijk niks aantrekkelijk aan mannen maar me hart doet me denken van wel want ja waarom zou die anders sneller gaan kloppen enzovoort denk ik dan.
  En voel ook dat sinds het echt erg geworden is ik me minder aangetrokken voel maar vrouwen.
  Omdat ik dus dat angstaanjagende gevoel ervraar als ik naar Mannen kijk.
  Ik krijg het niet uit me hoofd om over me geaardheid na te denken.
  Terwijl ik voor al deze problematiek alleen maar over vrouwen kon nadenken.
  Nu heb ik een paar vragen:
  Kan ik gediagnostiseerd worden met h-ocd?
  Kan het zo zijn dat ik me echt (wat) minder aangetrokken voel tot vrouwen als vroeger? (Ik krijg wel altijd een fijn gevoel als ik aan meisjes denk) En gaat dit nog terug komen?
  Ook ben ik gediagnostiseerd met ADD waardoor ik sowieso dingen moeilijk uit me hoofd kan zetten, Ik heb ook vaker last gehad van dwangstoornissen waardoor me levenslust aanzienlijk minder werd. Eentje was dat ik dacht dat ik alleen op de wereld was en iedereen om me heen niet echt leefde, Dus vroeg ik constant aan me familie en vrienden of ze wel leefde.
  Ik ben hier op een of andere manier wel vanaf gekomen.
  Maar ineens ga ik door iets ergs onschuldigs steeds bij mezelf na of ik het wel of niet ben maar zeker met die angstaanvallen word het soms een beetje ervaren alsof ik het echt wil is dit ook een teken van h-ocd of toch niet voorderest herken ik elk symptoom van h-ocd
  Ik hoop dat je me zo snel mogelijk kunt beantwoorden.

  • menno oosterhoff juli 16, 2018 at 15:59 - Reply

   Ik kan geen officiele diagnose stellen per internet, maar het zou heel goed kunnen dat je H-OCD hebt. Temeer omdat je al eerder OCD had.
   Dat de aantrekkigskracht voor vrouwen verminderd kan er zeker bij passen omdat je door de obsessie te erg gefocused bent op wat je voelt en dan verdwijnt de spontaniteit. Het kan zeker terug komen als de H-OCD sfneemt. Wacht niet te lang met hulp zoeken.

   • Joost juli 16, 2018 at 16:22 - Reply

    Ik merk wel echt aan mezelf dat het een obsessie is, Want ben ook zo wanhopig geweest om gewoon te zeggen van ik ben homo tegen mezelf, Maar ook dit helpt niet en de twijfel neemt alleen maar toe want heb het al een keer toegegeven snapje.. Voorderest voel ik me nooit aangetrokken tot mannen, Alleen dus als ik mijn gedachtes ga controleren voel ik gewoon een soort angst. Het lijkt wel of ik er een soort van op Kick.
    Het is allemaal begonnen toen ik zeker wist dat ik hetero was, En mijn zusje zei dat me stiefmoeder dacht dat ik op mannen viel ( Vroeger)
    Zei was ook degene die mij met ADD gediagnostiseerd heeft dus vandaar een beetje de paniek
    Ik ben ook continu aan het controleren of ik me niet als een homo gedraag..
    kan dit ook een vorm van h-OCd zijn?

    • menno oosterhoff juli 19, 2018 at 08:27 - Reply

     ja, Steeds controleren of je je niet als homo gedraagt is een dwanghandeling die bij h-ocd veel voorkomt.

 10. Anoniem juli 12, 2018 at 20:10 - Reply

  Tot hoeverre kan hocd weg gaan als je he behandeld. En welke behandelingen werken het best. Ik wil graag die stap nemen vandaar !!

  • menno oosterhoff juli 13, 2018 at 07:58 - Reply

   De behandeling voor OCD is cognitieve gedragstherapie en/of medicatie. Er zijn geen gegevens hoe goed het effect is hiervan specifiek voor h-OCD. In algemene zin wordt gezegd dat 60-70 % baat heeft bij een van de behandelingen , en als het wordt gecombineerd een nog groter percentage.
   Ik ken zeker mensen die geen last meer hebben van hun H-OCD na behandeling of waarvoor het goed hanteerbaar is geworden.

 11. Anoniem juli 11, 2018 at 23:29 - Reply

  Goedenavond Menno,

  Wat zou de oorzaak van hocd zijn. Dat vraag ik me lang af. Ik zelf heb een aantal nare gebeurtenissen meegemaakt en denk dat het daardoor komt. Kunt u mij misschien vertellen hoe het komt dat hocd ontwikkeld bij een persoon???

  • menno oosterhoff juli 12, 2018 at 08:03 - Reply

   Dat weten we niet precies. Voor OCD in het algemeen geldt dat erfelijke gevoeligheid een belangrijke rol speelt en verder omgevingsfactoren, maar we weten niet welke precies. Dus of het meemaken van nare gebeurtenissen een rol speelt is moeilijk te zeggen. Het is in elk geval lang niet altijd zo, dat dat speelt.

 12. T juli 10, 2018 at 01:56 - Reply

  Beste Menno,

  Ik had al hocd. Ik heb een transgender op me werkvloer gekregen. Kan je transgender angsten krijgen doordat je zon type tegen bent gekomen. Dat je ocd ook angst om transgender te worden gekomen omdat je een transgender bent tegen gekomen en vaak ziet.

  • menno oosterhoff juli 10, 2018 at 11:48 - Reply

   Ja, dat kan. Ook angst om transgender te zijn kan een obsessie worden

 13. Anoniem juli 9, 2018 at 00:25 - Reply

  Goedendag Menno,

  Ik ga regelmatig naar de hoeren sinds ik hocd heb. Ook om te checken of ik nog wel opgewonden word van vrouwen. Kan dat de hocd versterken als jij je gedachten wilt gaan testen.

  • menno oosterhoff juli 9, 2018 at 12:47 - Reply

   ja. het zoeken naar bevestiging geeft kort opluchting maar maakt de onzekerheid op den duur juist groter.

 14. Anoniem juli 3, 2018 at 03:11 - Reply

  Kan de sex minder fijn zijn door h-ocd. Kan sex er ook voor zorgen dat je meer twijfels gaat krijgen. Doordat het niet lekker was. Of dat je er niet van geniet.

  • menno oosterhoff juli 5, 2018 at 10:26 - Reply

   Zeker. Als het plezier in seks iets moet gaan bewijzen dan is dat niet bevorderlijk. En neemt het plezier af. En dat wordt dan door de dwang weer ten onrecht opgevat als een teken dat er toch iets aan de hand is. Er is ook wel iets aan de hand maar dat is de OCd en niet de homoseksualiteit.

 15. Anoniem juni 27, 2018 at 11:03 - Reply

  Beste Menno,

  Ik zou graag van jou weten of ik kamp met hocd.

  Ik heb nu al anderhalfjaar constant gedachten en vragen of ik op vrouwen val. Toen ik voor het eerst de vraag kreeg zei ik duidelijk nee. Maar na mate ik ermee bezig was werd het een ja en kan ik geen nee meer zeggen. Ik ben nu 19 en dus op me 18e de vragen gekregen. Ook heb ik een vriend en voelt alles nu heel naar om te doen met jem en kan ik het niet eens meer door die edachten.

  Ik zeg ook constant ja ik ben het en accepteer het en nog is het niet weg.

  Ik krijg ook steeds beelden in me hoofd dat zomaar iemand moet kussen en ook controleer ik bij alles mijn gevoel.

  Is dit hocd?

  • menno oosterhoff juni 27, 2018 at 14:34 - Reply

   Dat zou heel goed kunnen. Mensen worden soms zo radeloos van de twijfel dat ze op een gegeven moment maar gaan denken: Nou dan ben ik het.Maar omdat ze het niet zijn helpt dat niks. En ze checken steeds wat ze voelen, maar als je er zo bovenop zit dat weet je op een gegeven moment totaal niet meer wat je voelt. En als je iets moet voelen om jezelf gersut te stellen dan voel je het juist niet meer en als je iets niet mag voelen dan denk je het juist te voelen. Het heeft er dus alle schijn van dat je door obsessieve twijfel gekweld wordt en nu het helemaal niet meer weet. Je hebt hulp nodig. Hier okm je alleen niet uit, ben ik bang. ‘

 16. Anoniempie juni 25, 2018 at 16:35 - Reply

  Hey Menno,

  Ik heb sinds me basisschooljaren tot aan vorige jaar altijd vrouwen leuk gevonden en aantrekkelijk(seksueel). Sinds een jaar geleden ben ik erg gaan twijfelen aan mijn geaardheid. Kan je na 20 jaar veranderen van je geaardheid of is dit toch H-ocd het neemt me hele dag in beslag. Ik heb veel voorstellingen die in mijn hoofd rond spelen over homoseksueliteit. En ik denk daar overal bij na. Echt niet normaal. Komt dit jou bekend voor?

  • menno oosterhoff juni 27, 2018 at 14:30 - Reply

   1. Ik heb nog nooit gehoord dat iemands geaardheid na 20 jaar veranderd. 2. Ik heb wel gehoord dat mensen opeens voortdurend bezig zijn met twijfel aan hun geaardheid. Dat is heel kenmerkend voor H-OCD> Dus: Ja dat komt me bekend voor.

 17. Anoniem juni 22, 2018 at 18:04 - Reply

  Hallo, Ik denk dat ik kamp met H-Ocd.
  Ik herken alle symptomen en heb eigenlijk niks tegen Homo’s, En van binnen weet ik ook dat ik op vrouwen val. Maar wordt er toch niet vrolijk van. Ik ben vroeger vaak verliefd geweest, Maar nu al langere tijd niet en ook dit versterkt het nadenken over. Ik kijk ook naar ( Bijna) elk meisje en kijk of ik er wat voor voel.
  Ook wil ik melden dat niks er op wijst dat ik op mannen val, Maar kan het toch slecht loslaten.
  Ook als ik een drankje op heb is het enige waar ik aan denk vrouwen.
  Ik zelf heb de vraag of ik kamp met H-Ocd
  ( Heb trouwens vaker soort van dwangklachten die ik moeilijk uit me hoofd kan zetten)
  Voorbeeld is dat ik een klein zwart plekje op me moedervlek heb gehad en toen steeds bleef denken dat ik kanker had)
  Kan iemand mij helpen ?

  • Anoniem juni 22, 2018 at 18:25 - Reply

   Ook wil ik erbij vermelden dat ik sinds kort ben gestopt met heeel intensief blowen.
   Elke dag minimaal 3-8 jointjes toen nooit ergens last van gehad altijd heel erg op meisjes gelet enzo.
   Kan dit er ook mee te maken hebben heb voorderest geen afkickvershijnselen wat ik wel verwacht had

   • Nigel juni 24, 2018 at 00:48 - Reply

    Hee kerel. Zelf kamp ik er ook mee en wat jij nu zegt is voor mijn precies hetzelfde verhaal. Als ik drink dan is de last ook verdwenen. Ik denk dat wij gewoon hulp moeten zoeken. Want hoe langer je wacht des te moeilijker je er van af komt…

    • Anoniem augustus 1, 2018 at 17:41 - Reply

     Zelfde

  • menno oosterhoff juni 28, 2018 at 14:21 - Reply

   of het met stoppen met blowen te maken heeft weet ik niet. Dat zou kunnen dat je daardoor wat gevoeliger bent voor het ontwikkelen van dang. En dat je toen je veel blowde weinig interesse had of minder in vrouwen??
   Maar je zegt het verder zelf al. Er is weinig tot niks wat wijst op homoseksualiteit. Dus veel meer op obsessionaliteit.

 18. Anoniem juni 18, 2018 at 15:52 - Reply

  Heeft u misschien tips wat ik zou kunnen doen om te zorgen dat weg gaat.

  • menno oosterhoff juni 19, 2018 at 14:06 - Reply

   Dat is niet zo makkelijk in een paar zinnen te zeggen. Het belangs=rijkste is de gedachtes niet serieus te nemen en niet te gaan controleren of bevestiging zoeken, Op deze website staat nog wel meer informatie. Daarvoor moet je op h-ocd zoeken. Dan vind je het wel.

 19. menno oosterhoff juni 18, 2018 at 14:12 - Reply

  Het lijkt in alle opzichten op H-OCD.

 20. Anoniem juni 15, 2018 at 16:32 - Reply

  Hi, ik ben 14 jaar en ik had sinds oktober 2017 een obsessieve gedachte na een voorstelling over homo’s op school. Ik kreeg gelijk de gedachte van ben ik homo? Ik had veel angsten en wilde dit absoluut niet. Mijn gedrag kwam over met het gedrag van iemand met h-ocd. Zoals checken of ik opgewonden wordt van vrouwen en ook naar eerdere ervaringen kijken enz. Het ging op gegevenen moment weg en ik had er geen last meer tot maart 2018. Toen kreeg ik de angst opeens weer. Ik ging massaal op internet zoeken of ik homo kon zijn en elk bewijs dat ik homo zou kunnen zijn deed me angsten geven. Ik maakte testen op het internet en als eruit kwam dat ik hetero was was ik opgelucht, maar toen dacht ik dat ik niet eerlijk was en dat ik dat wel allemaal had. Op een gegevenen moment zocht ik elke dag 10 keer op naar de symptomen van h-ocd en ik had heel de tijd de twijfel dat ik homo was. Ik doe ook de laatste tijd kenmerken van homoseksualiteit opzoeken of dit bij mij voorkomt en dat ging en doe heel de tijd bijhouden of ik homo kon zijn, verder kijk ik ook naar mensen die homo zijn of ik overeenkomsten heb. De laatste tijd denk ik dat ik echt homo ben en het doet verbergen (ergens verborgen) Ik zoek ook heel de dag door op of ik homo kan zijn en ik doe tests en ik hou het de heel de tijd bij. Ik heb de angst dat ik geen h-ocd heb, maar dat ik echt een homo ben en dat ik het niet wil toegeven.verder heb ik vroeger ook last gehad van dwanghandelingen en dwangstoornissen bijvoorbeeld: dat ik kanker krijg of heb of dat ik een van mijn ouders verliest en ik heb ook een tijd smetvrees gehad. Is dit h-ocd of ben ik gewoon mijn gevoelens aan het te verbergen?

Leave A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.