Hoe om te gaan met h-OCD

Meer homoseksuele gevoelens of meer twijfel?

Als je erg twijfelt over je seksuele geaardheid dan zijn er twee mogelijkheden: je seksuele gevoelens zijn inderdaad meer homoseksueel gekleurd dan gemiddeld of je twijfel is meer dan gemiddeld.

In het laatste geval is er niet zozeer sprake van duidelijke homoseksuele gevoelens beleven, maar van je voortdurend afvragen of je geen homoseksuele gevoelens hebt die je verdringt. Of je gevoelens verdringt, is nooit met zekerheid te zeggen, maar de meeste mensen maken zich daar niet druk over. Zij zeggen: “Als je daarover na moet gaan denken dan kun je nergens meer vanuit gaan”.

Het grote probleem bij een dwangstoornis is nu juist dat je daarover wél gaat nadenken, dat je het niet van je af kan zetten. En dat zie je dan weer als een bewijs, dat er wel iets aan de hand zal zijn. Er is ook wel iets aan de hand, namelijk een onvermogen om met (minieme) onzekerheden om te gaan en niet verdrongen homoseksualiteit.

In het blog Als ik zo twijfel, moet dat toch iets betekenen wordt dat goed beschreven voor een ander soort obsessieve twijfel: of je wel de juiste partner hebt. Maar het principe is hetzelfde.

Zekerheid zoeken helpt niet bij een dwangstoornis

Bij de dwangstoornis is sprake van ont-stellende, veront-rustende gedachtes (obsessies) en van her-stellende, geruststelling-zoekende acties (compulsies). Deze acties kunnen ook bestaan uit eindeloos piekeren.

Op zich is er niks tegen geruststelling zoeken, maar bij de dwangstoornis werkt het niet. Het neemt de onrust maar heel even weg en vergroot het juist op de lange duur. Vaak controleren doet onzekerheid toenemen, soms tot het punt dat mensen hun eigen ogen niet eens meer geloven.
Het is als een vals alarm wat afgaat, ook al is er helemaal niets aan de hand. Het probleem is dat het alarmapparaat te gevoelig afgesteld staat en dat los je niet op met controleren.

Als je h-OCD hebt, is de veront-rustende gedachte: zou ik niet toch homoseksueel zijn? Ik zeg met opzet “toch”, want je bent al eindeloos bezig geweest dit uit te zoeken zonder ooit veel aanwijzingen te hebben gevonden. Maar de onrust blijft en alles wat maar een beetje zou kunnen wijzen op homoseksuele gevoelens wordt dan gezien als een aanwijzing dat er wel veel meer zal zijn.

Wat moet je dan doen?

Hoe krijg je een te gevoelig alarm weer minder gevoelig afgesteld? Controleren werkt immers averechts. Je moet het alarm “ben ik geen homo” niet wegdrukken, maar je moet leren er niet op te reageren zodat het uitdooft. “Daar heb je het alarm weer, maar ik ga niet weer kijken of er iets is, want dat helpt niet en de onrust wordt er alleen maar erger van” (responspreventie). En je kunt zelfs situaties, die je tot nu toe steeds vermeed omdat ze onrust oproepen, juist proberen op te zoeken (exposure).

Geen zekerheid zoeken

Als je niet meer je gevoelens steeds controleert, is er dan niet een kans dat je werkelijke homoseksuele gevoelens ten onrechte negeert? Ja die kans is er, maar dat (piep)kleine risico moet je nemen. Je hebt lang genoeg tevergeefs je gevoel gecontroleerd en dat heeft niks opgeleverd. Je moet daarmee stoppen.

Tegen jezelf en tegen je eventuele partner zeggen: “Ik kan niet uitsluiten dat ik ooit toch tot ontdekking kom dat ik homoseksueel ben. Dat zal dan moeilijk worden omdat ik mijn leven daar helemaal niet op heb ingericht. Die kans is er. Hoe groot die kans is, kan ik niet goed beoordelen. Het voelt als heel groot, maar toch heb ik nooit zekerheid gekregen dat het zo is, ook al ben ik er al eindeloos mee bezig. Langer zoeken heeft geen zin. Ik moet leren deze onzekerheid te verdragen en dan wordt het op den duur minder erg.”

Risico’s nemen moet je weer leren

Dat is beslist niet makkelijk, maar je kunt wel leren daar beter in te worden. Het verdragen van de onzekerheid en het niet reageren op de onrustbarende gedachtes is nodig om uit de greep van de dwangstoornis te komen.

Als je dat doet dat kan in het begin de angst meer of minder toenemen. Maar op een gegeven moment merk je dat de spanning afneemt. Er ontstaat een soort onverschilligheid, een gevoel van: “Meer kan ik er ook niet aan doen. Dat moeten we dan maar weer zien.” De meeste mensen hebben hierbij overigens wel professionele hulp nodig.

Conclusie

H-OCD komt niet voort uit discriminatie van homoseksuele gevoelens. Het komt ook voor dat homoseksuele mensen gekweld worden door onzekerheid of ze niet toch eigenlijk heteroseksueel zijn. Een betere naam dan h-OCD is seksuele oriëntatie OCD (so-OCD).

H-OCD is geen probleem met homoseksualiteit, maar een probleem met onzekerheid. Het is heel belangrijk onzekerheid over homoseksuele gevoelens te onderscheiden van onzekerheid door homoseksuele gevoelens. Alleen in het laatste geval is het goed het nader uit te zoeken en te experimenteren om zekerheid te krijgen. Maar bij h-OCD werkt dat averechts, omdat je daar juist moet stoppen te proberen zekerheid te krijgen.

Photo credit: Indicazioni – Indications via photopin (license)adaptation
Door | 2017-11-19T16:34:31+00:00 30 mei 2015|Categorie: Deskundigenartikelen, Homoseksuele OCD|126 Reactie(s)

Over de auteur:

(Kinder- en jeugd)psychiater, auteur van het boek Vals Alarm, spreker, blogt op Medisch Contact en Arts en Auto. Menno heeft zelf een dwangstoornis. Social Media: LinkedIn | Twitter

126 Reacties

 1. Anoniem januari 12, 2018 at 05:35 - Reageren

  Beste menno,

  Nog een vraag. Ik heb vaak de gedachten van Hoe het zou zijn om sex te hebben met een man. Hoe het zou voelen etc.. daarvoor nooit gehad. Alleen gedroomd van sex met vrouwen. Ben momenteel 20 jaar oud. En sinds ik Hocd heb voel ik niks voor vrouwen. Kan dat ook door de ocd zijn. ?

 2. Anoniem januari 12, 2018 at 04:51 - Reageren

  Beste menno,

  Als je bang bent om toch iets met een man te gaan doen. Kan dat ook horen bij H-ocd? Want ik heb dat soms wel. En ik voel niks meer voor vrouwen. Komt dat nog wel?

  • menno Oosterhoff januari 14, 2018 at 14:07 - Reageren

   Als je zo gefixeerd bent op je gevoel en of je nog wel heteroseksuele gevoelens hebt dan kun je die soms moeilijk meer eravren. Maar dat komt wel weer als de angst weer minder is.

 3. Anoniem januari 10, 2018 at 05:03 - Reageren

  Beste menno,

  Ik las hier ook al iemand zeggen die last had van gedachten over oraal bevredigen. Ik zelf heb hier ook erg last van. Ben zelf 18 jaar oud en ook nog nooit eerder gehad. Ik heb de gedachten als ik bepaalde mannen zie hun oraal te bevredigen en krijg daar bij een hele benauwde gevoel van. De gedachten zeggen mij van hoe het zou zijn een man de bevredigen en word er ook een beetje opgewonden van wat ik absoluut niet wil. Hoor je dit vaak? Kan het opgelost worden ?

  • menno Oosterhoff januari 10, 2018 at 09:24 - Reageren

   Al dit soort gedachtes en voorstellingen zijn vooral een probleem doordat je erover gaat piekeren. Er komt in het bewustzijn heel veel voorbij en dat betekent niet dat dat allemaal wensen zijn. Het beste is er geen aandacht aan te schenken en het niet serieus te nemen.

 4. Willem januari 2, 2018 at 20:02 - Reageren

  Hallo, ik ben een jongen van 19 jaar die nu bijna anderhalf jaar een vriendin heeft. Vanaf 8 tot 10 jaar heb ik wat geëxperimenteerd met jongens van dezelfde leeftijd. Dat hield na me 10e op, op mijn 14e gebeurde er weer zo iets met een vriend. Ik voelde me er in het begin niet super slecht over maar nu ik 19 ben wel.
  In tussentijd van mijn 14e tot 19e alleen Sex gehad met vrouwen en nooit iets van mannen gewild. Toen kwam het probleem, het probleem is dat ik eerst telkens voorbeelden voor me zag van het moment wat er was gebeurd op mijn 14e en me daar erg slecht over voelde. Toen dat eenmaal verdween kreeg ik ineens als ik iemand van het zelfde geslacht zag rare ideeen in mijn hoofd maakt niet uit jong of oud en knap of lelijk. Terwijl iets in me hoofd zegt dat ik het niet wil en dat het niet mag en ik dolgraag door wil met me vriendin is er telkens iets in me hoofd dat zegt of wil je dat wel, dan is er in me hoofd een stemmetje dat zegt je wilt het wel, maar als ik het dan zelf uitspreek is het gewoon duidelijk een nee. Ik heb het nog maar kort maar word er nu al gek van aangezien ik weet dat ik met me vriendin door wil. Word nog wel gewoon opgewonden van haar. Heb hier een aantal keer om gehuild en ben hartstikke bang om te horen dat ik het wel ben. Kan het zijn dat ik ook aan hocd lijdt? Ik hoor graag van u.

  • Anoniem januari 9, 2018 at 14:58 - Reageren

   Beste Willem

   Ja, dat kan heel goed. Het heeft er alle schijn van en ook dat je die gebeurtenissen uit je verleden nu veel te serieus neemt. Zoiets is heel gewoon en beslist geen teken van homoseksualiteit en ook de rest is vooral obsessief piekeren en nu niet dirrect homoseksuale verlangens.
   Proberen zo min mogelijk aandacht aan te besteden en niet serieus nemen is het beste.

   • Willem januari 9, 2018 at 17:38 - Reageren

    Dank u wel voor het andwoord, heb deze vrijdag een afspraak bij de psycholoog omdat ik een aantal keren erg boos ben geworden om deze gedachten en dat ze zo echt voelde, als Of ik er echt naar verlang terwijl dat niet zo is en ik genoeg heb aan me vriendin
    Met vriendelijke groet willem

 5. Anoniem december 15, 2017 at 02:58 - Reageren

  Ik heb nou een kleine half jaar H-ocd of dat denk ik dan. Ik ben momenteel 20 jaar oud. Heb altijd meiden heel leuk gevonden en ben heel erg vaak ALLEEN stapelgek geweest op meiden en opgewonden natuurlijk!!! Alleen waar ik van schrik is dat ik heel vaak fantasien krijg als ik een man zie maakt niet uit knap of niet of oud of jong dat ik dan fantasieën krijg hoe ik hem oraal bevredig, dat baat mij enorm zorgen. Waarom die gedachtes? Komt het omdat ik dat altijd graag oraal bevredigt wou worden door een meid en dat super lekker vind?? Aub wie kan me helpen hiermee???!!!??!!!?!!!?!!? Trouwens meiden die ik vroeger tegen kwam en heel opgewonden van werd. Voel ik nou niks van. Ik ben zo ongelukkig geworden door dit!!!! Moest er een paar keer van huilen. Na 8 jaar een traan gelaten….

  • Anoniem december 17, 2017 at 19:14 - Reageren

   hoe kan dat nou???

  • Anoniem december 18, 2017 at 10:01 - Reageren

   Bij dwang is er vaak sprake van gedachtes die zich opdringen van dingen die je juist niet wilt.
   En ook van vermindering van heteroseksuele opwinding omdat je zo gespannen bent en helemaal erop gerciht of je wel de juiste dingen voelt.

   Daar komt dt van. Als je de homoseksuele beelden minder seriues kunt nemen ziu al helpen.

   • Anoniem december 18, 2017 at 15:28 - Reageren

    Dus als ik er minder serieus over na denk word het vanzelf minder en komen de gevoelens en verlangens voor meiden weer terug. ik mis me oude ik :(:( Was zo gelukkig…

    • Anoniem december 18, 2017 at 15:29 - Reageren

     ja, dat is het beste.

Geef een reactie