Waarom denk ik zulke vreselijke dingen?

Spoken in je hoofd

Weleens geprobeerd voor de spiegel je haar te knippen? Je hand gaat dan steeds net de andere kant uit dan zou moeten.

Wat met de hand gebeurt als je voor de spiegel staat, gebeurt met onze gedachten voortdurend. Wil je ergens niet aan denken dan wordt je ernaar toe gezogen. Maar als je je ergens wél aan wilt denken dan dwalen je gedachten alle kanten uit.

Over het algemeen geeft dat geen grote problemen. Maar bij de dwangstoornis soms wel. Als er sprake is van obsessieve intrusies. Dat klinkt ingewikkelder dan het is. Ik zal het uitleggen.

Intrusies

Intrudere betekent binnendringen en dat geeft precies aan wat er aan de hand is.
Er dringt een beleving in het bewustzijn die ervaren wordt als ongewenst en als niet eigen. Het betreft gedachtes, voorstellingen, beelden of impulsen met agressieve, zelfdestructieve, seksuele, racistische of godslasterlijke inhoud.

Ik noem een paar voorbeelden: je vingers in het stopcontact steken of je hand in een cirkelzaag doen (een draaiende!), mensen in het kruis grijpen, mensen likken, voor de trein duwen, over de reling springen, een baby uit het raam gooien, seks met kinderen, met dieren, iemand een glas in het gezicht duwen, gore taal uitslaan, je broek naar beneden doen in het openbaar, denken “ik wou dat oma doodging”, “kreeg mijn vader maar kanker”, “vuile rotturk”, “God is een vieze klootzak” etc.

Voor wie nog niet genoeg heeft: in het boek Het duiveltje van de geest van Lee Baer staat een lijst van 94 voorbeelden. En ook op deze website Dwang in je hoofd.

Niet eigen

Mensen kunnen vaak een goed onderscheid maken tussen belevingen die ze hebben en waar ze ook niet zo trots op zijn maar die ze wel als eigen ervaren in tegenstelling tot deze wezensvreemde belevingen.
Een man die veel last had van seksuele intrusies verwoordde het als volgt: “Ik heb zeker ook wensen, gevoelens, verlangens en impulsen waar ik niet trots op ben, maar die wel degelijk van mij zijn maar dit is niet mijn eigen ‘vuiligheid’”.

In de psychoanalytische theorie werden intrusies wel gezien als verdrongen wensen en impulsen. Deze benadering werkt averechts en is onjuist.
De meeste mensen hebben wel intrusieve gedachtes maar bij dwangpatiënten veroorzaken ze vaak ernstige onrust en ook diepe schaamte. “Wat bezielt mij om dit te denken?” Het is niet bekend of dat komt omdat de gedachtes krachtiger zijn of omdat er krampachtiger op wordt gereageerd. Wél is bekend, dat het tegengaan of neutraliseren van dit soort gedachtes ze juist versterkt.

Door je heen laten gaan

Het beste zou zijn als deze gedachtes ongehinderd door je heen flitsen. Het ene oor in en het andere oor uit als het ware. Als angst of weerzin deze ongehinderde doorgang door het bewustzijn bemoeilijkt, blijven ze voortdurend kwellend aanwezig.

Een goed begrip van wat een intrusie eigenlijk is, kan helpen er minder verkrampt op te reageren. Het zijn geen verborgen geheime wensen! Je kunt het zien als een stoorzender zoals je vroeger wel op de radio had. Je luisterde naar je eigen zender en opeens kwam er een rare (in mijn jeugd een Russische) buitenlandse zender doorheen. Zo moet je het zien, als ruis, niet je eigen muziek. Als losse gedachtenflarden. Maar waarom hebben we die dan?

Stel je voor

Er gaat voortdurend van alles in ons om waarvan we ons niet of nauwelijks bewust zijn. Daar zitten óók gedachtes bij die juist het tegendeel zijn van wat je wilt. Als we iets kwetsbaar vasthebben dan kan de beleving van gevaar worden geactiveerd: o jee, stel je voor dat ik het zou laten vallen. Stel je voor dat ik over de reling spring. Stel je voor dat ik zomaar iemand steek met een mes.

Die voorstelling dient eigenlijk als een soort waarschuwing om extra voorzichtig te zijn: “Pas op! Niet over de reling springen! Niet iemand voor de trein duwen!” In een column in het tijdschrift van de ADF stichting zegt professor Frits Boer: “Je moet dit soort intrusies eigenlijk omkeren. Wat ze brengen, wil je juist niet”.

Niet wegduwen maar opblazen

Je kunt proberen deze gedachtes van hun beschamende, verontrustende kant te ontdoen door dit besef. Het zijn losse flarden, geen verborgen wensen, niet je eigen muziek, stoorzenders, ruis. Iedereen heeft die wel eens heeft en jij misschien wat meer dan een ander. Soms helpt dit genoeg om er geen aandacht meer aan te besteden.

Wat in elk geval niet helpt, is ze weg te duwen. Als er geen aandacht aan besteden niet lukt, kun je proberen ze op te zoeken en soms zelfs uit te vergroten. Opblazen als het ware. Je gaat je intrusie juist helemaal uitwerken. Of je denkt aan de vreselijkste dingen die je maar kunt bedenken. Je stelt je bijvoorbeeld voor dat je juist allemaal mensen voor de trein duwt.

Het is net als met spoken. Als je de moed vindt je om te keren in plaats van weg te rennen en je kijkt er goed naar, dan is het niet meer dan een laken met lucht. Spoken zweven boven de grond. Ze hebben geen voeten in de aarde. Het zijn mistige nevels, die niet echt een afdruk achterlaten in de aarde. Het heeft eigenlijk niks om hakken.

Hulp zoeken?

Het advies hierboven hoe ermee om te gaan, geldt natuurlijk alleen als je weet dat het obsessieve intrusies zijn.
Lee Baer noemt in zijn boek “Het duiveltje van de geest” nog meer nuttige tips. Maar hij noemt ook een paar situaties waarin je niet alleen zonder hulp aan de slag moet gaan. Sowieso is het vaak beter bij meer uitgesproken obsessieve intrusies hulp te zoeken. Zeker als het al langer duurt.

Dus van je intrusies moet je je niks aantrekken en met je dwanghandelingen moet je stoppen. Makkelijk gezegd, maar moeilijk gedaan. Om erachter te komen hoe je dat voor elkaar krijgt is er nogal eens professionele hulp nodig. Dan nog is het niet altijd eenvoudig, maar met goede hulp is vaak zeker verbetering te bereiken.

Schaamte weerhoudt mensen er vaak van om hulp te zoeken. Begrijpelijk, maar wacht alsjeblieft niet te lang. Dwang gaat niet vaak vanzelf over. Hoe langer je het probleem probeert op te lossen door deze gedachten tegen te gaan, hoe sterker ze worden.

Michiel

Elke goede behandelaar zal direct herkennen dat het obsessieve intrusies zijn en kijkt er helemaal niet raar van op. Ik merk vaak dat het een enorme opluchting is te horen dat het een heel bekend verschijnsel is, dat er méér mensen zijn die er last van hebben en dat het géén eigen wensen zijn, maar stoorzenders.

Op onze website vind je een lijst van gespecialiseerde behandelcentra en ook patiëntenvereniging ADF stichting (Angst, Dwang en Fobie) kan je verder helpen.

Iemand die de stap heeft durven zetten om hulp te zoeken en er openlijk voor uit te komen door zélfs mee te werken aan het televisieprogramma “Levenslang Met Dwang” is Michiel. Lees zijn gastblog Met het mes op de keel voor een kijkje achter de schermen.

Photo credit: Romain Donato via photopin cc
Door | 2017-09-22T15:21:45+00:00 30 mei 2014|Categorie: Deskundigenartikelen|38 reacties

Over de auteur:

(Kinder- en jeugd)psychiater, auteur van het boek Vals Alarm, spreker, blogt op Medisch Contact en Arts en Auto. Menno heeft zelf een dwangstoornis. Social Media: LinkedIn | Twitter

38 Reacties

 1. Anoniem november 16, 2017 at 15:15 - Reageren

  ik ben 13 jaar en ik denk iedere keer dat ik huidkanker krijg doordat ik een moedervlekje heb op mn hand en iedere keer moet ik op internet opzoeken wat een melanoom is wat kan ik tegen deze gedachtes doen

  • Menno Oosterhoff november 17, 2017 at 16:23 - Reageren

   Wat naar dat je je daar zo druk over maakt. Op jouw leeftijd komt dat bijna nooit voor. maar als je je er zo druk over maakt dan moet je een keertje naar de huisarts gaan. Een keer gerustgesteld worden kan wel helpen. Zelf aldoor gaan controleren helpt niks.

 2. Henkings november 10, 2017 at 11:11 - Reageren

  Hallo,

  Ik zit al zo’n 10 jaar met intrusieve gedachten. Je zou zeggen dat met dergelijke “ervaring” ik er goed mee om kan gaan en in zekere zin is dat ook zo. Ik werk gewoon, heb een prachtig gezin, een huis en eigenlijk loopt alles lekker.
  Mijn gedachten richten zich voornamelijk op het onbekende (angstig over de toekomst) en dan volgt er een gedachte over zelfdoding (dan hoef je immers niet met de toekomst te dealen) Ik weet dat het weer over gaat !!! (En dat is de kern, hier moet je in geloven ook al voel je je ****)

  Toch zou ik wel eens willen weten hoe ik de laatste stap kan zetten naar een “goede verstandshouding” met mijn intrusies, zodat ik écht tot rust kan komen. Gevoelsmatig zit dat in het toch nog niet helemaal willen accepteren dat het soms nu eenmaal even tegenzit……

  Groet

  • Anoniem november 10, 2017 at 13:12 - Reageren

   Ik kan niet opmaken uit je bericht of je er ooit professionele hulp voor hebt gehad en eventueel medicatie. Anders is dat nog een optie. Waar het om gaat is de gedachten niet serieus te nemen maar dat probeer je al, maar kennelijk hebben ze nog wwel altijd zoveel lading dat je er wel last van hebt. Soms helpt het om ze uit te vergroten, op te blazen als het ware. De vreselijkste dingen bedenken die je maar kunt verzinnen. Zodat de dwwang je niet meer kan overtreffen.

 3. Marcelle september 20, 2017 at 00:18 - Reageren

  Beste Menno,

  Ik merk dat mijn ocs voornamelijk gericht is op de angst voor gestoordheid en het zich heel erg uit in vragen van wat als en wat vind ik daar dan van en waarom vind ik dat. Ik denk hier veel over na bijvoorbeeld wat ik van leeftijdsverschil vind. Of wat ik zal doen als ik iemand tegen kom die iets heeft gedaan wat ik raar vind. Ik probeer mezelf uit angst in te dekken door deze vragen vast te beantwoorden terwijl ik er vaak geen zwart/wit antwoord op heb Ook uit het zich in ongewenste gestoorde gedachten bij kinderen. Het stukje Mensen kunnen vaak een goed onderscheid maken tussen belevingen die ze hebben en waar ze ook niet zo trots op zijn maar die ze wel als eigen ervaren in tegenstelling tot deze wezensvreemde belevingen.
  Een man die veel last had van seksuele intrusies verwoordde het als volgt: “Ik heb zeker ook wensen, gevoelens, verlangens en impulsen waar ik niet trots op ben, maar die wel degelijk van mij zijn maar dit is niet mijn eigen ‘vuiligheid’”. Maakt mij heel onrustig omdat ik toch daadwerkelijk degene ben die het denkt ook al wil ik dit niet. Soms is het net alsof ik het nog niet eens gedacht hebt maar dat ik eerst de angst voel er iets door me heen flitst en het duiveltje dan iets gaat bedenken waardoor ik me weer rot voel. Bijvoorbeeld ik zie een dierbare roken flits longkanker en het duiveltje plaatst de twijfel in me hoofd van dacht ik nou ik hoop dat hij longkanker krijgt. Komt deze vragende vorm van ocs gericht op angst voor gestoordheid vaker voor? Mvg

  • Menno Oosterhoff september 20, 2017 at 00:18 - Reageren

   Dat dat stukje je onrustig maakt komt omdat de onzekerheid dan toch weer de kop opsteekt. Ik had het iets anders moeten verwoorden. Want mensen zijn er juist wel vaak erg bang voor dat het wel hun eigen wensen zijn.
   Wat je verder noemt is ook allemaal dwangmatige onzekerheid of ongewenste gedachten.

  • Menno Oosterhoff september 20, 2017 at 00:20 - Reageren

   Ik las de tekst nog even na, maar er staat vlak daarna :Verstandelijk gezien is je angst of onrust overdreven, maar dwangmatige onrust is een gevoel, waar niet tegenop te redeneren is. Het neemt de twijfel en onrust niet weg. Als behandelaar krijg ik vaak de vraag of een beleving wel echt een obsessie is.

 4. Menno Oosterhoff augustus 3, 2017 at 14:21 - Reageren

  bol.com

  Vals alarm . Leven met een dwangstoornis.

 5. Marathonloper augustus 3, 2017 at 14:17 - Reageren

  Mooi, waar kan ik het boek bestellen?

 6. Menno Oosterhoff augustus 3, 2017 at 14:06 - Reageren

  Ja, dergelijke gedachten zijn wel normaal. Het blijkt dat die in de hele bevolking wle voorkomen. Maar sommige mensen hebben er last van. Het beste is deze gedachten door je heen te laten gaan en je er niks van aan te trekken . Ze niet serieus nemen.
  Juist de dingen die je niet wilt komen bij intrusies vaak naar boven. In mijn boek ga ik er uitgebreid op in

 7. Marathonloper augustus 3, 2017 at 14:01 - Reageren

  Weet je ook de reden waarom ik er last van heb? Dergelijke gedachten zijn toch helemaal niet normaal?

 8. Menno Oosterhoff augustus 3, 2017 at 13:55 - Reageren

  Omdat mensen er niet over praten uit schaamte en angst. Dwang is heel vaak een verborgen aandoening en kennelijk lukt het om het verborgen te houden.

 9. Menno Oosterhoff augustus 3, 2017 at 12:59 - Reageren

  Als de psychische weerstand minder is zoals bij een depressie dan is de kans op het optreden van intrusies inderdaad groter.

  • Marathonloper augustus 3, 2017 at 13:48 - Reageren

   Weet je de reden dat huisartsen, psychologen en zelfs psychiaters weinig of zelfs helemaal geen ervaring hebben met intrusies?

 10. Marathonloper augustus 3, 2017 at 09:41 - Reageren

  Sinds ettelijke jaren kamp ik met depressieve episodes. Ik ben hiervoor in behandeling geweest bij een psychiater en ga nu een jaar naar een psychotherapeut.
  Ik neem ook al ettelijke jaren anti depressiva “Serlain”.
  Wanneer ik in een depressieve episode zit, krijg ik ook te maken met dergelijke intrussies.
  Gaan deze intrussies wel vaker gepaard met depressies?

 11. Sylvia van helden Janssens juli 10, 2017 at 11:45 - Reageren

  Goedemorgen Menno
  Heb ook de diagnose odc gekregen
  Heb ansgst voor messen en scharen om mezelf iets aan te doen maar is zeker geen wens maar O zo bang om door te slaan en het alsnog te doen .
  Ik heb al therapie maar staat toch voor om medicijnen te gaan slikken welke medicijnen zijn het beste ?
  En hoe denk jij over wat er van de week in de krant heb gestaan die prikkels in je hersenen geven. Volgens mij heet het rmsi

 12. Janny juni 29, 2017 at 07:38 - Reageren

  Goedemorgen. Het is bij mij ook zo druk in mijn hoofd. Bij alles heb ik een dwanggedachte. Ik kan het op dit ogenblik niet loslaten. Ik ben doodop. Ik probeer te zeggen van rust als ik een gedachte viel opkomen. Maar het gaat echt iedere minuut dus ik ben doodop. Kan moeilijk normaal denken. Ik ben al eens in behandeling geweest maat het komt steeds terug. Ik voel me zo alleen met mijn klachten. Welke stap moet ik ondernemen om weer rustig te worden? Janny

  • Menno Oosterhoff juli 3, 2017 at 12:18 - Reageren

   Beste Janny
   Naar dat je weer veel klachten hebt. Moeilijk zo in het algemeen te zeggen wat je moet doen. Toch weer hulp zoeken , lijkt me. Misschien eerst naar de huisarts? Sterkte.

 13. Anoniem juni 15, 2017 at 20:24 - Reageren

  Hallo,

  Al best wel lang loop ik met dwanggedachten rond en sinds kort is dit pas eruit gekomen.
  Ik heb nu een tijdje geen hulp meer want ga in september voor een half jaar naar het buitenland.
  Maar mijn gedachte zijn zo negatief en vooral als ik alleen ben wordt dit erger.
  Zo ook aangetrokken tot kleine kinderen slechte vriendin kortom ik ben in staat me best wel snel di gen aan te praten ookal wil ik zo graag dat dit.ophoud en het ergens wel beter weet maar ik heb daar geen genoeg bewijs voor om het los te laten… Wat als?
  Nu ben ik nanny bij me tante en heb ik er ook last van omdat ik die gedachtes af en toe ook heb.. En heb een oefening gedaan om hier geprobeerd van af te komen dus door er goed over na te denken en het te realiseren dat dit.niet waar is. Maar nu heb ik vanacht er dus over gedroomd en voel ik me zo schuldig is dit dan een bewijs voor ? Ik ben er zo mee bezig dat ik er denk juist over ga dromen

  Heeft iemand tips of geruststelling
  Hopeloze 19jarige meid

  • Menno Oosterhoff juni 15, 2017 at 21:42 - Reageren

   Beste Anoniem,
   Zoeken naar bewijzen helpt niet want er is nooit 100% bewijs. Je moet deze voorstellingen en gedachten niet serieus nemen. Gekke nare indringende voorstellingen van dingen die je niet wilt, gééN verdrongen verlangens. Mail je menno@dwang.eu als je met een lotgenoot wilt praten. En je moet niet een half jaar zonder hulp zitten. App mij dan maar.

 14. Anoniem april 22, 2017 at 23:08 - Reageren

  is het uit te vinden waarom juist een bepaalt iets gedachten lijkt te triggeren ?
  ik heb het op het moment vooral over mijn pasgeboren nichtjes en daardoor wil ik ze eigenlijk niet zien. ik begrijp niet waarom ik zo verschrikkelijk denk over zo iets onschuldigs als een baby.

  • Menno Oosterhoff april 24, 2017 at 10:26 - Reageren

   Kwetsbaarheid ropet in het onbewuste ook dingen op die je dan beslist niet moet doen, als extra waaarschuwing. pas op, niet laten vallen, niiet uit het raam gooien, niet seksueel mee omgaan. Normaliter blijft dat onbewust maar bij dwang komen deze voorstellingen in het bewustzijn. Het zijn GEEN verdrongen wensen. Het zijn stoorzenders, die niet thuishoren in het bewustzijn.

 15. Menno Oosterhoff februari 1, 2017 at 22:06 - Reageren

  Het is een voorstelling zonder dat het een impuls is. het is een losse flodder.

 16. K februari 1, 2017 at 21:52 - Reageren

  Dankjewel voor dit stuk. Vermoeidheid maakt het ook bij mij een stuk erger, maar nu ik dit weet ga ik het niet meer blokkeren! Gelukkig zijn het geen verborgen wensen of iets, maar toch echt juist het tegenovergestelde, gevormd door de angst dat ik iets geks zou doen wat ik niet zou willen. Ik hoop dat dit mij gaat helpen!

 17. Goldcoco augustus 17, 2016 at 06:48 - Reageren

  Ik heb dwangedachten
  Over van alles en nog wat
  Zelfmoord
  Godtastelijj
  Mensen gwn zomaar slaan
  Leven heeft geen zin!!!
  Ik probeer ze te blokkeren maar als ik moe ben lukt dat niet en het wordt eng en krijg ik veel spanning in de buik!
  Hoe ontsaat dit? Ik ben een vrolijk persoon, heb mijn werk…vriendin…kind…familie….bijna geen stress!!!!
  Heb het al bijna 1 maand!!
  het is echt vermoeiend

  • Menno Oosterhoff augustus 17, 2016 at 12:32 - Reageren

   Wat naar dat je opeens(?) zoveel indringende voorstellingen hebt van gedrag wat je helemaal niet wilt. Blokkeren is eigenlijk niet goed. Want dan bklijven ze aandringen. Je moet ze eigenlijk ongehinderd laten passeren, denken: daar heb je er weer eentje. Het zijn geen verborgen wensen of zo. het zijn stoorzenders. Je hebt het nu een maand. Je moet niet te lang wachten met het zoeken van hulp, want dit is moeilijk om alleen op te lossen. We weten niet waarom sommige mensen van dit soort gedachten zoveel las heeft. Erfelijke gevoeligheid speelt een rol en verder nog factoren die we niet goed kennen. Sterkte ermee

   • Goldcoco augustus 17, 2016 at 12:42 - Reageren

    Bedankt voor uw reactie….ja ik heb al hulp gezocht…..hopen dat ze weggaan! Gisteren kon ik helemaal niet slapen!
    Klopt het dat als je moe bent de gedachten sterker worden?

    • Menno Oosterhoff augustus 17, 2016 at 12:54 - Reageren

     Dat kan heel goed. dan is de controle wat minder en dan duiken dit soort gedachten makkelijker op. ik kan op afstand geen diagnose met zekerheid stellen, maar het lijkt me zondermeer intrusies te zijn. geen wensen, integendeel. Voorstellingen van dingen die je niet wilt. Ik ben er net over aan het schrijven in het boek waarmee ik bezig ben. Lee Baer ‘Het duiveltje van de geest’ gaat erover. En Pure, van Rose Bretecher beschrijft haar eigen intrusies. Je moet maar even googlen naar haar promotiefilmpje. daarin noemt ze ook ‘zomaar mensen slaan’.

    • Jarno november 26, 2016 at 13:17 - Reageren

     Ik heb het ook. Denk altijd dat ik de enigste ben en niet spoor

     • Anoniem november 27, 2016 at 14:17 - Reageren

      nee, dat ben je zeker niet. Er is de mogelijkheid met anderen hierover te mailen, of bellen. Mail me even voor emailadrres als je dat wilt. M.oosterhoff@lentis.nl

 18. vanneste december 25, 2015 at 17:41 - Reageren

  het is sterker dan jezelf en wordt een automatisme die je goed functioneren belemmert ik denk soms : zou de oplossing kunnen liggen in een continue en ongebreidelde sex?

  carrière maken, assertief zijn, geslaagd zijn : als je dit niet bent wordt je gefrusteerd
  en vergroot het probleem, je wilt maar het lukt niet
  machteloosheid in het denken : wat stel je voor te doen, hoe los je op?

  • Menno Oosterhoff december 25, 2015 at 22:15 - Reageren

   Nee, ongebreidelde sex is geen oplossing. Ik begrijp je vraag niet helemaal. In elk geval gaat het bij dit soort ocd om dingen die je niet wilt. Dat is dus wat anders dan frustratie over iets wat je wel zou willen ( carrière enzo)

  • Menno Oosterhoff augustus 17, 2016 at 12:35 - Reageren

   Ik weet niet precies wat sterker is dan jezelf, maar ongebreidelde seks is voor dwangproblemen niet de oplossing. Het gaat sowieso bij dwang meestal niiet om het vinden van een oplossing, maar meer om het verdragen van de onrust, die dan afneemt. Een oplossing is nooit waterdicht en dwangproof.

 19. Jan april 19, 2015 at 15:55 - Reageren

  Kan kennis aanleiding geven tot een obsessieve intrusie?

  Ideaal dat er steeds meer bekend wordt over de dwangstoornis. Maar kan het ook zijn dat al die kennis met details van aandoeningen voor `kwetsbare’ dwangpatiënten aanleiding kunnen zijn voor nieuwe obsessive gedachten? Als je leest dat iemand steeds de sloten moet controleren, is de kans dan ook niet aanwezig dat je er zelf over gaat denken, als obsessief-compulsief gevoelig persoon, om dat ook te gaan doen? Dat herhaalde intrusies hierover door je hoofd gaan vliegen? Kan een gevolg ervan zijn dat je daarom maar liever niet alles erover wilt weten, bang om niet klachten over te nemen? Is dit herkenbaar? En zo ja, hoe moeten we dan daar mee om gaan?

  • Menno Oosterhoff april 21, 2015 at 15:34 - Reageren

   Kennis over dwangverschijnselen kan misschien wel dwangverschijnselen triggeren. Ik heb de indruk, dat dat vooral voor tic-gerelateerde dwangen het geval kan zijn . Soms is het een reden om met gedragstherapie terughoudend te zijn.
   En sommige mensen maken de keuze niet teveel te lezen over de dwangstoornis.
   Op zich denk ik, dat het geen dwangstoornis an sich triggert, maar misschien wel invloed heeft op welkevorm het aanneemt.

 20. Kitty juni 1, 2014 at 21:59 - Reageren

  Interessant, Menno. Intrusies komen bij veel meer aandoeningen voor, toch? Klopt het dat ze ook bij pyschoses voorkomen? ik hoor er ook vaak over van mensen met Tourette.

  • Menno Oosterhoff april 21, 2015 at 15:39 - Reageren

   Intrusies komen bij iedereen voor. Het is bij OCD alleen vaak een obsessie. Of dat komt doordat ze sterkere intrusies hebben of doordat ze angstioger reageren op intriusies is niet bekend.

   Het is ook mijn indruk, dat intrusies bij mensen met GTS meer voorkomen, maar bij mijn weten is dat nooit onderzocht.
   Wat een ingewikkelde vraag is hoe intrusies zich verhouden tot premonitury urges, zoals je ziet bij tics of tic-achtige dwanghandeliongen (impulsies). Een premonitory urge is een lichamelijk gevoel van onrust, die voorfgaat aan/zich ontlaadt in de tic.
   Het verband tussen ticsstoornissen en dwang is er zeker, maar het fijne weten we er nog niet van.

Geef een reactie