Ben ik geen homo?

Een schoolvoorbeeld van H-OCD

Tegenover me zit een wanhopige jongeman, 23 jaar, op eigen verzoek door de huisarts verwezen naar de polikliniek gespecialiseerd in dwangstoornissen. Sinds een paar maanden wordt hij gekweld door voortdurende twijfel over zijn seksuele geaardheid. Hij weet nog precies waar en wanneer het begonnen is.

Met een vriend was hij naar de film geweest en daarna hadden ze nog wat gedronken. Twee meisjes naast hen zaten te flirten, en toen ze daar niet op ingingen, had één van de twee gezegd: “Of zijn jullie soms homo’s?”
Hij had er verder geen aandacht aan besteed, maar toen hij naar huis liep, dacht hij opeens: “Zou ik een homo zijn?” Sindsdien had de gedachte hem niet meer losgelaten.

Er was niks wat in die richting wees. Hij had diverse vriendinnen gehad en woonde nu sinds anderhalf jaar samen. Hij voelde zich niet seksueel aangetrokken tot mannen, nu niet en in het verleden ook niet. Maar hoe hij ook probeerde zichzelf voor te houden dat er geen reden was aan te nemen dat hij homo zou zijn, toch dook de gedachte steeds weer op. “Ben ik geen homo?”

Experimenteren

Na lang aarzelen had hij er met zijn vriendin over gesproken. Zij wist niet goed wat ze ermee aan moest. “Je moet er maar achter zien te komen”, had ze gezegd. Dat het hun seksuele relatie weinig goed deed was logisch, maar het deed hem toch nog meer twijfelen. “Komt dat dan toch niet omdat ik homo ben?”

Ten einde raad was hij naar de huisarts gegaan. Die had hem geadviseerd om maar eens wat te experimenteren. Hij was daarna een keer naar een homobar geweest, maar voelde er niks voor om in te gaan op de voorstellen die hem gedaan werden. Eerst luchtte dat hem op – zie je wel, ik ben toch geen homo – maar later begon hij weer te twijfelen. “Misschien hield ik het af omdat ik het juist wel aantrekkelijk vond.”

Hij bekeek een paar keer homoseksuele porno en hield nauwlettend in de gaten of hij er seksueel door opgewonden raakte. Wel een beetje, wat hem erg verontrustte. Een vriend die hij in vertrouwen genomen had, stelde hem gerust: “Dat zegt niks. Dat heb ik ook.” Ze hadden er toen wel om kunnen lachen, dat ze dus misschien wel allebei homo waren. Maar de volgende dag ging hij nog veel meer twijfelen. Was hij verliefd op die vriend?

Homoseksuele OCD

Het was zijn vriendin die op internet iets vond over dwangmatig twijfelen aan je seksuele geaardheid. H-OCD heette het: homoseksuele OCD (Obsessieve-Compulsieve Stoornis).
“Zou het kunnen dat ik dat heb?” vroeg hij me aarzelend.
“Ja,” antwoordde ik, “het is een klassiek verhaal van h-OCD.”
“Weet u dat zeker?” vroeg hij hoopvol.
“Zeker genoeg”, was mijn reactie.

Het verhaal is inderdaad een schoolvoorbeeld van h-OCD. Dit wordt nogal eens aangezien voor de onzekerheid en twijfel die homoseksuele gevoelens (zeker in het begin) met zich mee kunnen brengen. Voor iemand die bekend is met het verschijnsel van obsessies, is het daarvan echter goed te onderscheiden.
Bij obsessies is de twijfel zélf het probleem en niet datgene waarover je twijfelt. Bekende voorbeelden zijn eindeloos blijven twijfelen of de deur wel goed dicht is, of het gas wel uit is, of je niet bent besmet, terwijl daar geen aanleiding voor is. Dat kan zelfs zover gaan dat iemand nóg twijfelt terwijl hij voelt dat de deur op slot zit.
Kenmerkend voor obsessies is dat (compulsieve) geruststelling zoeken door te controleren, te wassen etc. maar even helpt en op lange termijn de obsessieve onzekerheid vergroot.

Bij h-OCD is eveneens sprake van voortdurende twijfel, maar niet van daadwerkelijke homoseksuele gevoelens die een dergelijke twijfel rechtvaardigen. Het probleem ligt niet in het onderwerp van het piekeren (de seksuele geaardheid) maar in de (obsessieve) mate van erover twijfelen. Het is dus ook niet op te lossen door de geaardheid te accepteren, want er is geen homoseksuele geaardheid. Er is alleen twijfel over de geaardheid.
Dit is typisch voor OCD, een onrust, die niet in verhouding staat tot de aanleiding.

Het is belangrijk op te merken dat h-OCD beslist niets te maken heeft met homofobie of discriminatie. Het komt ook voor dat homoseksuelen gekweld worden door een obsessieve onrust of ze niet hetero zijn. Ooit had ik een patiënte die, om verlost te zijn van haar kwellende onzekerheid, ‘besloot’ dat ze lesbisch was. Een week later was ze weer bij me. Toen met de onzekerheid of ze niet biseksueel was.

Professionele hulp

De dwangstoornis is vooral bekend in haar meest voorkomende vormen, zoals smetvrees of controledwang, maar zij kan zich ook op veel andere manieren presenteren. Vormen waarbij er niet zozeer sprake is van uiterlijk zichtbare dwanghandelingen, worden vaak niet als dwangstoornis herkend. De h-OCD is hier één van.

En wat die jongen betreft: we zijn begonnen met een cognitieve gedragstherapeutische behandeling (CGT). In een later stadium kunnen we beoordelen of dat voldoende is of dat er ook medicatie nodig is.

Geruststelling dat het een vorm van h-OCD betreft, is wel heel nuttig, maar zelden afdoende. Bij dwang is er sprake van hardnekkige onrust, die vaak uiterst kwellend is en tegen alle logica ingaat.
Het klopt dat je je eroverheen moet zetten, maar het klopt niet als gedacht wordt dat dat eenvoudig is. Om te leren omgaan met dit soort obsessieve twijfel is professionele hulp vaak noodzakelijk.

Photo credit: Divided, We Stand via photopin (license)adaptation

Gepubliceerd op Medisch Contact op 16 februari 2015.

Door | 2017-09-21T12:16:33+00:00 25 februari 2015|Categorie: Ervaringsverhalen|290 reacties

Over de auteur:

(Kinder- en jeugd)psychiater, auteur van het boek Vals Alarm, spreker, blogt op Medisch Contact en Arts en Auto. Menno heeft zelf een dwangstoornis. Social Media: LinkedIn | Twitter

290 Reacties

  1. koen oktober 17, 2017 at 16:31 - Reageren

    Beste Menno,

    Ik ben ten einde raad en heb 2 november een afspraak staan bij de psycholoog, op advies van de praktijkondersteuner en haptoptherapeut.
    Vroeger toen ik jong was een jaar of 8 a 9 heeft een vriendje proberen te experimenteren met spelletjes zoals arts en doktertje, ik dacht ook echt aan een spelletje. Het enige wat er gebeurt is dat onze piemels contact maken en ik hierom lachte. Zijn piemel was stijf waar ik niks van snapte en die van mij bleef slap. Ik heb dit echter nooit meer gedaan omdat ik wist dat dit eigenlijk niet hoorde en ik heb na vele slaappartijtjes nooit de drang gehad dit met andere vriendjes te doen.
    Als kind had ik een groeiachterstand en was ik niet weerbaar waardoor ik veel gepest werd door jongens met kleintje en homo en was ik onzeker op het gebied van meisjes maar wou niets liever dan een meisje.
    Ik werd ouder (droogde op) en kreeg een keer een erectiestoornis bij een meisje door angst,drang en onzekerheid op het moment dat we geslachtsgemeenschap wouden hebben.
    Verscheidene keren kreeg ik kriebels van meisjes en vriendinnetjes en wou ik bij ze zijn en werd ik jaloers als ze met andere jongens bezig waren. Ook heb ik 1 keer liefdesverdriet gehad van een meisje omdat ze te ver weg woonde (droomde 5 a 6 nachten achter elkaar over haar). Daarna heb ik 2.5 jaar een relatie gekregen in het begin zat ik op een roze wolk haha zoals luchtjes van haar op men kussen spuiten omdat ik continu bij der wilde zijn en eerder van school etc willen. En de seks wauw wat was dat geweldig en ook 2.5 jaar lang. Toen ging dit uit en kreeg ik een mega klap waarbij zei een obsessie voor mij werd zij was de enige voor mij en dacht letterlijk dat zij de mooiste was met uitgaan etc. 2 weken daarna bleef ik bij een meisje slapen waar ik weer die erectie stoornis had, ik was mega nerveus en dat ging ten koste van de opwinding terwijl ik met mijn ex niet kon stoppen seks te hebben, daar klapte ineens de twijfel erin…ben ik dan geen homo. Een jaar lang heb ik alle meisjes verstoten door onzekerheid, als er dan 1 op me afstapte wat regelmatig gebeurde omdat ik weer dat mijn voorkomen geen probleem is en ik zoende ermee tijdens uitgaan was er euforie. Maar daar bleef het bij omdat ik bang was afgewezen te worden. Ik werd verliefd op een meisje uit mijn klas echt dacht zie je nou wel idioot en ik wou geen eens weekend omdat ik haar dan weer kon zien maar door onzekerheid heb k dit haar nooit verteld of stappen ondernomen. Ik zag op school een jongen lopen en ik dacht zo zou ik er ook uit willen zien en in een klapte die gedachte er weer in maar verdween weer. Ik was ongelukkig sinds mijn relatiebreuk en ben extreem hard gaan studeren, werken en sporten tot ik een burn out kreeg. 2 a 3 weken voor de burn out leerde ik een meisje kennen en ik belande met haar in bed omdat ik niet naar huis kon, ik kon het niet laten haar niet beet te pakken waarna ze omdraaide en wij elkaar zoende k had bijna nog nooit zon aantrekking gevonden en er ging door me heen woow hoe kan dit zoooo goed voelen. De volgende dag was ik ervan overtuigd ja dit word wat en we sliepen nog 2 keer samen waarbij ik gigaaantisch opgewonden was het zelfde als bij mijn ex. Ze ging op vakantie naar cherso en had daar seks met een ander…. terwijl ik mijn netjes gedroeg. Toen kreeg ik weer zon klap maar ik vergaf het haar. We wouden na een poosje weer seks hebben maar was onzeker het lukte niet en voelde ineens niks bij haar. Na nog een keer afspreken waarna het weer niet lukte was er een soort bevestiging dat ik homo zou moeten zijn en deze is niet gestopt ik ging in eens naar ELKE MAN EN JONGEN kijken en het hield niet op……..zelfs naar oudere mannen en docenten ik dacht er elk moment van de dag aan. Ik brak uit in huilbuien en met het meisje ging het op en neer. Na een tijde lukte het met erectiepillen seks te hebben maar tijdens de seks bleef ik denken is dit lekker of hoe zou dit met een jongen zijn als i hier niet aan dacht was de seks heerlijk. Het ergste was dat er een vriend voetbal kwam kijken en ik dacht ik mag niks voelen en ineens kreeg ik een paniek aanval toen we op de bank zaten, begon te trillen en werd warm. Daarna dacht ik was dit dan verliefd zijn maar het voelde maar als 1 ding bang zijn. een week erna ging ik op kamp en was de hele dag met men gedachten bezig tot ik 2 meisjes leerde kennen en ik me weer aangetrokken voelde en er telkens contact mee zocht, ik lag savonds in bed en dacht huh heb er niet aan gedacht. De therapeut zei ontvang het gevoel en daag het eens uit, dit deed ik tijdens mijn P uitreiking waarna we gingen stappen en in eens draaide het om ik vond de aandacht van de meisjes enorm leuk en walgde van het idee iets met een jongen te doen. Ik heb nog contact met het meisje en vind der super leuk en mooi maar de gedachten staan ons in de weg, ze weet ervan en steunt me.Gister was ik aan het sparren bij het kickboksen met een maatje en ik dacht er niet aan tot ik klaar was met trainen en zei huh dacht er niet aan en in eens ging ik hem weer checken.CONTINU DAT KLOTE CHECKEN. Ik check soms wel elke seconde elke vrouw en man op straat. Ik droom ook alleen seksueel over meisjes en nog nooit over een jongen. Wel heb ik soms tijdens massages op school spontane erecties gehad uit angst voor een erectie maar was niet opgewonden.

    Ik ben ten einde raad en denk dat ik door de erectie stoornissen, pesten, ervaring van kinds, afstoten van meisjes door onzekerheid en het niet verliefd kunnen worden van het meisje homo ben. het lijkt een vicieuze cirkel want ben steeds meer naar jongens gaan kijken en kan nu ook zeggen dat ik ze knap vind.

    wat is uw advies want ik ga er aan onder door…..excuus voor het lange verhaal.

    Ik hoop dat andere die het zelfde ervaren als mij hier steun aan hebben.

    • Menno Oosterhoff oktober 17, 2017 at 16:53 - Reageren

      Beste Koen

      Je verhaal lijkt in alle opzichten op dat van H-OCD. Er is dan sprake van een obsessieve onzekerheid of je niet homoseksueel bent , terwijl daar in feite niks op wijst. Ik kan geen diagnose stellen per internet, maar daar lijkt het heel erg op.

      Het beste is die onzekerheid niet serieus te nemen en niet voortdurend te checken. Kijk ook maar bij dfe andere antwoorden die ik erover gegeven heb. succes.

      • koen oktober 17, 2017 at 19:56 - Reageren

        Beste Menno,

        Wat fijn dat je zo snel antwoord. Is er niet zoiets als een lotgenoten contact of is het een idee hier iniatief in te nemen?. Ik merk dat hocd nog niet zo heel.bekend is maar dat mensen zoals u er voor ons zijn.

        Zou een burn out dit kunnen versterken door het niet kunnen relativeren en het lymbische systeem die uitgeput is?

        Groet Koen

        • Patientje oktober 18, 2017 at 14:59 - Reageren

          Jij bent dus echt geen homo!!!, hahahaha. Je hebt last van irrationele angsten, veel van mijn vrienden krijgen lastig erectie bij nieuw meisje, is normaal hoor! Wel eens aan gedacht dat je misschien wel geen type bent voor een ‘one night stand’?

        • koen oktober 18, 2017 at 15:07 - Reageren

          Nee ik denk ook echt dat ik HOCD heb. Vooral omdat ik al mijn problemen koppel aan de gedachte homoseksueel te zijn. Het blijft alleen zo moeilijk elke keer lijk ik weer een excuus te hebben dat ik het wel ben. Ik pieker zelfs zo erg dat die 3 jaar met mijn ex misschien niet echt waren en het houden van was. Als ik dan realistisch nadenk is dit onzin aangezien er zoveel emoties tussen ons speelde. Denk dat ik gewoon een emotionele blokkade heb ontwikkeld op het gebied van liefde en meisjes. Dom want het is nergens voor nodig. Het sloopt je wel fucking erg..helemaal in combinatie met een burn out en recent ontdekte bijzondere oogaandoening waar ik al veel te lang mee loop volgens de specialisten.

  2. Marloes oktober 5, 2017 at 14:24 - Reageren

    Sinds de site vernieuwd is, is niet alles meer terug te lezen. Ik zoek een link die iemand hier een tijdje terug heeft geplaatst.
    Het klikken op ”oudere reacties” en andersom gaat ook niet altijd goed, soms krijg je ineens maar weinig tekst te zien.

    • Admin | Dwang.eu oktober 5, 2017 at 16:25 - Reageren

      Beste Marloes,

      ik kan niet helemaal uitsluiten dat bij het overzetten van de oude naar de nieuwe site met ruim 1100 berichten er enkelen verloren zijn gegaan. Als je nog weet van wie je de reactie zoekt of waar die link over ging, kan ik even voor je mee zoeken. Mail dan even naar admin@dwang.eu.

      Betreft de knoppen “oudere” en “nieuwere” reacties herken ik niet het probleem maar ik ga er zeker even naar kijken. Het zou me wel erg helpen als je er een printscreen van zou kunnen maken. Even kijken of je browser update is, kan trouwens soms ook dat soort bugs verhelpen.

      Dank je voor het doorgeven!

      Groet,

      Inge
      Admin | Dwang.eu

  3. Gerard oktober 5, 2017 at 09:27 - Reageren

    Hallo allen ik wil graag mijn verhaal delen, en misschien advies.
    Toen ik nog heel jong was ben ik misbruikt door een familielid,
    Dit duurde een jaartje of 2.

    Ik ben altijd stapelgek op meisjes geweest, ik vind ze super knap, leuk en geweldig.
    Jongens en mannen vind ik totaal niet aantrekkelijk.

    Toen ik een jaar of 14 was ondekte ik porno op internet.
    Ik zag shemales er tussen staan, getver, dacht ik..
    Maar toen ik er toch op had afgetrokken bleek het dat ik er wel opgewonden van werd.
    In het begin was dit af en toe eens shemale porno tussendoor, maar het werd steeds vaker.
    Ik keek ook hetero porno maar dat viel steeds verder weg op de achtergrond.
    Elke keer nadat ik shemale porno had gekeken voelde ik me vies en schuldig, vaak keek ik nog een half uurtje hetero porno om mezelf weer in “balans” te zetten.

    Na een tijdje ondekte ik een site waarmee je live kan cammen met mannen.
    Ik merkte dat ik daar ook geil van werd, stelde mij steeds meer op als een soort slaafs persoon tijdens het cammen.
    Toch merkte ik dat ik er ook een NOG viezer en schuldiger gevoel achteraf kreeg dan met shemales.
    Ik zocht naar steeds hardere orgasmes en was er vaker en vaker mee bezig.
    Ik had destijds gewoon een vriendin.
    Die wist van niks, de seks was goed en de relatie ook maar ik was wel depressief en heel de tijd mezelf aan het analyseren.
    Na een tijdje had ik besloten om af te spreken met 1 van die mannen.
    Dus we hadden afgesproken, na een tijdje extreem twijfelen ben ik toch hem toe gelopen en ben ik in de auto gestapt.
    We reden naar een plek en hebben (veilige) orale seks gehad.

    Ik werd er in het moment geil van, leek wel in een soort droom te zitten en liet het maar over me heen komen,
    Maar naderhand voelde ik me kotsmisselijk en wou ik zsm naar huis, ik kwam thuis en heb gehuild onder de douche, mezelf afvragend wat er in godsnaam mis is met mij??

    Tijdens de opgewonden momenten of de opwindende gedachte aan seks met mannen verlies ik totale controle over wat ik diep van binnen juist NIET wil.
    En dat is seks met mannen. Als ik er nuchter dus niet geil over nadenk vind ik het smerig en kan ik mezelf niet voorstellen dat ik dit heb gedaan.
    Ik schaam me tegenover alles en iedereen maar vooral heb ik mezelf teleurgesteld.

    Toch na al deze ervaringen en wijsheid lijkt het alsof het me nog steeds aan trekt.
    Omdat het een ander soort geilheid in me ontwaakt. Heftiger.
    Ik vecht er tegen maar het lukt me soms gewoon niet.
    Soms lig ik in bed en kan ik niet slapen omdat ik die homoseksuele fantasie gedachtes krijg denk ik soms terug aan die homoseksuele ervaring.

    Ik heb een nieuwe vriendin en wil het echt niet verpesten, ik heb geweldige seks met haar maar sinds een week beginnen die homoseksuele gedachtes weer en heb ik weer gecammed met een man.
    Ik heb direct daarna dat skype account verwijderd, en besloten om niet meer te kijken.
    Vandaag kwamen weer die zogenaamde geile gedachtes weer in mijn hoofd en heb ik die camsite weer opgezocht en gayporno gekeken.
    Dit is nog niet zo’n ramp.
    Maar het gaat er mij meer om dat ik dacht dat ik er eindelijk van af was na een aantal maanden niet kijken en fantaseren er over… ik wil niet dat dit weer escaleert.
    Ik heb wel gemerkt dat verveling en eenzaamheid ook een bijdrage heeft.

    Wanneer en hoe houd dit op?
    IK WIL ZO NIET MEER VERDER.
    De meeste mensen zouden zeggen ja stop dan gewoon met kijken maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan.
    Moet ik hier laconiek over gaan denken?

    Ik ben gaan zoeken, wel blij dat ik deze pagina heb gevonden, ik denk dat ik wel last heb van H-OCD.
    Ik heb namelijk ook andere dwangstoornissen zoals het checken van bepaalde dingen licht geluid etc,
    Moet ik daar eerst mee stoppen voordat de homoseksuele dwang ook weg gaat?

    Hoe kan ik mezelf eraan houden om echt niet meer die homo porno of moet ik ALLE dwanggedachtes afleren?

    • Menno Oosterhoff oktober 5, 2017 at 11:33 - Reageren

      Beste Gerard

      ik vind het ingewikkeld hoe tegen je verhaal aan te kijken. Bij H-OCD is sprake van een obsessieve oonrust over homoseksualiteit, maar meestal is er minder daadwerkelijke homoseksualiteit dan in jouw geval. Dan nog hoeft dat niet te betekenen dsat je overwegend homoseksueel bent, maar het heeft wat meer weg van seksverslaving mogelijk. Ik weet dat niet precies. Misschien eens contact met een seksuoloog zoeken of een Rutgershuis of zoiets?

      • Gerard oktober 6, 2017 at 10:54 - Reageren

        Bedankt, zou het met mijn misbruik te maken kunnen hebben?
        En is een sekserslaving in combinatie met h-ocd mogelijk?

        • Menno Oosterhoff oktober 7, 2017 at 11:41 - Reageren

          of het met het misbruik te maken heeft durf ik niet zo goed te zeggen. Voor H-OCD is dat meestal niet het geval. Of seksverslaving en h_OCD samen kunnen gaan: Ja, in princioe kan dat

    • Patientje oktober 9, 2017 at 10:46 - Reageren

      Gerard, klinkt of je een ptss hebt opgelopen nav die ervaring, wat ook de reden is dat je het niet los kan laten. Dat die fantasieen je zo op kunnen winden kan komen doordat je Bi bent, maar ook door het misbruik (twijfelen over geaardheid komt heel vaak voor bij misbruikte jongens), of simpelweg omdat het een enorm groot taboo is.

      Afgaande op je verhaal ben je er enorm mee bezig. Ik herken me er een beetje in door mijn shemale ervaring. Voorheen keek ik dat soort dingen nooit, maar door in dronken toestand mee te lopen met een shemale ben ik enorm gaan obsessen en op een gegeven moment lag de geilheid vooral in de shemale/homo gedachten, en dat terwijl ik in het echte leven nooit enige vorm van aantrekkingskracht heb gevoeld naar mannen, niet over heb gedroomd of wat dan ook.

      Dat hele homo ding kwam voorheen nooit in me leven..

      Mijn tip is:

      Laat je behandelen voor je traumatische ervaring(en) dmv EMDR en de OCD dmv CBT. Stop met compulsies en zoek afleiding. Evt. medicatie kan je helpen, maar bespreek dit eerst met een psycholoog. Ook zou ik je adviseren om naar een sexuoloog te gaan.

      gr.

  4. Joop september 19, 2017 at 23:14 - Reageren

    Hallo menno!

    Ik ben 14 jaar en heb al mijn hele leven hocd… Vanaf kinds af aan was ik bang dat ik homo zou zijn terwijl ik altid stapelverliefd was op meisjes… Nu zit ik in de 3de en ben nog steeds wel een beetje verliefd op een meisje uit mijn klas, maar mijn HOCD verminderd dit sterk! In de 2de had ik het heel zwaar met mijn gedachtes, niet alleen hocd, maar ook mijn levenslange angst voor overgeven en derealusatie… Maar nu even waar het mij omgaat, in mijn hele leven heb ik jongens geen een keer leuk gevonden, nou tenmiste ik adoerde. Ze op een andere manier bijvoorbeeld wanneer ik een knappe man zag dacht ik: “wauw! Zo zou ik er nou ook uit willen zien!” Dit was meestal zo, maar in het 2de jaar van de 2de klas was mijn HOCD heel sterk! Ik zal u een voorbeeld geven: “ik lag savonds in bed met de gedachte dat ik homo zou zijn en keek een yt filmpje met alleemaal interviewers en op dat moment kwam er gewoon een knappe gozer voorbij… Metteen kreeg ik ene soort angstkriebels en kreeg ik het helemaal benauwt en was ik de hele tijd bang dat ik verliefd was! Terwijl ik geen seks met hem hoef en ik ook geen relatie met hem wil! Ik had dit daarnaa bij bijna elke man en als ik het heb krijg ik ook een soort onconvertabrl gevoel bij, bijvoorbeeld een vies niet fijn gevoel. Het is anders dan bij meisjes zoals vandaag: een meisje dat ik best leuk vind zij vandaag tegen mij: “wacht op me dan kunnen we samen lopen!” Nou ik werd helemaal blij!!! Ook als ik last heb van HOCD als ikdsn aan een knappe jongen debk (om te chekcken) krijg ik weer een k*t gevoel in mijn buik!

    Weet u of dit door mijn HOCD komt? En al. Zou dat niet zo zijn… Ben im meteen gay als ik een knappe man aantrekelijk zou vinden? (Zonder uberhaubt seks met hem te willen hebben?)

    • Menno Oosterhoff september 21, 2017 at 10:53 - Reageren

      Een man aantrekkelijk vinden betekent niet automatisch dat je dus homo bent. Beslist niet. Je er zo druk over maken is typisch een verschijnsel van H-OCD.

      • joop september 21, 2017 at 15:58 - Reageren

        hallo menno

        bedankt! u heeft mij zeer geholpen!

        • Menno Oosterhoff september 25, 2017 at 09:22 - Reageren

          dat is fijn

      • Annet oktober 4, 2017 at 18:16 - Reageren

        Goedendag Menno,

        Mijn zoon van bijna 16 jr is een half jr geleden gediagnosticeerd met Gilles de la Tourette. Voor zijn 15e nooit tics gehad. Intussen weten we ook dat hij ocd erbij heeft. Sinds een maand heeft hij dwanggedachten over homo zijn nav een film op school over homo’s, transgenders, transsexuelen.
        Hij is hier de hele dag mee bezig en wordt ontzettend boos en depressief want hij wil geen homo zijn. Hierdoor zijn zijn tics thuis en op school enorm verergerd. Hij krabt zich in zijn gezicht, schreeuwt, bonkt op tafel (school) om deze gedachten ahw te verjagen. Ik als moeder kan hem helaas niet helpen hiermee. Zijn huidige psycholoog kan hem hier niet echt bij helpen. Weet u iemand in Flevoland of omstreken die hem middels cognitieve gedragstherapie kan helpen? Alvast bedankt.

        • Menno Oosterhoff oktober 5, 2017 at 12:10 - Reageren

          Je moet even kijken op onze website onder waar kan ik terecht. Daar staan hulpverleners en kun je gerciht zoeken. De GTS vereniging kun je ook nog vragen, maar hij heeft dus nu het meeste last van de h-ocd
          Sterkte.

          • Anoniem oktober 5, 2017 at 19:13 - Reageren

            Bedankt voor uw reactie want ik zie door de bomen het bos niet meer.

            • Menno Oosterhoff oktober 7, 2017 at 11:57 - Reageren

              succes en als je er niet uitkomt moet je me maar even bellen 0620708160

  5. Marcellus september 19, 2017 at 23:12 - Reageren

    Menno goedendag,

    Hier iemand met hocd en pocd klachten.
    Overigens volledig hetero, val op vrouwen met vrouwelijk vormen wat de hocd en pocd des te vreemder maakt, voor mij althans.

    Som komt er een fantasie in mijn hoofd van een mooie vrouw. Vervolgens is deze vrouw in mijn hoofd ineens te jong of dat maakt mijn ocd ervan.
    Voor ocd had ik dit nooit, hoe kan dat? Omdat je teveel ermee bezig bent?

    • Menno Oosterhoff september 19, 2017 at 23:13 - Reageren

      Ik denk het. Normaal gebeurt dit allemaal onbewust. het onbewuste probeert van alles uit wat dan meestal daar al wordt afgewezen

  6. Jaap september 19, 2017 at 23:10 - Reageren

    Hallo!
    Ik ben Mn hele leven al bang geweest dat ik homo (geen reden, maar ik wilde het gewoon niet zijn) zou zijn maar in Mn pubertijd is het heel erg geworden. Elke keer als
    Ik een goed uit ziende gast zie krijg ik sirieus een soort oncomfortabel gevoel in mijn buik/maag. Het is echt smerig raar gevoel. Eerst zou ik denken dat het miss hormonen zijn maar als ik een meisje leuk vind is het gevoel anders gewoon BLIJMAKEND dit gevoel is zoekmaken… weet u wat dit is? (Ik hoef voor de rest ook geen seks met die mannen zou er niet aan denken!)

    • Jaap september 19, 2017 at 23:10 - Reageren

      Ik moet zeggen ik heb dit gevoel zelfs als ik er alleen al aan denk! Is dit een sooort angst response of zoiets?

      • Menno Oosterhoff september 19, 2017 at 23:11 - Reageren

        ja, bij h-OCD is dit een obsessieve angst.

        • Jaap september 19, 2017 at 23:11 - Reageren

          Oww oké bedankt menno want ik heb het gevoel ook al als ik überhaupt aan homo dingen denk. Maar. Weet u ook hoe ik hier vanaf kan komen, want ik heb niet als ik met een leuk meisje praat of als ik aan het voetballen ben of aan het gamen met? Hoe kan dit en hoe kom ik er ook af als ik Gewoon rustig ben?

  7. Diederik september 19, 2017 at 23:08 - Reageren

    Gezien je antwoorden Menno ben je nogal voorzichtig met conclusies trekken soms.
    Klopt het dat jij in de praktijk veel dezelfde dingen tegenkomt bij OCS personen, dat je je sterke vermoedens hebt hoe een en ander kan werken maar dit vaak nog niet onderbouwd kan worden met wetenschappelijk onderzoek?

    Bij mij lijkt de angst de motor.
    Dus de angst genereert hetgeen ik bang voor ben in veel facetten.
    Is dat OCS Menno of ook iets wat zeer veel bezig zijn met bepaalde onderwerpen (met angst) sowieso kan doen met een mens?

    • Menno Oosterhoff september 19, 2017 at 23:08 - Reageren

      Beste Diederik. Ik ben minder stellig in mijn uitspraken omdat ik mensen niet persoonlijk heb onderzocht en dan moet je ern slag om de arm hoouden. Dat vond ik wel eens jammer want vanuit behandeloogpunt is het juist goed als je wel stellig bent. 100% zeker is iets nooit maar veel dingen zijn zeker genoeg om vanuit te gaan. Niet alles wat ik zeg zal 100% wetenschappelijk aangetoond zijn, maar wat ik zeg is niet omstreden of twijfelachtig.
      Of zeer verl met iets bezig zijn en er dan angstig voor worden altijd OCD is vind ik een lastige vraag om in zojn algemeenheid te beantwoorden

      • Diederik september 19, 2017 at 23:09 - Reageren

        Ja ik begrijp het Menno.
        Ik ben er blij mee dat jij meedenkt en ook logisch nadenkt hoe bepaalde wetenschappelijke feiten ook anders interpreteerbaar kunnen zijn in andere situaties dan zoals het onderzoek is uitgevoerd.

  8. Maurits september 19, 2017 at 23:05 - Reageren

    Wat ik dus ”eng” vind Menno is dat ik even leek toe te geven aan de rare OCD gevoelens door het artikel alsnog te lezen.
    Zeker weten doe ik dat niet maar stel dat ik dit wel vanuit een intrusie las, kan dat bij OCD horen of is het mogelijk wat anders psychisch?
    Er zijn toch ook mannen die toegeven aan de OCD gevoelens en porno gaan kijken, klaarkomen maar geen homo zijn? Dus dit in het echt absoluut niet willen maar het in momenten wel zo ervaren?

    • Menno Oosterhoff september 19, 2017 at 23:06 - Reageren

      Bij dingen waar je bang voor bent kan ook een soort van aantrekkingskracht ontstaan. Het heeft zelfs een naam. High place phenomena. Dat je op een hoge plaats die neiiging voelt eraf te springen. zazoiets speelt er.
      Verder is het een misverstand dat je direct homo bent als je enige homoseksuele opwinding zou kennen. Het kan komen door angst, maar verder zijn de meeste mensen niet absoluut hetero of homo. enige homoseksuele opwinding maakt iemand nog niet meteen tot homo.

  9. Maurits september 19, 2017 at 23:04 - Reageren

    Hallo mensen,

    Ik las Google nieuws en zag een knappe man. Eerst de angst, toen de intrusie ”dat nieuws wil ik wel lezen van die knappe man”….Vervolgens ging ik het ook nog lezen. Om vervolgens weer flinke angst te voelen.

    Toen keek ik weer naar de foto en de man was helemaal niet knap…Dus ik zag ”iets” wat er niet was. Geen idee waarom ik het wou lezen. Ik lees iedere kop van Google nieuws en wil niet toegeven aan mijn intrusies dus wellicht was het een automatisme.

    Ik besef dat deze gedachten niet okay zijn en waarschijnlijk bij OCD horen maar die twijfel…Is dit ook een voorbeeld van ”ojee Ocd” menno en herkenbaar?

  10. Menno Oosterhoff augustus 7, 2017 at 12:16 - Reageren

    Ik probeer wel aan te geven dat heteroseksualiteit niet is de totale afwezigheid van homoseksuele gevoelens. Het is zeker niet zwart wit.

    • Jelle augustus 12, 2017 at 00:54 - Reageren

      Meneer,

      Ik hoop dat u dit leest, ik ben denk ik bijna af van mijn HOCD! Met al uw hulp en uw ondersteunende berichten heeft u mij geholpen! Ik zal het u even goed uitleggen: ik was altijd bang dat ik verliefd zou worden op mannen en door deze gedachten kreeg ik zelfs gevoelens! (Dit stukje gaat belangrijk worden voor iedere HOCD patiënt) toen ik 4 jaar was haf ik al OCD niet bang zijn dat ik homo was, nee voor SPUGEN! Elke dag was Ik overal mee bezig! Te checken of ik goeie ontslasting had, te checken of mijn vrienden/broertjes Iets hadden, te checken of ik trek in eten had, te checken of ik wit was ect. Nou nu gaat ik iets vertellen wat dit hele OCD genieten in stand houd: door het checken van die dingen kreeg ik ze ook! Zo erg gefocust zijn op deze dingen maakt je echt deze dingen voelen! Dus het Is een soort kringloop; bang voor overgeven -> dingen checken -> gefocust zijn -> ze echt voelen! Nou u wil niet weten hoe vaak ik gekokhalsd heb! Dus zoals u kunt zien laat ik mijn grootste angst ook ECHT uitkomen!

      Dit werkt precies hetzelfde voor HOCD! Het CHECKEN is het ergste heb Ik gemerkt: als ik aan het checken was (dus gefocust) kreeg ik van dat nare gevoel in je maag, toen ik aan het checken was op de tv kreeg Im dat gevoel, maar toen ik er helemaal NIET mee bezig was op sommige momenten voelde ik NIKS! Terwijl ik de volgende dag hetzelfde stuk keek, terwijl ik gefocuste was kreeg ik weer gevoel! Ziet u hoe onze gedachtes on zo voor de gek kunnen houden?

      Dit was een grote stap naar de overwinning van HOCD, maar nog niet genoeg… ik wilde zekerheid (kan je bijna niet krijgen) dus ging ik terug naar mijn basisschool periode waar ik ENORM STAPEL VERLIEFD was op een meisje (zelfs in groep 8 nog) en dat niet alleen, toen ik 8 was was ik al heel erg met meisjes bezig! Exht overal in de stad, camping, vakantie overal! Dus ik dacht: “ja maar dat zegt al heel veel!” Plus dat ik zelfs nog aan 1 maand terug dacht aan een meisje (zit in mijn klas) die ik best we leuk vind tegen mij begin te praten! Ik was echt zo van: “Oww shit ze praat tegen mij! Wat miet ik doen?” Dus ik shoot al in de stress toen ze me aankeek! Ook dacht ik aan de periode terug van de 1ste klas. Ik wilde heel graag poplilair zijn en ik was enorm verliefd op 2 meisjes (nu jog steeds) ik weet nog het moment dat een vriend van mij met een van die meisjes verkering kreeg… ik voelde me zo jaloers en verdrietig te gelijk…

      Dus wat ik met mijn overgeef verhaal wil zeggen is: “je gedachte Kunt je alles waarmaken, en die OCD is gewoon je gedachte!”

      Ik hoop dat dit wel iets zegt en dat ik ook mensen hier mee help :)

      Ik hoor graag van u

      Met vriendelijke groet,

      Jelle

      • Menno Oosterhoff augustus 12, 2017 at 18:55 - Reageren

        Beste Jelle. Fijn dat het beter gaat! Het checken houdt inderdaad de angst in stand. Dus als je daarmee kunt stoppen is heel goed.

        • Ervaringsdeskundige september 19, 2017 at 23:00 - Reageren

          Goed verhaal van Jelle en herkenbaar.

          Menno,
          Het doet mij denken aan een wetenschappelijk experiment.
          Hier komt ie. Je kent het experiment vast.

          “In een groot natuurpark in Canada ligt de grootste voetgangersbrug ter wereld. Hoog boven een bruisende rivier deint het voetpad van een meter breed mee met de wind. Een eindje verderop ligt nog een brug. Deze is breed, stevig en hangt maar een stukje boven de grond. Erg saai dus. Dit is het park waar de test plaatsvond. Een knappe jonge vrouw ging met een vragenlijst op een van de bruggen staan en sprak de mannen die voorbij kwamen aan met de vraag of ze mee wilden doen aan een onderzoekje over creatieve expressie. Ze moesten een paar vragen beantwoorden en vervolgens een kort dramatisch verhaal schrijven met een vrouw in de hoofdrol. Zodra ze klaar waren, zei de knappe vrouw dat ze haast had, maar dat ze graag nog even wilde praten over dit experiment. Ze gaf haar naam en telefoonnummer en wachtte op een reactie. Wat bleek nu? De mannen die over de enge brug hadden gelopen, belden veel vaker terug dan de mannen op de saaie brug. Ook waren hun verhalen romantischer en meer erotisch getint.

          Verrassend misschien, maar eigenlijk is het gemakkelijk te verklaren. Van spannende dingen krijgen we kriebels in onze buik en gaat onze hartslag omhoog. Lopen over een enge brug zorgt dus voor meer adrenaline in je lijf, net als wanneer je verliefd bent. Als we dus iets engs doen met iemand die we leuk vinden, denken we snel dat die ander nog aantrekkelijker is. In plaats van de oorzaak in de situatie te zoeken, gaan we weer in onze gevoelens wroeten en ineens noemen we onszelf ‘verliefd’. Het zien van een mooie man of vrouw en het voelen van kriebels is genoeg om ons te laten denken dat we verliefd zijn. Net zoals teveel stresshormoon in ons lichaam voldoende is om ons heel blij te laten voelen naast een vrolijk iemand. Of heel boos als iemand agressief is.”

          Menno,
          Dus wanneer je obsessief bent kun” je je eigen emoties sturen” naar hetgeen je juist niet wil… (niet willen denken aan de witte ijsbeer werkt averechts)…

          De wetenschappers geven ook aan.
          ” Mensen zijn dus heel goed in het zien van verbanden die er niet zijn. Je lichaam reageert op stoffen in de lucht, op kleuren en geluiden. Allemaal dingen die we niet bewust mee hoeven te krijgen en toch reageren we hierop. En vervolgens verzinnen we hele verhalen waarom we ons zo voelen als we doen. We voelen neutrale lichamelijke sensaties en door onze verhalen plakken we er etiketten op als ‘boos’, ‘blij’ of ‘verliefd’. En dit alles om de wereld om ons heen een beetje meer begrijpbaar te maken.”
          https://www.nemokennislink.nl/publicaties/maak-dat-jezelf-wijs

          • Menno Oosterhoff september 19, 2017 at 23:01 - Reageren

            Dit onderzoek kende ik niet, maar het is zeker zo dat wat we voelen van meerdere omstandigheden afhankelijk is. Dank voor het delen van dat artikel.

            • Patientje september 19, 2017 at 23:02 - Reageren

              Op dit moment, met name als ik angstig ben en enorme neiging heb om te ”dwangen”, masturbeer ik ook compulsief. Het erge daaraan is dat ik een snellere orgasme krijg als ik denk aan homoseks met een anonieme/onzichtbare man. En dat baart me zorgen. Als ik me wat beter voel kan ik gerustloos masturberen op meiden die ik ken.
              Gekke is wel, dat ik geen erectie bereik als ik denk aan een bekende man tijdens zelfbevrediging.

              Porno ben ik al maanden mee gestopt, af en toe klik ik wel de website aan maar sluit het altijd direct af.
              Wat betekend dat?

              • Menno Oosterhoff september 19, 2017 at 23:02 - Reageren

                Het betekent niet, dat je dus homo bent. Angstig zijn en er zo bovenop zitten kan ook tot seksuele opwinding leiden.

                • Patientje september 19, 2017 at 23:03 - Reageren

                  Omdat het een taboo is geworden?
                  Ik heb eens gelezen dat meisjes die misbruikt zijn, vaak met verkrachtingsfantasieen een snellere orgasme krijgen. Klopt dit?

                  • Menno Oosterhoff september 19, 2017 at 23:03 - Reageren

                    Dat weet ik niet. Wel dat vrouwen die misbruikt worden lichamelijke verschijnselen van seksuele opwinding kunnen krijgen tgv angst.

      • Roel oktober 2, 2017 at 00:22 - Reageren

        Hoe gaat het er nu mee jelle

  11. Anoniem augustus 5, 2017 at 09:44 - Reageren

    zo bizar om te zien hoeveel reacties er op dit onderwerp zijn,
    ik herken het allemaal zeer hoor,heb er zelf ook last van
    wat mij alleen opvalt in heel deze stelling is dat er eigenlijk niet of nauwelijks over een schaalverdeling in sexuele geaardheid wordt gesproken.
    ik weet het zal echt niet alle twijfel wegnemen,maar het zou een paar procent kunnen helpen en dat zou toch mooi zijn voor ons twijfelaars:)

  12. Menno Oosterhoff juli 31, 2017 at 09:30 - Reageren

    Ja hoor. Je mag gerust weer vragen. Hopelijk is het niet nodig.

    • Jelle juli 31, 2017 at 18:42 - Reageren

      Hallo Menno

      Het gaat al wat beter! Maar ik heb nog een vraag: “toen ik in de 1ste zat was ik enorm bezig met meisjes en toen begon ik ook al met filmpjes op internet kijken (als u begrijpt wat ik bedoel) ik deed dit wel 3x per dag (soort verslaving) nu zit ik in de 3de en heb ik nog steeds wel interesse in meisjes maar van mijn eigen leeftijd. Ik doe dan ook al heel anders als er meisjes in de buurt zijn, maar doordat ik zo gefocust ben op mijn gedachtes lijkt dit wel helemaal te verdwijnen! Ik let bij elk meisje op of ik iets voel en dan gebuert er niks! Terwijl een maand voor mijn HOCD kwam ik we iets voelde…

      Ook heb ik een laatste vraag: kijk ik ben bang dat ik mannen aantrekkelijk vind, maar het lijkt wel de angst die zo voelt… ik zal het even uitleggen Menno, toen ik naar video’s op YouTube keek voor mijn HOCD gedachten voelde ik helemaal niks en kon ik gewoon naar ze kijken met plezier! Maar nu met mijn gedachtes kan ik niet eens meer kijken omdat ik dan bang ben dat ik iets ga voelen en als ik dan kijk krijg ik zo’n angstig gevoel in mijn buik! Is dit gevoel in mijn buik nou aantrekking of is dit gewoon de angst? Het voelt niet als verliefd zijn ofzo maar gewoon van die nare kriebels (die ik toen ik verliefd op meisjes was niet had want toen had ik gewoon een blij gevoel)

      Ik hoop dat ik een beetje duidelijk ben :)

      Ik hoor graag van u

      Met vriendelijke groet

      Jelle

      • Jelle juli 31, 2017 at 19:27 - Reageren

        Ook wil ik een zeggen dat als ik dit gevoel in mijn buik laat gaan ik er niet blij van wordt om van deze gevoelens een beetje af te komen schud ik altijd even en dan is het weer iets beter dus als ik deze gevoelen zou laten gaan vindt gaat het voelen als iets niet goeds ik denk echt een soort angst…

      • Menno Oosterhoff augustus 3, 2017 at 15:31 - Reageren

        Als je teveel gefocused bent op of je wel iets voelt bij een meisje dan komt het juist niet. Al dat checken of je gevoel wel klopt werkt heel verkeerd uit. Ook checken of je niet teveel voelt bij het zien van mannen. Dat soort angst zou je moeten negeren, wat best moeilijk is. Teveel porno kijken is mogelijk ook niet slim.

        • Maurits september 20, 2017 at 00:16 - Reageren

          Dat heb ik ook. De angst lijkt soms hetzelfde te voelen als ”verlief kriebels”.
          100% herkenbaar wat je schrijft en zeker OCD.

  13. Menno Oosterhoff juli 30, 2017 at 22:04 - Reageren

    Zelfs als zou je een aantrekkelijke man wel ook seksueel aantrekkelijk vinden dan nog maakt dat je niet meteen tot homo. Heteroseksueel zijn is niet de totale afwezigheid van je op welke manier dan ook aangetrokken voelen toot mensen van hetzelfde geslacht. Dus het voorval wat je noemt is geen enkele reden om je zorgen te maken

    • Jelle juli 30, 2017 at 23:11 - Reageren

      Beste Menno

      U heeft zojuist mijn leven weer veel beter gemaakt! Ik dacht eerst dat als je hetero bent dat je dan absoluut niet mannen aantrekkelijk kunt vinden… maar u heeft mijn leven verbeterd l! Ik hoop dat door deze reactie mijn natheid ook weggaat want deze bangheid zorgt voor een naar gevoel in mijn buik!

      Dank u zeer vriendelijk (en ik weet dat u mijn psychiater niet bent maar als ik bijvoorbeeld over een maand nog een vraag heb zou u die dan eventueel kunnen beantwoorden)

      Met vriendelijk groet

      Jelle

  14. Menno Oosterhoff juli 30, 2017 at 20:43 - Reageren

    Beste Jelle
    Een diagnose stellen op een kort bercihtje mag ik niet, maar het kan haast niets anders zijn dan H–OCD. Heb je wel hulp?. Je helemaal focussen op deze gedachtes is niet goed, maar het is mooeilijk om het niet te doen. Het beste is ze niet serieus te nemen en te denken: Dat zien we dan wel weer , maar voor iets wat dermate ingrijpends zou zij ( als het waar was, maar dat is het niet) is dat natuurlijk heel moeilijk

    • jelle juli 30, 2017 at 21:34 - Reageren

      Beste Menno

      Dankuwel voor uw snelle reactie! Ik zou maar een ding willen weten en dat is: ”als je een goed-uitziende man aantrekelijk zou vinden (niet sexueel want ik moet er niet aan denken om sex met hem te hebben) ben je dan gelijk homo?” deze vraag blijft maar in mijn hoofd rondspoken waardoor ik net niet van mijn HOCD afkom! Als zou ik hier het antwoord ”NEE” op krijg helpt dat mij heel veel, want ik was op m’n 13 erg met HOCD bezig maar was het nog niet zo erg als nu… toen ik een keer een YT filmpje aan het kijken kwam er gewoon een aatrekelijke knappe man voorbij en ik dacht: ”zo die ziet er goed uit!” na dat ik dat zei schrok ik enorm omdat ik natuurlijk als bang was… De volgende dag keek ik naar hetzelfde filmpje maar kreeg toen niks! Nadat dat gebeurde was mijn hocd weg! maar nu ben ik 14 en zit ik achter mijn computer bang te wezen!

      Alstublief ik hoop dat dit gewoon normaal is want dit houd mijn HOCD bezig! (het is mijn HOCD die de herenering steeds maar erger maakt)

      • jelle juli 30, 2017 at 21:50 - Reageren

        ik bedoel met aantrekelijk dat je denkt: ”zo die ziet er goed uit” zonder dat je sexueel aangetrokken voelt… dat kan toch gewoon? want ik bedoel de zijn nou eenmaal goed uitzinde mensen op deze wereld toch?

  15. jelle juli 30, 2017 at 13:19 - Reageren

    Goedendag Menno

    Ik ben een jongen die ook enorm met HOCD worstelt. Ik huil bijna elke avond, omdat ik echt bang ben dat ik gay ben. Ik heb altijd al vriendinnetjes gehad. Ik ben ook enorm verliefd geweest en kon ze niet uit mijn hoofd halen! Maar door de HOCD is dit omgekeerd… Ik heb namelijk mijn interesse in meisjes helemaal verloren…

    Ik ben nu elke keer bang dat ik me aangetrokken zou voelen door mannen. Dit gebeurt dan ook door de gedachte (waar ik me op dat moment heel erg op concentreer). Dit vind ik heel eng, want op dat moment voel ik me echt heel angstig en ziek…

    Ik heb ook altijd heel veel hetero porno gekeken (begon ik al mee op jonge leeftijd) maar daar kan ik me nu ook niet meer op concentreren. Het gebeurde allemaal door 1 ervaring: ik was heel erg bezig met mijn gedachtes (toen er in een keer een van de knapste mannen ter wereld op tv kwam) en was ik me aan het afvragen of ik iets voelde… het enige wat ik voelde was gewoon een angst in mijn buik dat uiteidelijk leidde tot een ”false attraction”

    Als ik bijna van mijn HOCD gedachtes af ben komt dit moment steeds weer in me op en brengt me weer terug naar het begin (PS: toen ik het programma de volgende dag terugkeek voelde ik niks meer dan alleen maar angst)

    Met vriedenlijke groet

    Jelle

  16. Barry juni 23, 2017 at 18:05 - Reageren

    Goedemiddag,

    Ik heb al lang last van dwang, checken (zekerheid zoeken) compulsies.
    Soms kijk ik nu naar een man zonder dat ik weet waarom en ik krijg angst.
    Of ik klik, zonder dat ik weet waarom, een online artikel aan over een homofiele man.
    Op hetzelfde moment krijg ik een intrusie over de gay afbeelding. Vervolgens zie ik het aanklikken van het online artikel als een bevestiging dat ik gay ben.

    Het lijken onbewuste processen die door ocd “uitgelicht worden”.
    Zijn dergelijke zaken herkenbaar Menno?

    • Menno Oosterhoff juni 23, 2017 at 19:36 - Reageren

      jazeker. Kan er allemaal bij horen , bij OCD en is geen aanwijzing voor gay zijn.

  17. Patientje juni 21, 2017 at 11:59 - Reageren

    Ik werk zelf af en toe met een homo, maar ik word altijd paranoide als die achter me staat of mij recht in me ogen aankijkt. Echt klote.

    Best een aardige kerel en als die hocd afwezig is kan ik best goed met hem praten.

  18. Patientje juni 21, 2017 at 11:57 - Reageren

    Ik ben met je eens hoor Peter. Mijn hocd is gekomen omdat ik met me dronken kop ben meegelopen met een shemale in Thailand. Heb er ook ptss aan over gehouden.

    Ik ben nadien gaan googlen en kwam op een gegeven moment bizar veel mannen tegen, van alle leeftijden, die escaleerde naar shemale en/of gay porno. En dan niet direct in de jeugd maar op een leeftijd waarvan je denkt dat je geaardheid al muurvast is. Dus 50 plus bijvoorbeeld.

    Porno heeft vooral te maken met de taboo factor, en aangezien voor het ovegrote gedeelte van hetero’s homo zijn iets is wat men absoluut niet wil en dus doodsangsten veroorzaakt.

    Ik ken een verhaal op reddit (kan m niet zo 1,2,3 vinden) van een jongen die tijdens aftrekken in zijn slaapkamer altijd doodsbang was dat zn moeder de deur zou open doen, dus die jongen lette altijd extreem op de deurknop. Puntje bij paaltje kwam het er op neer dat ie alleen nog maar opgewonden kon raken met de deurknop in zijn hoofd…

  19. peter juni 21, 2017 at 10:45 - Reageren

    Er hoeft ook niet naar alles een wetenschappelijk onderzoek gedaan worden ,geloof mijn nu maar ,ik spreek uit eigen ervaring ,van porno kun je zeker en vast H-ocd klachten krijgen .En die gaan gewoon weer over als je er mee stopt .

Geef een reactie