Mijn partner en ik hebben elkaar 12 jaar geleden ontmoet via het OCD forum. We vonden herkenning bij elkaar en via het forum, chat en daarna e-mail leerde we elkaar steeds beter kennen. Het klikte en uiteindelijk hebben we persoonlijk afgesproken. Sindsdien zijn we een stel.

Allebei OCD

Ik heb controle- en bevestigingsdwang. Ik heb lange tijd gedacht dat ik de enige was, voordat ik 14 jaar geleden tijdens intensieve cognitieve gedragstherapie (CGT) in het UMC de diagnose OCD kreeg. Ik leerde toen de dwang te reduceren naar een leefbaar niveau. Om dit zo te houden maak ik gebruik van een terugvalpreventieplan en slik ik 60 mg paroxetine per dag.

Mijn partner heeft onder andere (agressieve) dwanggedachten. Nadat hij eerst gesprekken heeft gehad met een vrijgevestigde psycholoog, is hij ook in therapie gegaan bij het UMC. Net als ik, leerde hij de dwang leefbaar te houden en werd hij ingesteld op 40 mg citolapram per dag.

Omdat het al jaren erg goed ging met mijn partner en hij best veel last had van de bijwerkingen van de medicatie, overwoog hij de medicatie, onder begeleiding van de huisarts, in het voorjaar van 2013 te gaan afbouwen. Dit leek goed te gaan.

Terugval

Helaas kreeg hij in september 2013 een heftige terugval. Slapeloze nachten, angstaanvallen, suïcidale gedachten en naast de dwang ook een ernstige depressie. Uiteindelijk is hij in het crisistraject beland, eerst ambulant, daarna klinisch.

Na vier behandelteams en de bijbehorende wachtlijsten, is mijn partner sinds september 2014 in behandeling bij een gespecialiseerde kliniek voor angststoornissen.

Effecten op mij

Nadat ik zelf opgenomen ben geweest in het UMC, belandde ik in de WAO.
Ik heb hard gewerkt om te proberen weer wat betaald werk te kunnen verrichten. Daarvoor heb ik vrijwilligerswerk gedaan en op eigen kracht opleidingen gevolgd.

In september 2013 was ik net begonnen aan een studie en liep daarvoor ook stage. De studie was al erg belastend voor mij, maar door de terugval van mijn partner moest ik teveel ballen in de lucht houden. Uiteindelijk heb ik deze droom in februari 2014 op moeten geven.

En nu verder

Het samen hebben van OCD heeft twee kanten. Je hebt enorm veel begrip voor elkaar en kent “de wetten”, namelijk de dwang niet in stand houden door hierin mee te gaan. Als ervaringsdeskundige kun je gericht adviezen geven en helpen bij therapie zoals exposure en uitwerken van gedachten.

Aan de andere kant moet je enorm opletten zelf geen terugval te krijgen en je moet je eigen grenzen goed bewaken. Dit valt niet altijd mee en daarom ben ik ook weer in therapie gegaan bij een psychotherapeut die mij daarin stuurt en steunt. Want zorg ik niet goed voor mijzelf, dan kan ik ook niet voor een ander zorgen.

Ervaringsblogs

Na deze introductie zal ik proberen met regelmaat ervaringsblogs op de site te plaatsen. Daarmee hoop ik lotgenoten en familieleden van hen te kunnen steunen.

Photo credit: Winter_Orion via Pixabay (license) – adaptation