Gedachten

Vanmorgen werd ik er weer mee wakker

Aanleiding deze keer was een activiteit die anders liep dan gepland. Op zich ben ik daar al heel erg in gegroeid, want zo’n wijziging was voorheen een enorm grote hindernis voor mij. Ik had er last van dat ik deze keer bij mijn besluit bleef en niet switchte om te pleasen.

Ik maak het groter

Ik vermoed dat anderen daar helemaal geen last van hebben, maar bij mij wordt zoiets enorm groot in mijn hoofd. Ik krijg veel destructieve gedachten over mezelf en voel me enorm klein. Ik ben dan erg gevoelig en scan op (non-verbale) communicatie en interpreteer.

Afgelopen week had ik mijn reguliere bezoek bij de psycholoog en ik vertelde hem dat ik merkte dat mijn controledwang verplaatste van actief controleren naar controlegedachten en somberheid. De psycholoog vond dit een goede ontwikkeling omdat ik toe liet te voelen.

Regelmatig somber

Na een bezoek aan vrienden vertelde ik op weg naar huis aan mijn man dat ik een lastige middag had gehad. Ik had veel gedachten, had gescand en geïnterpreteerd. Ook merkte ik op dat ik deze gedachten nu bij mezelf hou omdat ik weet dat het mijn dwang is en de ander daar geen deel aan heeft. We kwamen tot de conclusie dat ik mag voelen en mezelf daar niet voor moet straffen.

Vanmorgen stond ik weer somber op met enorm veel gedachten, dan beleef ik het moment niet omdat ik zo diep in mijn hoofd zit. Ik kan bijvoorbeeld met de hond wandelen en me niet meer herinneren welke route ik heb gelopen. Vanmorgen nam ik mijn antidepressiva per ongeluk in plaats van vitamine. Een dubbele dosis kan geen kwaad, maar vandaag wel beetje oppassen.

Vol hoofd

Als ik geagiteerd of afwezig ben dan zit ik in mijn hoofd. Het kan ook heel goed zijn dat je niets aan me merk. Gedachten, analyses, interpretaties, vermoedens. Mijn hoofd zit er elke dag vol mee.

Photo credit: Ineke van Rijnbach
By |2018-02-03T20:09:21+00:0018 december 2017|Categories: Controledwang, Ervaringsverhalen, Medicatie|3 Comments

About the Author:

Heeft controle- en bevestigingsdwang en haar partner Jan lijdt onder andere aan agressieve dwanggedachten. Social Media: Facebook | Twitter

3 Comments

  1. Martijn februari 17, 2018 at 10:17 - Reply

    Herkenbaar ik probeer ook alles te controleren en te beredeneren. Ik weet dat het geen zin heeft, maar het gebeurd je het overkomt je. Bij mij zit ik dan ook helemaal in mijn hoofd. Controleren of ik bijvoorbeeld wat ik eet wel lekker vind of iets mooi vind. Dan kan ik zo beredeneren dat ik veel spanning krijg tot angst. Word ook vaak zenuwachtig wakker.

  2. Anoniem januari 9, 2018 at 15:42 - Reply

    Ik ben een vrouw van 57 jaar en heb sinds enkele maanden angstaanvallen en grote angst voor de dood! Dit had ik ook toen ik jong was en het is nu teruggekomen…’s morgens opstaan zwetend, alle dagen die gedachte waar je toch geen antwoord op hebt! Ik ga werken en dat lukt vrij goed maar die stomme gedachte is er altijd:::

  3. Madelon december 18, 2017 at 19:34 - Reply

    Herkenbaar ik denk me vaak ook suf, de hele dag door en soms wordt het echt te veel. Ik probeer veel te interpreteren van anderen maar de gedachten die ik erover heb kloppen vaak niet bij de realiteit en maken me van streek terwijl dat niet nodig is.

Leave A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.