Aanleiding deze keer was een activiteit die anders liep dan gepland. Op zich ben ik daar al heel erg in gegroeid, want zo’n wijziging was voorheen een enorm grote hindernis voor mij. Ik had er last van dat ik deze keer bij mijn besluit bleef en niet switchte om te pleasen.

Ik maak het groter

Ik vermoed dat anderen daar helemaal geen last van hebben, maar bij mij wordt zoiets enorm groot in mijn hoofd. Ik krijg veel destructieve gedachten over mezelf en voel me enorm klein. Ik ben dan erg gevoelig en scan op (non-verbale) communicatie en interpreteer.

Afgelopen week had ik mijn reguliere bezoek bij de psycholoog en ik vertelde hem dat ik merkte dat mijn controledwang verplaatste van actief controleren naar controlegedachten en somberheid. De psycholoog vond dit een goede ontwikkeling omdat ik toe liet te voelen.

Regelmatig somber

Na een bezoek aan vrienden vertelde ik op weg naar huis aan mijn man dat ik een lastige middag had gehad. Ik had veel gedachten, had gescand en geïnterpreteerd. Ook merkte ik op dat ik deze gedachten nu bij mezelf hou omdat ik weet dat het mijn dwang is en de ander daar geen deel aan heeft. We kwamen tot de conclusie dat ik mag voelen en mezelf daar niet voor moet straffen.

Vanmorgen stond ik weer somber op met enorm veel gedachten, dan beleef ik het moment niet omdat ik zo diep in mijn hoofd zit. Ik kan bijvoorbeeld met de hond wandelen en me niet meer herinneren welke route ik heb gelopen. Vanmorgen nam ik mijn antidepressiva per ongeluk in plaats van vitamine. Een dubbele dosis kan geen kwaad, maar vandaag wel beetje oppassen.

Vol hoofd

Als ik geagiteerd of afwezig ben dan zit ik in mijn hoofd. Het kan ook heel goed zijn dat je niets aan me merk. Gedachten, analyses, interpretaties, vermoedens. Mijn hoofd zit er elke dag vol mee.

Photo credit: Ineke van Rijnbach