Iedereen kent het waarschijnlijk wel. Een liedje dat maar blijft rondzingen in je hoofd. Dat kan prettig zijn, als het een leuk liedje betreft. Soms blijven er echter liedjes in je hoofd zitten die je liever kwijt dan rijk bent.

Earworms worden ze genoemd en er wordt ook wel gesproken over Stuck Song Syndrome of Last Song Syndrome. Liedjes die zich maar blijven herhalen in je hoofd. Vaak maar een paar regels waarna het hele circus weer opnieuw begint. Deze liedjes kunnen erg hinderlijk zijn en leiden af van wat je aan het doen bent. Ze zorgen voor ruis op de lijn en de kunst is om ze te negeren.

BAM!

Bij mij begon het allemaal vorig jaar toen ik op vakantie was en niet lekker in mijn vel zat. Ineens was het er. BAM!

Ik heb een potje met vet.
Al op de tafel gezet.
Ik heb een potje potje potje potje ve-he-het al op de tafel gezet.
Dit was het eerste couplet.

Nee hè. Moet dit nou?! Ik MOET relaxen. Ik MOET ontspannen! Ik MOET genieten! Wég met dat liedje! Misschien dat alcohol helpt. Niet dus.
Ik doe geen oog meer dicht. Het is net “de foute party” in mijn hoofd. KAPPEN NU! Kan die slechte DJ ophouden?! Mag het licht uit?

Mag het licht uit?
Mag het licht uit?
Mag het licht uit?
Mag het licht uit?
Als ik je in mijn armen sluit.

Ik wil weg van dit foute feest. Laat me slapen!

Laat me slapen.
Laat me slapen.
Laat me slapen.
Laa-haat me slapen.

Afleiding

Ik lig te draaien en woelen in m’n bed. Afleiding dan maar: schaapjes tellen, tot 100 tellen, auto’s die beginnen met een A, het liedje uitzingen, een ander liedje erover heen plakken. Het mag allemaal niet baten.

Het is inmiddels 05.00 uur ’s nachts en ik hoor de klanken van een minaret die oproept tot gebed. Alweer een nacht zonder slaap. GEK word ik ervan.
Overdag stromende regen op wat een zonvakantie had moeten zijn.
Ik probeer een gesprek te voeren en te genieten. Daarvoor was ik immers op vakantie. Me concentreren op het gesprek gaat moeizaam.

It’s fun tot stay at the Y.M.C.A.
It’s fun to stay at the Y.M.C.A.
You can let yourself clean.
You can have a good meal.
You can do whatever you fee-heel.
Y.M.C.A.

CONCENTREREN!
Het gaat niet. Deze vakantie kan als verloren worden beschouwd. Volgende keer beter.

Onbekend

Over liedjes horen is nog weinig bekend. Over de remedie nog minder. Ik probeer er maar niet teveel aandacht aan te besteden want praten, schrijven en nadenken over Stuck Songs, maakt ze erger. Ze “laten gaan en komen” en afleiding zoeken, lijkt het beste te werken. Helaas is dat makkelijker gezegd dan gedaan.
Nu ik wat beter slaap en meer rust heb, zijn de liedjes wat naar de achtergrond verdwenen. Het volume staat wat zachter en ze zijn minder hinderlijk aanwezig.

Video credit: Jazz that nobody asked for from Benny Box on Vimeo

Voor wie meer wil lezen over dit onderwerp: