Wat is rTMS?

rTMS staat voor repetitieve Transcraniële Magnetische Stimulatie en is een experimentele behandelmethode met magnetische pulsen, waarbij hersendelen van buitenaf d.m.v. een spoel tegen het hoofd, gestimuleerd worden. Het beïnvloedt de hersenactiviteit in bepaalde gebieden die een gunstig effect hebben op depressie en OCD.

Hoe ziet de behandeling eruit, wanneer kom je ervoor in aanmerking en zijn er bijwerkingen?

Eerst wordt er een EEG scan gemaakt. Epilepsie is bijvoorbeeld een contra-indicatie. Bij enkele praktijken komen patiënten alleen in aanmerking als zij al andere behandelingen gehad hebben en er sprake is van behandelresistente OCD.

De behandeling bestaat uit 2 tot 3 sessies per week. Gemiddeld duurt een behandeling 8 tot 12 weken maar voor OCD is dat langer. De duur van de behandeling is afhankelijk van (de ernst van) de klachten. De behandeling wordt aangepast aan wat ik nodig hebt. Omdat mijn klachten verergeren in de winter, wordt tegen die tijd het behandelaanbod daarop afgestemd.

Tijdens de rTMS krijg ik ook cognitieve gedragstherapie (CGT). Met deze therapie kan ik aan verschillende trauma’s werken, die vóór de behandeling met rTMS moeilijk te behandelen waren.
In het begin merkte ik er nog weinig van maar inmiddels ga ik steeds meer vooruit. Ook kan ik steeds beter aanvaarden dat ik psychische problemen heb.

Bij de intake werd ik goed geïnformeerd over de bijwerkingen. Behalve hoofdpijn en vermoeidheid zijn er geen andere bijwerkingen bekend. Zelf heb ik alleen last van vermoeidheid vlak na de sessie.

Hoe kwam je bij deze behandeling terecht?

Op de basisschool werd ik gepest en thuis ervoer ik ondanks een goede moeder, weinig veiligheid bij mijn vader. Toen zijn mijn dwangklachten begonnen, die toch een soort veiligheid gaven. Daarna is het een tijdje verdwenen en begon het rond mijn 18e jaar opnieuw na een bad trip van een joint. Daarna ging het snel bergafwaarts en kreeg ik erg veel last van depressies, angst en dwang.

In die periode stelde de hulpverlening geen diagnose, ik kreeg wel medicatie voor angstaanvallen. De dwang nam steeds meer toe: smetvrees, handen wassen, rituelen, stappen tellen, getallen en agressieve en seksuele dwanggedachten (intrusies).

Helaas hadden medicatie en therapie onvoldoende effect. Ik was radeloos en zocht informatie op internet waar ik voor het eerst hoorde over rTMS bij Brainclinics.

Wordt rTMS vergoed door de verzekering?

Een nadeel is dat rTMS ondanks goede behandeleffecten niet vergoed wordt. Dit betekent dat ik de behandeling zelf moet betalen en samen met de reiskosten is dat behoorlijk veel geld. Maar om nóg 10 jaar met deze klachten te leven, was voor mij geen optie dus heb ik het er voor over.

Welk effect merk je van de behandeling en hoe ga je nu om met je dwang?

Dankzij de rTMS, namen mijn klachten genoeg af om daarnaast ook nog te profiteren van de CGT. Door deze gecombineerde behandeling heb ik mezelf beter leren kennen en krijg ik handvatten hoe ik kan omgaan met mijn aandoening maar ook met de teleurstelling dat het nooit helemaal weg zal zijn. Toch zie ik de toekomst rooskleuriger in dan vroeger.

Wel heb ik nog even last gehad van woedeaanvallen, toen ik besefte dat ik 10 jaar van mijn leven kwijt was aan deze klachten en dat ik zo graag had gewild dat iemand gezien had dat het OCD was i.p.v. van het kastje naar de muur gestuurd te worden.

Nu weet ik dat onvermijdelijke, stressvolle gebeurtenissen zoals een geboorte of verhuizing, dwangklachten kunnen verergeren. Maar dat je jezelf toch kan leren geruststellen zodra je beseft dat je gedachten en angsten veroorzaakt worden door je OCD en dat het weer overgaat. En soms lukt dat geruststellen even niet, dat hoort er ook bij. Ik vind houvast aan de gedachte dat het morgen een betere dag wordt.

Photo credit: Variatie – Tekst via photopin (license) – adaptation