Floortje is gevoelig voor alles. Vooral emoties neemt ze heel intens waar. Afscheid van groep 8 is als een afscheid van iemand die dood gaat. Een gezellig feestje is òf heel erg spannend en dus eng en niet leuk, òf erg gezellig waarop ze erg druk reageert.
Angsten zijn altijd aanwezig geweest bij haar. Daarom hebben we begin dit jaar een therapeute opgezocht die haar hierin heel goed heeft begeleid. Floortje leefde weer op en kon weer redelijk ‘normaal’ genieten van alles.

In augustus werd ze snel gefrustreerd en kreeg hierbij last van tics en dwangmatige handelingen. Alles drie keer aanraken, op een bepaalde manier moeten lopen en fietsen, hoofd schudden, knipperen met haar ogen, met van alles bezig in haar hoofd. Ze kreeg last van prikkels van buitenaf. De vakantie zat hier tussen en we dachten dat het nog wel zou verminderen. School begon echter met een nieuwe meester dus: stress! Uiteindelijk is de spanning hierover verminderd, maar de tics en dwang verergerden.

Haar manier

Floortje wil en moet de dingen op haar manier doen. Linksom om iemand heen lopen. Kan dat niet? Dan hapert er iets in haar hoofd en bewegingen en wacht ze net zo lang tot ze het toch voor elkaar krijgt links om iemand heen te lopen. Meerdere opdrachten tegelijk? Een kamer vol met barbies, poppen, stiften en lego opruimen? Ze ziet het overzicht niet meer en kan dan niets meer, behalve heel druk zijn in haar hoofd en ‘gekke’ bewegingen maken. Dus: samen eerst de poppen opruimen. Klaar? Dan de stiften.

Boodschappen doen in een andere winkel? Dat kan niet meer voor ons. In elk geval niet samen met Floortje. Ze raakt van de kaart en keert in zichzelf. Zelf zegt ze dat het te druk in haar hoofd wordt. Ze hoort andere geluiden, het is een vreemde omgeving, ze weet niet hoe ze moet lopen en rent rondjes om de schappen heen. Uiteindelijk rent ze hard naar buiten en verstopt zich als een egeltje ergens in een hoekje of onder een rek.

In de klas is ze erg aanwezig. Ze praat heel erg hard en vooral op momenten dat dit niet ‘mag’. Gaat snel staan en even een rondje draaien op haar stoel. Uitgebreid gapen en uitrekken.
Stoeien met zusje Maud? Ze heeft zelf geen rem en kan hierin dus behoorlijk hardhandig zijn. Mama moet er geregeld tussenspringen om ze uit elkaar te halen of apart te zetten.

Dit zijn maar enkele van de vele dagelijkse dingen die erg moeilijk zijn voor Floortje, maar natuurlijk ook voor ons als gezin! Hierbij komt ook dat de dwang steeds verandert. Het hoofdschudden is bijvoorbeeld twee weken heel erg geweest; zelfs zo erg dat ze last kreeg van haar nek en schouders. Uiteindelijk is dit gestopt en over gegaan in het luidruchtige en aanwezige gedrag.

Veel vragen

Wat doe je hier mee? Hoe helpen we haar? Boos worden en niet zeuren, doorgaan? NEE! Dat werkt totaal niet! Dat maakt het alleen maar vele malen erger hebben we gemerkt. Negeren? Idem dito! Dus?
En wat is het? En is dit tijdelijk of blijvend? Zoveel vragen en nog zo weinig antwoorden.

Ook haar schoolprestaties zijn ineens heel erg achteruitgegaan. Samen met school en de therapeute hebben we besloten om uit te gaan zoeken wat er nu eigenlijk aan de hand is, maar vooral ook: hoe we haar kunnen helpen.
We zijn doorverwezen naar Triversum. De meningen zover deze stap zijn verdeeld, maar dit is wat nodig is om hulp te kunnen krijgen van buitenaf. Hulp in de klas, hulp voor thuis en vooral: goede hulp voor haar zelf.

Dan ga je een traject door waar je u tegen zegt. Vragenlijsten over hoe de zwangerschap was. Hoe het daarna ging etc. Papa een pakket, mama een pakket, school een pakket, therapeute een pakket. Zelfs De Opvoedpoli waar we wat jaren zijn geweest in verband met de angsten die toen heel erg waren, is gevraagd een verslag te maken.
En dan volgt er natuurlijk een gesprek. Een heel lang gesprek. Floortje mag spelen bij een psycholoog om hen een duidelijk beeld van haar te geven. Mijn man en ik moeten terugkomen want ons gedeelte was nog niet afgerond. Dan wordt alle informatie bij elkaar gevoegd en mixen ze het tot een beoordeling. Een diagnose hopen wij! Duidelijkheid vooral voor Floortje, maar ook voor de omgeving.

De originele blog is gepubliceerd op De Deeltjes op 11 november 2015.