Ik ben sinds kort begonnen met een behandeling om te stoppen met skin-picken, waar ik al heel mijn leven last van heb. Ik wil hier graag over vertellen omdat ik informatie miste over hoe de behandeling gaat.

Eerste gesprek

De eerste sessie bestond uit een gesprek over wat ik precies voel als ik het niet doe en hoe erg het dan met me gesteld is. Ik moest wat lijstjes invullen die verduidelijking moesten geven aan mijn klachten. Ik kreeg ook een opdracht mee, namelijk probeer het pluk-gedrag te vervangen met iets anders en bedenk wat maakt dat je begint te plukken.

Mijn triggers had ik vrij snel gevonden:

  • een oneffenheid zien
  • een oneffenheid voelen
  • spanning/stress/angst
  • gewoonte

Het vervangen van het gedrag lukte niet erg goed, omdat niet alles meteen goed ging raakte ik gefrustreerd en gedemotiveerd en op een gegeven moment liet ik het helemaal weer los omdat het toch niet lukte.

Tweede gesprek

Het tweede gesprek ging over waarom het niet goed ging en het vermoeden ontstond dat mijn manier van denken (ik moet alles meteen goed doen) me enorm in de weg stond en dat helemaal niet meer plukken een te grote stap is. Mijn opdracht die ik meekreeg is om op 1 moment van de dag niet te plukken. Ik heb hiervoor de morgen routine gekozen omdat het standaard is dat ik dan ga plukken, tijdens de gaten tussen activiteiten ga ik dan op zoek naar oneffenheden.

Ik doe dit nu een paar dagen en ben voorzichtig optimistisch, ondanks dat ik er nog erg op moet letten en de onrust moet weerstaan, is het haalbaar en lijkt het met de dag makkelijker te worden.

Op andere momenten in de dag pluk ik nog wel maar op dat tijdstip niet, dus dat is winst.

Ik hou bij wanneer het wel en wanneer het niet gelukt is want aan het eind van twee weken weet ik dat niet meer en het werkt motiverend wanneer ik een kruisje aan de goede kant mag zetten.

Derde gesprek

In het derde gesprek heb ik het schema waarin ik het bijhield wanneer ik wel/niet geplukt had haar voorgelegd en zij was er meer tevreden over dan ik, ik ben namelijk best streng voor mezelf en niet helemaal goed wordt al snel helemaal niet goed.

Ik had al nagedacht over de vervolgstap en legde dat aan haar voor: het meeste plukken doe ik als ik thuis op de bank zit dus maak ik de bank tot anti-pluk-gebied. Dat vond ze een goed idee en heb afgesproken dat ik dan naar de hal moet als ik toch niet kan laten om te plukken. Hopelijk is de drempel dan hoog genoeg om het dan maar te laten en voor iets anders te kiezen om mijn handen wel bezig te houden. Ook heb ik afgesproken om een klein cadeautje te bedenken voor als het een week lang meer wel, dan niet gelukt is. Haar idee was dat het zou helpen om het positieve te benadrukken omdat ik zo streng voor mezelf ben.

Positief

Het is niet makkelijk en het zal wel even duren voordat ik er helemaal af ben maar ik ben positief. Ik merk dat in de loop van de tijd, de onrust beter te verdragen is en ik stukje bij beetje de gewoonte doorbreek. Kleine haalbare stapjes lijkt de juiste manier te zijn om dit probleem voor mij aan te pakken en ik hoop over een tijd een blog te kunnen schrijven met het nieuws dat ik er helemaal vanaf ben.

Photo credit: postbear lemon, peel via photopin (license)adaptation