Verstrikt in mijn agressieve dwanggedachten, dat is hoe ik me nu voel. Na een aantal maanden waarin de dwang meer op de achtergrond aanwezig was, treedt deze nu weer op de voorgrond, vermoedelijk het gevolg van onze verhuizing naar een nieuwe woning. Ik heb nooit goed met veranderingen kunnen omgaan. Steevast resulteerde dat in een toename van mijn agressieve dwanggedachten, zoals ook nu weer het geval is.

Gevangen in mijn eigen hoofd

Opnieuw gieren de akelige gedachten en beelden waarin ik mezelf iets aandoe van de ochtend tot de avond door mijn hoofd. Ze putten mij uit. Gek word ik ervan. Ik wil dit niet denken, maar hoe harder ik me ertegen verzet hoe sneller de gedachten elkaar opvolgen. Dit maakt dat ik op sommige momenten niet meer kan onderscheiden wat mijn eigen gedachten zijn en wat mijn dwanggedachten zijn. Die momenten vind ik het engst omdat ze het vertrouwen in mezelf aan het wankelen brengen. Dan word ik bang voor mezelf en voel ik me gevangen in mijn eigen hoofd.

Uit ervaring – ik worstel al 25 jaar met deze hardnekkige aandoening – weet ik dat ook deze akelige periode weer zal overgaan, maar soms zou ik willen dat ik zevenmijlslaarzen had waarmee ik over dit soort periodes heen kon stappen. Als dat nou eens zou kunnen…

Geregeld vraag ik me ook af waarom mij dit moet overkomen en waarom ik niet gewoon een leven kan leiden met af en toe een paar baaldagen. Maar dit maakt het er niet beter op. Ik word er alleen maar nog verdrietiger van.

Kracht

Gelukkig kan ik nog kracht putten uit mijn doorzettingsvermogen (tot nu toe is het me altijd gelukt om weer uit het dal te klimmen) en de liefdevolle ondersteuning van mijn partner, ouders, broer, vrienden en mijn trouwe maatje, onze viervoeter Yfke, waarmee ik eindeloze wandelingen maak. Daarnaast bezoek ik maandelijks de OCD lotgenotenbijeenkomst in Leeuwarden. Daar kan ik mezelf zijn en hoef ik niet uit te leggen wat je voelt als je OCD hebt. Het is fijn te weten dat je niet de enige bent. Daarnaast probeer ik mezelf ook steeds voor ogen te houden dat OCD maar één aspect van mijzelf is en dat ik meer ben dan mijn OCD, ook al voelt dat nu even niet zo.

Photo credit: Désirée