Verstrikt

Gevangen in mijn eigen hoofd

Verstrikt in mijn agressieve dwanggedachten, dat is hoe ik me nu voel. Na een aantal maanden waarin de dwang meer op de achtergrond aanwezig was, treedt deze nu weer op de voorgrond, vermoedelijk het gevolg van onze verhuizing naar een nieuwe woning. Ik heb nooit goed met veranderingen kunnen omgaan. Steevast resulteerde dat in een toename van mijn agressieve dwanggedachten, zoals ook nu weer het geval is.

Gevangen in mijn eigen hoofd

Opnieuw gieren de akelige gedachten en beelden waarin ik mezelf iets aandoe van de ochtend tot de avond door mijn hoofd. Ze putten mij uit. Gek word ik ervan. Ik wil dit niet denken, maar hoe harder ik me ertegen verzet hoe sneller de gedachten elkaar opvolgen. Dit maakt dat ik op sommige momenten niet meer kan onderscheiden wat mijn eigen gedachten zijn en wat mijn dwanggedachten zijn. Die momenten vind ik het engst omdat ze het vertrouwen in mezelf aan het wankelen brengen. Dan word ik bang voor mezelf en voel ik me gevangen in mijn eigen hoofd.

Uit ervaring – ik worstel al 25 jaar met deze hardnekkige aandoening – weet ik dat ook deze akelige periode weer zal overgaan, maar soms zou ik willen dat ik zevenmijlslaarzen had waarmee ik over dit soort periodes heen kon stappen. Als dat nou eens zou kunnen…

Geregeld vraag ik me ook af waarom mij dit moet overkomen en waarom ik niet gewoon een leven kan leiden met af en toe een paar baaldagen. Maar dit maakt het er niet beter op. Ik word er alleen maar nog verdrietiger van.

Kracht

Gelukkig kan ik nog kracht putten uit mijn doorzettingsvermogen (tot nu toe is het me altijd gelukt om weer uit het dal te klimmen) en de liefdevolle ondersteuning van mijn partner, ouders, broer, vrienden en mijn trouwe maatje, onze viervoeter Yfke, waarmee ik eindeloze wandelingen maak. Daarnaast bezoek ik maandelijks de OCD lotgenotenbijeenkomst in Leeuwarden. Daar kan ik mezelf zijn en hoef ik niet uit te leggen wat je voelt als je OCD hebt. Het is fijn te weten dat je niet de enige bent. Daarnaast probeer ik mezelf ook steeds voor ogen te houden dat OCD maar één aspect van mijzelf is en dat ik meer ben dan mijn OCD, ook al voelt dat nu even niet zo.

Photo credit: Désirée
By |2018-02-03T23:38:22+00:005 november 2017|Categories: Agressieve Dwanggedachten, Ervaringsverhalen|10 Comments

About the Author:

Lijdt aan agressieve dwanggedachten.

10 Comments

 1. Paull maart 18, 2018 at 09:52 - Reply

  Nu ik dit lees, is dat mij precies het zelfde… ik hoef er niets aan toe te voegen, het lijkt wel of ik het zelf geschreven heb.
  Veel sterkte toegewenst.
  Groet Paul

  • Anoniem maart 22, 2018 at 13:17 - Reply

   Beste Paul, jij ook veel sterkte met het dealen met deze akelige dwanggedachten! lieve groet, Désirée

 2. Anoniem maart 18, 2018 at 09:51 - Reply

  Nu ik dit lees, is dat mij precies het zelfde… ik hoef er niets aan toe te voegen, het lijkt wel of ik het zelf geschreven heb.
  Veel sterkte toegewenst.
  Groet Paul

 3. Wendy van de Water februari 22, 2018 at 10:07 - Reply

  Ik weet wat je meemaakt, hoe uitputtend en martelend deze gedachten zijn.
  Ik zelf lijd er al sinds mijn vijf jaar aan! De agressieve gedachten vind ik naast de tics die ik heb
  eigenlijk nog het ergst, ze komen als aanvallen op je af en je kan ze met geen man of macht tegen houden!

  • Anoniem februari 22, 2018 at 17:46 - Reply

   Beste Wendy,

   Bedankt voor je reactie! Heel veel sterkte met het dealen van deze akelige gedachten! Een ding heb ik inmiddels wel geleerd en dat is dat je moet genieten van elke dag waarop het beter gaat.

   lieve groetjes,

   Desiree

 4. Clement december 20, 2017 at 21:01 - Reply

  Mooi beschreven. Als het zich bij mij weer eens aandient trek ik tegenwoordig denkbeeldig een lange neus naar de “storing” en
  ga weer verder met waar ik mee bezig ben. Mij helpt het om me ten alle tijden voor te houden dat het een storing
  van m’n brein is en NIETS meer dan dat. Klote blijft het natuurlijk wel maar laat je niet kisten! Sterkte.

 5. Anoniem december 19, 2017 at 09:07 - Reply

  Sterkte Désirée, heel herkenbaar. Goed dat je naar de lotgenotenbijeenkomsten gaat, ik heb ook heel veel aan lotgenoten gehad door de jaren heen.

 6. Anoniem december 19, 2017 at 09:06 - Reply

  Ster

 7. Anoniem november 5, 2017 at 17:22 - Reply

  Bedankt ,

  Moeilijk deze materie,
  Heb al 41 jaren last van OCD en PDDNOS.

  Sterkte.

 8. madelon november 5, 2017 at 15:30 - Reply

  heel herkenbaar en mooi geschreven, ik raak ook met periodes verstrikt in mijn dwang, soms duurt dat weken andere keer maar een paar uur.
  sterkte in deze moeilijke periode

Leave A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.