Ik rommel wat in huis. Dan hoor ik het water boven, je bent aan het douchen. Inmiddels is het 11.30 uur. Hoe zal het vandaag weer gaan? Krijgen we het voor elkaar om alles zo op elkaar af te stemmen dat het voor jou en je dwang goed te doen is, maar voor mij ook niet al te veel stress oplevert?

Onvrij

Je blijft zo lang mogelijk liggen omdat elke minuut dat je langer wakker bent, een minuut langer dwang betekent, maar zelfs in bed ben je niet vrij van dwang. Soms lig je urenlang wakker omdat een mug je uit je slaap houdt, maar zelf zorgen dat deze verdwijnt of desnoods roepen of wij de boosdoener willen zoeken, kan je niet door de dwang. Het licht zou niet eens aan kunnen ’s nachts.

Het is tijd om je aan te kleden. Vaak gaat dat goed, omdat je dan gewoon hetzelfde aan doet als de dagen ervoor, totdat de dag komt dat je echt eens moet wisselen van kleding. Maar ja, kleding pakken uit de kast kan niet want dat valt niet binnen je patroon, dus maar even roepen of ik je kan helpen. Ik pak de kleding die jij aan wilt en jij kleed je met moeite en twijfels aan: zal ik wel of zal ik niet…

Check

Dan kom je naar beneden voor het ontbijt. Honden in de kamer? Check! Moeder op één plek de komende vier keer traplopen? Check! Alles moet hetzelfde blijven als je naar beneden en weer naar boven gaat na het ontbijten. Intussen moet je dan ook nog vier keer de trap op en af lopen. Tussendoor eet je vier boterhammen. Gelukkig, dat ging goed! Alles beneden is nog steeds waar het hoort dus kun je weer “veilig” naar de basisplek in je slaapkamer.

Het volgende ritueel begint. Eerst naar het toilet, dan tandenpoetsen en daarna mag je weer naar beneden, twee trappen af naar de keuken. Maar dan moeten de honden wel in de keuken zijn dit keer. Check! Oh nee! Ze liggen nog in de woonkamer dus dat wordt wachten bij de trap totdat de honden naar beneden zijn gebracht om uit te gaan. Na het trapritueel blijf je in de keuken zitten tot na het avondeten. Dan ga je weer naar boven en is het ritueel van de middag afgerond. Althans, dan mogen natuurlijk de honden niet eerder boven zijn dan jij!

Ik ook

Weer naar het toilet en vervolgens naar de huiskamer om daar de hele avond tv te kijken. Ik zet de tv aan, want dat past niet binnen je dwang.
De twee glazen water staan alvast op tafel voor het einde van de avond, als jij nog even komt afsluiten alvorens te gaan slapen. Tenminste, als ik óók naar boven ga, want anders moet je nog even wachten.

Morgen weer een dag! Maar wel één met goede hoop en vertrouwen op wat verandering door eindelijk de juiste hulp en aandacht!

Photo credit: Heliøs via photopin (license)adaptation

Wil is voor vragen en ervaringen over een kind met OCD bereikbaar via wil@dwang.eu.