Oftewel dwanghandelingen. Het Latijnse woord compellere betekent dwingen, noodzaken. Dwanghandelingen zijn handelingen waartoe iemand zich gedwongen voelt om een innerlijke onrust op te heffen of vanuit een drang dit te doen. 

Het is belangrijk te weten dat de aard van de onrust angst (bang dwangen) maar óók onbestemd kan zijn. Dan heeft het meer het karakter van een aandrang (drangdwang).
Voorbeelden van het eerste zijn controleren, als er twijfel ervaren wordt of het gas wel uit is, de deur wel op slot is etc. “Ik moet dat doen, omdat ik onrust ervaar of het wel in orde is”.
Voorbeelden van het tweede zijn dingen symmetrisch moeten doen, moeten aantikken, moeten doen tot het goed voelt. “Ik moet dit doen, want ik voel daartoe aandrang”. Soms komt daar dan toch nog wel weer een cognitie achteraan: anders gebeurt er een ongeluk. Deze dwanghandelingen worden ook wel impulsies genoemd. Het onderscheid tussen beide is niet strikt.

Dwanghandelingen kunnen uiterlijke handelingen zijn maar ook innerlijke, mentale.
Dingen in orde moeten denken, in gedachten op het goede getal uitkomen, dingen in gedachten moeten neutraliseren zijn voorbeelden van mentale dwanghandelingen. De meest voorkomende uiterlijke dwanghandelingen zijn wassen en schoonmaken, controleren, ordenen en dingen symmetrisch doen.
Voor het onderscheid tussen obsessieve dwanggedachten en mentale dwanghandelingen zie obsessies.

Het verband tussen de dwanghandeling en de obsessie kan logisch zijn (tot in het absurde) bijvoorbeeld controleren bij obsessieve twijfelzucht. Het kan ook meer magisch zijn zoals dingen symmetrisch moeten doen want anders gebeurt er iets naars.