Ook wel dranghandelingen genoemd. Hiermee worden compulsies bedoeld waarbij de aard van de obsessieve onrust onbestemd is en meer het karakter heeft van een aandrang. “Ik moet dat symmetrisch doen want anders voelt het niet goed”, “ik moet tellen, want dat moet gewoon”. Andere voorbeelden zijn: moeten aanraken, moeten spugen, moeten likken, iets een aantal keren moeten doen.  Zie ook de blog Bang en drang. Het onderscheid met complexe tics is niet scherp. 

Deze onrust wordt ook wel Just Not Right Feeling genoemd en heeft grote overeenkomst met de premonitory urges, die aan tics vooraf kunnen gaan: een innerlijk gevoel van kriebel, jeuk, die in de tic tot ontlading komt, dan wel wordt opgeheven.

Als er al beangstigende cognities zijn, gaat het om secundaire cognities. Het verband tussen een eventuele ramp die moet worden afgewend en de handeling is niet logisch. Bovendien is de ramp vaak weinig specifiek. “Ik moet de wc op de juiste manier doortrekken want anders gebeurt er iets naars”, “ik moet de kussentjes op de bank goed rangschikken anders krijgen de kinderen een ongeluk”.