Welkom op Dwang.eu Forums Openbaar Bijzondere vorm van smetvrees

13 berichten aan het bekijken - 1 tot 13 (van in totaal 13)
 • Auteur
  Berichten
 • E. vd Heerik
  Gast
  Aantal berichten: 402

  Hallo,
  Ik heb nu ruim 25 jaar een bijzondere vorm van smetvrees. Ik ben nl. niet bang om besmet of ziek te worden door allerlei bacteriën. Toch moeten mijn handen constant schoon zijn en dan met name vetvrij. Ik kan het niet dulden dat er bijvoorbeeld vette vingers op mijn telefoon komen. Als ik iets aanraak dat vet of vies is (in mijn ogen), dan maak ik andere dingen ook weer vies met mijn handen. Maar nogmaals, ik ben niet bang voor de bacteriën. Ik zou (en dit is een raar voorbeeld, maar moet maar even) met een gerust hart een tafel aflikken, maar aanraken liever niet.
  Ik was zeker 50 keer per dag mijn handen en dat kan oplopen naar ruim 100 keer. Deze dwangstoornis is begonnen nadat mijn zus vermoord is door haar ex vriend. Bijna tien jaar later heeft mijn broer zelfmoord gepleegd en uiteraard werd de dwang daarna nog erger.
  Zijn er mensen die deze vorm van smetvrees ook hebben? Ik ken mensen met de bekende vorm, maar niet met de vorm die ik heb.

  Menno Oosterhoff
  Gast
  Aantal berichten: 402

  Wat verschrikkelijke dingen heb je meegemaakt.
  In mijn boek bespreek ik de verschillende vormen van smetvrees. Angst voor bacteriën, angst anderen te besmetten, vies zijn van zonder angst, maar meer afkeer meest voor lichaamsproducten van een ander en smetvrees meer als een soort perfectionisme, dat het heel precies komt. Jouw vorm lijkt vooral in de laatste categorie te passen. Ooit gedragstherapie gehad?

  Ellen van den Heerik
  Gast
  Aantal berichten: 402

  Hallo Menno,
  Bedankt voor je reactie. Tja, goh, perfectionisme… daar zeg je wat. Nooit over nagedacht, maar klinkt zeer aannemelijk. Je hebt mijn ogen geopend, echt.
  Gedragstherapie heb ik niet gehad. Wel o.a. EMDR, twee jaar therapie bij GGZ en gesprekken met psychologen.
  Ik heb niet de illusie dat dit ooit over gaat, maar een wat leefbaardere vorm, als dat al bestaat, lijkt me een genot.
  Toevallig is vandaag de verjaardag van mijn zus. Ik merk dat ik dan meteen meer ‘beren op de weg’ zie. Dit soort dagen zijn eigenlijk niet te leven.
  Groet,
  Ellen van den Heerik

  M
  Gast
  Aantal berichten: 402

  Hoi Ellen,
  Zou het kunnen helpen als je deze moeilijke dag inzet als themadag om je zus te eren? Mij helpt het ook om op moeilijke dagen veel te praten met de mensen die ik mis. Ik sta mezelf ook toe om te huilen.
  Ik ben geen psycholoog of psychiater, maar misschien kun je er iets mee.
  Wens je veel sterkte vandaag.
  Miranda

  M
  Gast
  Aantal berichten: 402

  Even een aanvulling over praten met mensen die ik mis: ik doe dat thuis hardop en kan dan al mijn gedachten en gevoelens uiten.

  Ellen van den Heerik
  Gast
  Aantal berichten: 402

  Goedemorgen Miranda en onbekend,
  Bedankt voor jullie reacties. Het is al zo fijn om antwoorden te krijgen. Al besef ik meteen dat er dan bij jullie ook veel verdriet zit en dat is daar weer een schaduwzijde van. Jullie ook veel sterkte.
  Zoals jij het zegt, een themadag, zo beleef ik het, Miranda. Maar ik weet inmiddels, en zie dat ook bij mijn moeder, dat een moord niet te verwerken is. Er is iemand schuldig aan en dat maakt het niet te verteren. Er zal nooit berusting zijn of acceptatie, nadat een ander persoon je dit aandoet.
  Hij of zij is degene die een, in ons geval, prachtige jonge vrouw meeneemt de dood in. Diegene heeft geen idee wat hij aanricht.
  Liefs,
  Ellen

  Ellen van den Heerik
  Gast
  Aantal berichten: 402

  Ik zie nu dat de tweede reactie ook van jou was, Miranda. Sorry hoor en nogmaals bedankt voor je lieve woorden.

  M
  Gast
  Aantal berichten: 402

  Ja, het is heel erg, of nou ja, ik denk dat er misschien niet eens goede woorden voor zijn. Ik denk ook dat niet alles te verwerken of te accepteren is. Wegstoppen is natuurlijk ook geen optie. Dus dan is het zaak een manier te vinden om er wel redelijk mee om te kunnen gaan. Het leed wat de een treft, raakt natuurlijk ook een ander (in dit geval jou).
  En ja, ik heb veel erge dingen meegemaakt. Er zijn dagen dat het me lukt los te laten, want kan er niets meer aan veranderen, maar er zijn natuurlijk ook dagen dat het zwaar en moeilijk is.
  Nogmaals veel sterkte, ik hoop dat je iets of iemand vindt die jou kan helpen.
  Miranda

  Menno Oosterhoff
  Gast
  Aantal berichten: 402

  Het lijkt me dat dit met gedragstherapie nog wel te verbeteren zou moeten zijn. Gewoon praktisch aan de slag met oefenen en langzaam afbouwen. Bijvoorbeeld hoe vaak je je handen mag wassen.
  Ik denk dat er wel mogelijkheden zijn. Eventueel medicatie om het te doorbreken.

  Ellen van den Heerik
  Gast
  Aantal berichten: 402

  Dank je wel, Menno, voor je aanvulling en tip. Ik ga eens kijken op internet en wie weet ga ik deze therapie proberen!
  Groet,
  Ellen

  Ellen van den Heerik
  Gast
  Aantal berichten: 402

  En Miranda, jij ook nogmaals bedankt voor je mooie woorden. Ik wens jou ook veel sterkte toe en hopelijk veel lichtpuntjes in de nabije toekomst!
  Groet,
  Ellen

  Loes
  Gast
  Aantal berichten: 402

  Ik heb 28 jaar smetvrees en merk ook dat het n niet te doorbreken ziekte is, het ergste is dat het jouw leven gevangen houd en je dus niet echt leeft, je vrijheid is weg omdat je/ik ooit onveilig was en onbegrepen verder moest. Dwang en onveilig dus.
  Ik geloof dat echt goed lotgenotenkontact hierin veel kan doen je krijgt begrip en kunt open over de angst zijn, en dat geeft moed dit gevoel, wat zo overheerst af te breken, maar nogmaals lotgenoten kunnen beter inleven en aanmoedigen dan buitenstaanders, dan voelt het ook minder als n veroordeling.
  En misschien heb je tesamen ook meer kennis over bijv.bacterieen, ik reageer nu omdat ik al heel lang naar zo.n lotgenotenkontact hier op schouwen Duiveland zoek maar bedenk dat het ook net zo mooi op internet vanuit het hele land zou kunnen zijn.

  Jana
  Gast
  Aantal berichten: 402

  Hallo,

  Ik zocht net van alles op over mijn vorm van dwang, maar nergens vond ik mijn vorm van smetvrees. Nu lees ik jou bericht van ‘bijzondere vorm van dwang’ en dit is nu exact wat ik voel/ heb. Mensen linken smetvrees meteen aan de angst voor bacteriën of om ziek te worden. Hier maak ik me dus helemaal geen zorgen om en zou ook veel liever ‘vuil’ in mijn mond steken dan aanraken ( wat echt wel heel zot is, maar zo zit de dwang nu eenmaal in elkaar). Mijn gedachte is dat ik met mijn vuile handen alles zou aanraken en dat dat op zijn beurt ook weer vuil zou zijn. Ik heb dit vooral in mijn kamer of met mijn persoonlijke spullen. Gevolg is dat ik enorm vaak en lang mijn handen was , vooral na toiletbezoek is het een hele karwei. Ook douchemomenten duren eeuwig en toiletpapiergebruik is ook enorm veel.
  Dit is momenteel al een half jaar bezig. De jaren daarvoor had ik ook wel controledwang met name de kranen/ deuren/ lichten controleren. Al vond ik dit veel minder vermoeiend dan die smetvreesgedachten. Ik neem nu al een tijdje Fluoxetine en sinds 3 weken op de dosis van 60 mg. Ik heb ook cognitieve gedragstherapie gehad, maar dit was geen succes bij mijn psycholoog. Momenteel in behandeling bij Psychiater en Psycholoog gespecialiseerd in dwang. Over twee weken start deze therapie…. in de hoop dat het vals alarm, de sirene die in mijn hoofd loeit stilletjes gedoofd word en meneer dwangeman (zo noemen we hem hier ondertussen) mijn geest verlaat :))

13 berichten aan het bekijken - 1 tot 13 (van in totaal 13)
Reageer op: Bijzondere vorm van smetvrees
Mijn informatie: