Welkom op Dwang.eu Forums Openbaar Effect van arousal niveau en stress

11 berichten aan het bekijken - 1 tot 11 (van in totaal 11)
 • Auteur
  Berichten
 • Kitty Kilian
  Gast
  Aantal berichten: 402

  Ik ben me aan het verdiepen in arousal niveau en stress. Ik heb zelf een hoog arousal niveau en een beetje stress is gauw teveel. Vast en zeker typisch voor mensen met Tourette? Die zijn te strak opgedraaid. Is er een vergelijkbaar iets bij OCD?

  Soms vraag ik me af of het te strak opgewonden zijn zich soms niet ofwel lichamelijk kan uiten (tics ofwel overbodige bewegingen) ofwel geestelijk (overbodige angsten). Of leg ik verbanden die er niet zijn?

  Kitty Kilian

  Menno Oosterhoff
  Gast
  Aantal berichten: 402

  Ik zag je blog en zie nu deze vraag. Ik heb veel mensen gezien met GTS. Vaak is er inderdaad sprake van draaien met een te hoog toerental. Dat heeft zijn voors (ad rem, flitsend, snel) en zijn tegens (niet kunnen ontspannen, voortdurend in de weer, gespannen). Het woord zenuwpees is wat dat betreft wel mooi. De zenuwen staan op scherp, zijn strak gespannen. Er zijn ook mensen met GTS die heel kalm zijn hoor, maar over het algemeen niet. 50 % heeft ook ADHD.

  De vraag aan het eind is een complexe. Ik zie GTS als een gehorig huis. Er dringt teveel door in de woonkamer wat in de kelder hoort. Dus kleine ongeregeldheden, die een ander niet merkt worden opgemerkt. Een verhoogde gevoeligheid voor wat er aan het lichaam net niet goed zit, dus tics in de zin van oogknipperen, keelschrapen, optrekken van de schouders etc. Als je het vaak gezien hebt dan herken je het. Zo’n onrustige tourettemotoriek. Maar zo’n gevoeligheid is er ook voor dingen in de omgeving, die scheef hangen (schilderij), niet in orde zijn. Misschien zelfs tot rechtvaardigheidsgevoel toe. In elk geval is er bij GTS ook heel vaak sprake van dwangproblemen, die op dit vlak liggen. Het voelt niet goed, moet nog een keer. Ook perfectionisme hoort daar bij en meer neiging tot nagelbijten, aan roofjes pulken, haartjes die niet goed zitten eruit trekken etc.
  Dat impulsieve/gedreven kan iets positief hebben, je realiseert veel. Maar een passie kan ook compulsieve trekken hebben. Je wilt veel, maar het moet ook klaar, af , snel. Prikkelbaarheid etc.

  Tot zover even. Ik heb over de samenhang tussen GTS en OCD al een eerste blog geschreven. Bang en drang. Ik wil er nog meer over schrijven, maar ik wil zoveel. Nog niet aan toegekomen. Ik hoop dat dit toch een beetje antwoord is op je vraag.

  Kitty Kilian
  Gast
  Aantal berichten: 402

  Ja, ik vroeg me af wat het verband is met OCD, of daar ook een hoog arousal niveau bij te pas komt? of is dat hoge arousal niveau meer ADHD? Die verrekte diagnoses ook ;-)

  Jazeker, een te groot rechtvaardigheidsgevoel, overdreven eerlijkheid enzovoorts horen er allemaal bij, en symmetriedwang is mij ook niet vreemd. Alleen geen angst als oorzaak of als gevolg.

  Enne, een heel groot deel van de tics gaan onbewust. Slechts een deel is als reactie op een prikkel die bewust wordt. Dat oogknipperen dat ik doe, daar sta ik echt niet bij stil.

  Dank je voor de uitleg!

  Menno Oosterhoff
  Gast
  Aantal berichten: 402

  Lastig ze deze vraag te beantwoorden. Een hoog arousalniveau kan een gevolg zijn van obsessionele angst, maar kan ook obsessies in stand houden. En verder heeft dwang vaak een verband met GTS, waarbij vaker ook sprake is van een te hoog arousalniveau.

  Kitty Kilian
  Gast
  Aantal berichten: 402

  Ja, maar je ziet het nu puur in termen van diagnoses. Toch?
  Kun je niet gewoon een aangeboren hoog arousalniveau hebben? En als je dan mijn soort hersenen hebt, ben je ook overgevoelig voor prikkels, zelfs zozeer dat je ze fysiek voelt – kriebeltjes hier en daar waar jeop moet reageren, die bij neurotypische mensen worden uitgefilterd.

  Met die diagnoses verval je gauw in cirkelredeneringen.

  Menno Oosterhoff
  Gast
  Aantal berichten: 402

  OK.

  Ik denk dat wat we GTS noemen inderdaad vaak een te hoog arousalniveau een rol speelt. Ik zie GTS als een gehorig huis. Wat normaliter in de kelder van het onbewuste zit aan impulsen, associaties, waarnemingen etc dringt allemaal door tot het bewustzijn. Daardoor is het daar druk. Is dit voldoende classificatievrij beantwoord?

  Kitty Kilian november
  Gast
  Aantal berichten: 402

  Beter ;-)

  ADHD is namelijk ook maar een veronderstelling. Dus als je zegt: 50% van de Touretters heeft namelijk ADHD dan verschuiven we het probleem.

  Het interessante is dat ik toen ik een tijdje Strattera slikte die hoge spierspanning totaal kwijt was. En ik had veel minder tics. En al helemaal veel minder last van sensorische overload. Het was all in all een veel aangenamer bestaan. Geestelijk en lichamelijk ontspannener. Jammer dat de bijwerkingen niet te verdragen waren – maar in mijn optiek is GTS sindsdien niet meer dan een te strak opgedraaid uurwerk.

  Tegen het construct ADHD heb ik nog meer bedenkingen de laatste tijd.

  Menno Oosterhoff
  Gast
  Aantal berichten: 402

  Psychische aandoeningen als een construct zien heeft ook risico’s. Een classificatie moet geen vonnis zijn. Maar een classificatie is ook een erkenning van de problematiek die iemand ondervindt.

  Kitty Kilian
  Gast
  Aantal berichten: 402

  PS En nog iets anders. Hoe druk is het bij mensen met GTS, in huun hoofd? Ik vind mezelf helemaal niet druk of chaotisch – hoewel ik van buiten wel die indruk maak soms, als zenuwpees. Maar concentreren gaat prima en met die associaties enzo valt het ook wel mee. Hoe weet je van buiten of iemand een druk hoofd heeft? En druk vergeleken met wie?

  Wat dat betreft snap ik ook niet dat de definities van hoogbegaafdheid vrijwel gelijkop lopen met driekwart van de definities van ADHD en GTS: hypersensitief qua prikkels, hyperfocusen, steeds nieuwe uitdagingen zoeken, van de hak op de tak springen, geen geduld voor smalltalk, overdreven gevoel voor rechtvaardigheid enz enz.

  Daar hoor ik psychiaters nooit over.

  Menno Oosterhoff
  Gast
  Aantal berichten: 402

  Als het goed is dan wordt iets pas een stoornis genoemd als er iets verstoord wordt, welbevinden of functioneren. Associatief zijn kan ook adrem maken, impulsief ook levendig. Mij hoor je daar niet over. Ik kom er pas aan te pas als er problemen zijn.

  muat
  Gast
  Aantal berichten: 402

  Hallo Mensen,
  Ik heb 3 jaar geleden op mijn 45ste jaar horen krijgen dat ik misschien ADD heb. Ik gebruik sindsdien methylfenidaat. Daarvoor had ik last van depressie en vooral angstklachten. De klachten worden %60 minder sindsdien ik de medicatie gebruik. Ik ben wel steeds angstig en geniet niet helemaal van mijn leven, maar het gaat veel beter met me. Sindskort ben ik achter gekomen dat mijn angstklachten door een sterk verhoogde/ontwikkelde arousal komen. Hyperalertheid was mijn ritalin vroeger. Door mijn angsten en overdreven alertheid heb ik mijn HBO afgemaakt en heb ik een baan gekregen met een vaste contract. Het is helaas een vaste gewoonte geworden dat ik continu overal,altijd alert ben. Deze verpest mijn leven. Ik kan nooit ontspannen iets doen. Daarom kan ik ook niet genieten van mijn leven, denk ik. Wat denken jullie daarover? Hebben jullie tips of raad?

11 berichten aan het bekijken - 1 tot 11 (van in totaal 11)
Reageer op: Effect van arousal niveau en stress
Mijn informatie: