Oproepen

Oproepen2018-06-19T13:18:26+00:00

Wetenschappelijk onderzoek
Regelmatig vragen researchers om deel te nemen aan wetenschappelijk onderzoek. Dit is belangrijk om dwang beter te begrijpen en behandelmethoden te ontwikkelen of verbeteren.

Media
Openheid over psychische problematiek in de media kan bekendheid erover vergroten en de (voor)oordelen verminderen. Een voorwaarde daarvoor is wel dat de journalist of programmamaker het onderwerp integer en zorgvuldig belicht. Als je openheid wil geven over je ervaringen, kun je je opgeven voor de medialijst.

Actuele oproepen

Mensen met smetvrees gezocht voor artikel Tonic Nederland2018-02-08T17:39:07+00:00

Tonic Nederland (website en Facebookpagina) zoekt voor een artikel mensen met smetvrees om te portretteren. Bij het artikel wordt ook een foto geplaatst, die het liefst in je eigen omgeving wordt gemaakt. Mail voor meer informatie met Gwen van der Zwan via gwen.vanderzwan@vice.com.

Meewerken aan een artikel over OCD2018-02-08T17:26:28+00:00

Oproep van Nienke Voshart:

“Momenteel schrijf ik een artikel over OCD voor een website over psychiatrie die binnenkort online zal gaan. Vorig jaar maakte ik een vergelijkbaar platform. Ik wil graag taboes doorbreken en in mijn artikel niet alleen óver OCD schrijven, maar juist openheid creëren door wellicht een ervaring van iemand met OCD mee te nemen in het artikel. Uiteraard na toestemming, zonder toestemming wordt niets gepubliceerd.

Wil jij meewerken aan dit artikel mail met mij, mail dan naar g.b.voshart@hotmail.com.”

Studenten met OCD gezocht voor afstudeeronderzoek2017-12-05T14:08:37+00:00

Oproep van Martijn de Kreek, student Culturele Maatschappelijke Vorming:

“Graag zou ik voor mijn eigen onderzoek het willen hebben over studenten met Obsessieve- Compulsieve Dwangstoornissen, de vooroordelen die ze ervaren vanuit de samenleving en de invloed van de stoornis op hun omgeving en eigen welzijn. Zelf ben ik ook een ervaringsdeskundige op het gebied van OCD, in de zin dat ik zelf ook ermee heb geworsteld en tot zekere mate nu nog steeds, wat ook een aanleiding is voor mij om er een onderzoek over te doen voor mijn afstuderen.”

Studenten met dwangproblematiek die willen meewerken aan dit onderzoek, kunnen contact opnemen met Martijn via martyn_de_kreek@hotmail.com.

Mensen met OCD gevraagd voor portret serie2017-12-20T16:23:55+00:00

Oproep van Peter Kappinga, student Fotovakschool:

“Vlak voor de uitreiking van de Antonie Kamerling Award, heb ik een foto mogen maken van Menno Oosterhoff. Hij wilde meewerken aan mijn “fotografie plan”. Zo heb ik het portret gemaakt van Menno een gewone man in een omgeving waar niets van af valt te lezen. Maar waar heel veel achter schuil gaat.

Wie ben ik en hoe ik op dit idee ben gekomen: mijn naam is Peter Kappinga (61 jaar) en student aan de Fotovakschool in Amsterdam.

Van OCS/OCD wist ik tot voor kort weinig. Totdat ik het verhaal hoorde van een moeder van een zoon met een ernstige vorm van smetvrees. Omdat ik hier meer van wilde weten, werd ik door deze moeder gewezen op het boek van Menno Oosterhoff en heb ik dat gelezen. Zeer ingrijpend.

Nu heb ik voor mijn fotografie opleiding het plan opgevat om meer bekendheid te geven aan dwangstoornissen. Waarschijnlijk door het portretteren van gewone mensen in een sobere omgeving, zoals ik ook bij Menno heb gedaan. Het zou heel mooi zijn als ik Menno kan ondersteunen met zijn doel om kennis over dwang en aanverwante stoornissen te verbreiden.

Daarom deze oproep: wie wil er mee vorm geven aan dit plan? Je zult begrijpen dat ik alle reactie zeer op prijs stel en uiteraard met alle respect ga behandelen.”

Je kunt contact opnemen met Peter via p.kappinga@xmsnet.nl.

Carry schreef op haar weblog over het portret dat Peter van haar maakte en over de worsteling met (de openheid over) haar OCD.

Eindwerk over OCS2017-11-16T12:06:04+00:00

“Dag iedereen! Ik ben Ghislaine Aïda Bakrim en ben 17 jaar. Ik zit in mijn laatste jaar Algemeen Secundair Onderwijs (Vlaanderen) en doe mijn eindwerk over Compulsieve-Obsessieve Stoornissen bij kinderen in de latentiefase (jonge schoolkinderen). Ik ben op zoek naar mensen die kinderen kennen die een verzameldwang, teldwang of een herhalingsdwang hebben. Als dit het geval zou zijn, zou ik het enorm appreciëren dat je me hierover wat meer zou willen vertellen. Ik zal natuurlijk geen namen of algemene gegevens vermelden in mijn eindwerk. Ik stuur het gerust daarna nog door! Het doel van mijn eindwerk is om de taboe te doorbreken op vlak van angst- en dwangstoornissen. Veel mensen hebben een dwangstoornis en daarom vind ik het enorm belangrijk dat het meer in het daglicht wordt gezet en niet als abnormaal wordt bekeken. Je kunt mailen naar ghislainebakrim@gmail.com. Alvast bedankt!”

Enquête dwangstoornis profielwerkstuk Het Nieuwe Eemland2017-11-16T12:04:56+00:00

“Wij zijn 4 leerlingen uit havo 5 en bezig met ons profielwerkstuk over dwangstoornissen. Wij hebben voor dit onderwerp gekozen, omdat wij het interessant vinden en er meer over willen weten. Wij moeten een praktisch onderzoek doen en willen hiervoor graag een enquête afnemen bij verschillende mensen met een dwangstoornis.

Wij zijn opzoek naar mensen die een dwangstoornis hebben vanaf 10 jaar. Om mee te werken aan het onderzoek vragen wij je om deze enquête in te vullen en terug te sturen naar Isabella Bernard i.bernard@edu.hetnieuweeemland.nl. Dit duurt ongeveer een kwartier. Wij nemen alle verstrekte informatie serieus en zullen uw privacy in acht nemen. U bent vrij in wat u met ons wilt delen.”

Studie naar besluitvorming en hersenactiviteit bij obsessieve-compulsieve stoornis2017-10-14T14:03:31+00:00
 • Wat
  Studie naar besluitvorming en hersenactiviteit bij mensen met een obsessieve-compulsieve stoornis.
 • Wie
  Mensen met een obsessieve-compulsieve stoornis tussen 18 en 65 jaar. Het liefst zonder medicatie maar SSRI kan ook. Bij andere medicatie even overleggen (kan soms hersenactiviteit beïnvloeden).
 • Waar
  Academisch Medisch Centrum (AMC) Amsterdam
 • Onderzoekers
  Judy Luigjes en Ruth van Holst
 • Meer informatie
  PDF
GOAT: Onderzoek naar nieuwe medicamenteuze behandeling bij kinderen en jongeren met OCD of autisme2017-09-26T15:54:26+00:00
 • Wat
  GOAT: Een onderzoek naar een nieuwe medicamenteuze behandeling bij kinderen en jongeren met een Obsessief Compulsieve Stoornis of Autisme.
 • Wie
  Kinderen en jongeren met de diagnose Obsessief Compulsieve Stoornis, leeftijd 8 t/m 17 jaar òf de diagnose Autisme, leeftijd 6 t/m 17 jaar met een IQ hoger dan 70. Zowel kinderen zónder medicatie als kinderen mét medicatie kunnen meedoen. Overig medicatiegebruik is toegestaan (in overleg met de onderzoekarts).
 • Waar
  Karakter Nijmegen en UMC Utrecht
 • Onderzoekers
  Saskia de Ruiter en Bram Gooskens
 • Meer informatie
  PDF
Patiënten gezocht voor boek What’s Wrong With Me – Faces of the DSM2017-09-26T15:54:26+00:00

Voor zijn boek zoekt psycholoog/publicist Vittorio Busato mensen die door een psycholoog of psychiater met een stoornis uit de DSM zijn gediagnosticeerd en/of er al dan niet succesvol voor zijn behandeld en daar open en eerlijk over willen praten. Het plan is om een deel van de interviews ook op film op te nemen.
Lees meer over het project op deze website en neem contact op via mail v.busato1@chello.nl, telefoon 06-25056147 of twitter @vittoriobusato.

Welke vragen leven er bij naasten van iemand met OCD?2017-09-26T15:54:33+00:00

Oproep van Hinke:

“Ik ben bezig met een opleiding tot coach en wil als ik straks klaar ben, graag een coach worden voor naasten van mensen met OCD. Als partner van iemand met dwang, is mijn beleving dat de familie ook een zware last heeft te dragen en dat hier weinig aandacht voor is. Naasten hebben ook hulp, steun en erkenning nodig. De problematiek geeft ook vaak spanningen tussen degene die OCD heeft en hun naaste. Daar zou ik graag op inspringen. Vragen aan een coach zouden bijvoorbeeld kunnen zijn: hoe bewaak ik mijn eigen grenzen, hoe krijg ik zelf energie om met de situatie om te kunnen gaan, met wie kan ik over mijn situatie praten? Graag zou ik willen weten welke vragen er leven bij naasten van iemand met OCD.

Hoewel voor mij al wel vast staat dat ik juist voor de naasten van mensen met een dwangstoornis iets wil doen, is het voor mij van belang om hier inhoudelijk naar te kijken. Ik wil graag duidelijk krijgen wie ik effectief zal kunnen helpen, op welke thema’s ik wil gaan coachen etc. De uitkomst van de reacties is dus voor studie-doeleinden.
De uitkomsten behandel ik uiterst zorgvuldig en namen worden natuurlijk altijd weg gelaten.

Je kunt reageren op hinke.schram@home.nl.”

Lentis Magazine zoekt iemand met (bijv.) relatie- of perinatale-OCD voor interview2017-09-26T15:54:34+00:00

Oproep van Chantal van de Kolk:
“Lentis Magazine is een magazine door (ex)cliënten en medewerkers van de GGZ organisatie Lentis. Het thema van dit nummer waarvoor we iemand willen interviewen is veiligheid.
We zouden graag met iemand in gesprek willen die een wat onbekendere vorm van OCD heeft en waarop een taboe rust en vaak ook verkeerd begrepen wordt, wat te maken heeft met verkeerde vooroordelen. Bijvoorbeeld relatie- of perinatale-OCD. Het mag ook anoniem, dat diegene zijn/haar naam niet erbij vermeld wordt.

Lentis zit in het Noorden van het land en voor ons zou het daarom ook het makkelijkst en fijnst zijn als we iemand in het Noorden (met voorkeur in Groningen provincie) zouden zijn.

Voor meer informatie of aanmelding, kunt u me mailen via chantalvandekolk@hotmail.com.”

Cognitieve gedragstherapie bij stoornissen in de lichaamsbeleving: een pilotonderzoek2017-10-04T18:18:18+00:00
 • Wat
  Onderzoeken van de haalbaarheid en effectiviteit van een specifiek behandelprotocol, waarbij cognitieve gedragstherapie bij individuele patiënten wordt toegepast.
 • Wie
  Patiënten met Body Dysmorphic Disorder (BDD) als hoofddiagnose.
 • Waar
  Locaties van PsyQ en Pro Persona
 • Onderzoeker
  Saskia van Es
 • Meer informatie
  PDF
Kan een hersenscan voorspellen welke behandeling het meest geschikt is voor een patiënt?2017-10-24T22:57:59+00:00
 • Wat
  Onderzoek of d.m.v. een hersenscan voorspeld kan worden welke behandeling het meest geschikt is voor een patiënt.
 • Wie
  Patiënten met (vermoedelijk) een dwangstoornis waarvoor nog geen behandeling ontvangen wordt of de huidige behandeling niet voldoende effect heeft.
 • Waar
  Academisch Medisch Centrum (AMC) Amsterdam
 • Onderzoeker
  Anouk van der Straten
Onderzoek naar een Virtual Reality game (VR-game)2017-10-04T18:09:59+00:00
 • Wat
  Onderzoek naar een Virtual Reality game (VR-game).
 • Wie
  Patiënten met een dwangstoornis tussen de 18-65 jaar.
 • Waar
  Academisch Medisch Centrum (AMC) Amsterdam
 • Onderzoeker
  Martine van Bennekom
 • Meer informatie
  PDF
GOAT: Studie naar medicamenteuze behandeling bij kinderen met dwangklachten en/of repeterend gedrag2017-09-26T15:54:35+00:00
 • Wat
  Studie naar een medicamenteuze behandeling bij kinderen met dwangklachten en/of repeterend gedrag.
 • Wie
  Kinderen met de diagnose Autisme (6 t/m 17 jaar) óf diagnose Obsessief Compulsieve Stoornis (8 t/m 17 jaar) met een IQ boven de 70. Het maakt niet uit of het kind medicatie gebruikt of niet.
 • Waar
  Radboudumc en UMC Utrecht
 • Onderzoekers
  Saskia de Ruiter en Bram Gooskens
 • Meer informatie
  PDF
Behandeling dwangklachten: blootstelling aan beangstigende situaties of veranderen van gedachten over dwangklachten?2017-09-26T15:54:35+00:00
 • Wat
  Dit onderzoek vergelijkt het effect van twee verschillende behandelmethoden voor dwangproblematiek.
 • Wie
  Als je behandeling zoekt voor opdringende gedachten of het moeten uitvoeren van handelingen om spanningen te bedwingen en ouder bent dan 18 jaar.
 • Waar
  Rotterdam of Spijkenisse
 • Onderzoeker
  Kim van Rossen
 • Meer informatie
  PDF
Behandelonderzoek naar trichotillomanie en excoriatiestoornis2017-09-26T15:54:35+00:00
 • Wat
  Onderzoek naar de effectiviteit van kortdurende behandelingen voor trichotillomanie en skin-picking d.m.v. individuele behandeling van 4 tot 7 behandelsessies.
 • Wie
  Mensen van 17 jaar of ouder en die de diagnose trichotillomanie of skin-picking hebben of vermoedens daarvan.
 • Waar
  Virenze–RIAGG Maastricht en Radboud Ambulatorium Nijmegen
 • Onderzoekers
  Universiteit Maastricht en Radboud Universiteit Nijmegen
 • Meer informatie
  PDF
Ontstaan en aanhouden van dwangklachten d.m.v. hersenscan2017-10-24T23:01:42+00:00
 • Wat
  Onderzoek naar het ontstaan en aanhouden van dwangklachten d.m.v. het in kaart brengen van hersenfuncties met een hersenscan (fMRI).
 • Wie
  Mensen met een obsessieve-compulsieve stoornis (OCS).
 • Waar
  Academisch Medisch Centrum (AMC) Amsterdam
 • Onderzoekers
  Wieke van Leeuwen en Judy Luigjes
Hersendonatie NHB-PSY2017-10-24T23:05:41+00:00
 • Wat
  Voor een groter inzicht in de dwangstoornis en voor de ontwikkeling van betere behandelingen is het belangrijk om hersenen te kunnen onderzoek van overledenen.
 • Wie
  Mensen met een dwangstoornis die overwegen om na overlijden hun hersenen ter beschikking te stellen.
Lotgenotengroepen: deelnemen of begeleiden2017-09-26T15:54:36+00:00

Deelnemen aan een lotgenotengroep kan helpen om meer (h)erkenning, inzicht en openheid te krijgen t.a.v. je problematiek. De ADF stichting organiseert voor haar leden groepen op locaties door heel Nederland. Om deel te nemen, is het nodig om lid te worden van de stichting. Sommige aanvullende verzekeringen vergoeden contributie van patiëntenverenigingen. Meer informatie vind je op deze pagina.

De ADF stichting zoekt begeleiders voor de lotgenotengroepen Dwang. Zij krijgen een gedegen training en begeleiding om de groep te starten. Zie voor meer informatie op deze pagina.

Filmmaker zoekt iemand met verzameldwang2017-09-26T15:54:36+00:00

Oproep van filmmaker Nina de Vroome:

“Objecten spelen een belangrijke rol in ons leven. We kopen dingen om onze identiteit kracht bij te zetten. De vraag die we onszelf stellen wanneer we in een winkel staan is: “Past dit voorwerp bij mijn levensstijl?” Of je iets nodig hebt hangt af van welke activiteiten passen in deze levensstijl. We kiezen voor bepaalde dingen om ons leven vorm te geven, maar tegelijk oefenen de objecten zelf ook een macht uit op de bezitter. De televisie verleidt je om de avond te spenderen met ernaar te kijken, een verzameling krantenartikels moedigt je aan om een archiefonderzoek te doen en de stoel creëert een drang naar zitten.
Voorwerpen kunnen zelfs symbool staan voor personen. Een cadeau is een deel van de gever en zorgvuldig gekozen aankopen worden een onderdeel van jezelf. Daarom is het soms moeilijk om dingen weg te gooien, alsof je daarmee een stuk van jezelf of een dierbare kapotmaakt.

Wanneer de macht van objecten te sterk wordt, ontstaat er een gevecht tussen materie en de ruimte die het inneemt. De dingen worden zo talrijk dat het soms moeilijk is om ze in bedwang te houden. Stapels worden muren, of bergen, waar de bezitter doorheen moet waden als door een ruig landschap.

Als filmmaker vraag ik me af hoe ik deze complexiteit van bezit kan vastleggen, en de manier waarop voorwerpen een rol spelen in het leven van iemand die er (te) veel van heeft. Ik wil niet veranderen of bekritiseren, enkel observeren en ervaren. Bent u of kent u iemand wiens verzameling boven het hoofd is gegroeid? Dan zou ik graag met u in contact komen om meer te weten te komen over verzameldwang.”

Nina de Vroome (ninadevroome@gmail.com)

Online onderzoek: de meerwaarde van e-health2017-09-26T15:54:36+00:00
 • Wat
  Online onderzoek naar de meerwaarde van e-health voor obsessieve-compulsieve stoornis.
 • Wie
  Mensen met een obsessieve-compulsieve stoornis.
 • Onderzoeker
  Opleiding Toegepaste Psychologie aan de Hogeschool Thomas More in Antwerpen (België)