Oproepen

INDEX

 

DEELNEMERS VOOR ONDERZOEK

Van de meeste onderzoeken is meer informatie te vinden in de link.

 

    • AMC zoekt deelnemers voor een onderzoek naar het ontstaan en aanhouden van dwangklachten d.m.v. het in kaart brengen van hersenfuncties met een hersenscan (fMRI).
      Wieke van Leeuwen en Judy Luigjes

 

    • Behandelonderzoek naar trichotillomanie en excoriatiestoornis
      Universiteit Maastricht en Radboud Universiteit Nijmegen doen onderzoek naar de effectiviteit van kortdurende behandelingen voor trichotillomanie en skin-picking. Het onderzoek houdt een individuele behandeling in, van 4 tot 7 behandelsessies die alleen gericht is op deze twee aandoeningen. Er worden deelnemers gezocht die 17 jaar of ouder zijn en die de diagnose trichotillomanie of excoriatiestoornis hebben of vermoedens daarvan.

 

Dit onderzoek vergelijkt het effect van twee verschillende behandelmethoden voor dwangproblematiek. Zoek je behandeling voor opdringende gedachten of het moeten uitvoeren van handelingen om spanningen te bedwingen en ben je ouder dan 18 jaar, dan kun je je aanmelden voor dit onderzoek. In de oproep zit ook een uitgebreide informatiebrochure.
Onderzoeker Kim van Rossen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

PATIËNTEN GEZOCHT VOOR BOEK WHAT’S WRONG WITH ME – FACES of the DSM

Voor zijn boek zoekt psycholoog/publicist Vittorio Busato mensen die door een psycholoog of psychiater met een stoornis uit de DSM zijn gediagnosticeerd en/of er al dan niet succesvol voor zijn behandeld en daar open en eerlijk over willen praten. Het plan is om een deel van de interviews ook op film op te nemen.
Lees meer over het project op deze website en neem contact op via mail v.busato1@chello.nl, telefoon 06-25056147 of twitter @vittoriobusato.

 

OPLEIDING TOT COACH: WELKE VRAGEN LEVEN ER BIJ NAASTEN VAN IEMAND MET OCD?

Oproep van Hinke:

“Ik ben bezig met een opleiding tot coach en wil als ik straks klaar ben, graag een coach worden voor naasten van mensen met OCD. Als partner van iemand met dwang, is mijn beleving dat de familie ook een zware last heeft te dragen en dat hier weinig aandacht voor is. Naasten hebben ook hulp, steun en erkenning nodig. De problematiek geeft ook vaak spanningen tussen degene die OCD heeft en hun naaste. Daar zou ik graag op inspringen. Vragen aan een coach zouden bijvoorbeeld kunnen zijn: hoe bewaak ik mijn eigen grenzen, hoe krijg ik zelf energie om met de situatie om te kunnen gaan, met wie kan ik over mijn situatie praten? Graag zou ik willen weten welke vragen er leven bij naasten van iemand met OCD.

Hoewel voor mij al wel vast staat dat ik juist voor de naasten van mensen met een dwangstoornis iets wil doen, is het voor mij van belang om hier inhoudelijk naar te kijken. Ik wil graag duidelijk krijgen wie ik effectief zal kunnen helpen, op welke thema’s ik wil gaan coachen etc. De uitkomst van de reacties is dus voor studie-doeleinden.
De uitkomsten behandel ik uiterst zorgvuldig en namen worden natuurlijk altijd weg gelaten.

Je kunt reageren op hinke.schram-at-home.nl.”

 

ONLINE ENQUETE VOOR PATIËNT, BEHANDELAAR EN OMGEVING

Anne en Danique, leerlingen van een scholengemeenschap in Maarssen, hebben voor hun profielwerkstuk een driedelige enquête gemaakt over dwangproblematiek. Er zijn drie verschillende vragenlijsten:

 

IEMAND MET BIJV. RELATIE- OF PERINATALE-OCD VOOR INTERVIEW LENTIS MAGAZINE

Oproep van Chantal van de Kolk:
“Lentis Magazine is een magazine door (ex)cliënten en medewerkers van de GGZ organisatie Lentis. Het thema van dit nummer waarvoor we iemand willen interviewen is veiligheid.
We zouden graag met iemand in gesprek willen die een wat onbekendere vorm van OCD heeft en waarop een taboe rust en vaak ook verkeerd begrepen wordt, wat te maken heeft met verkeerde vooroordelen. Bijvoorbeeld relatie- of perinatale-OCD. Het mag ook anoniem, dat diegene zijn/haar naam niet erbij vermeld wordt.

Lentis zit in het Noorden van het land en voor ons zou het daarom ook het makkelijkst en fijnst zijn als we iemand in het Noorden (met voorkeur in Groningen provincie) zouden zijn.

Voor meer informatie of aanmelding, kunt u me mailen via chantalvandekolk-at-hotmail.com.

 

FILMMAKER ZOEKT IEMAND MET VERZAMELDWANG

Oproep filmmaker Nina de Vroome:
“Objecten spelen een belangrijke rol in ons leven. We kopen dingen om onze identiteit kracht bij te zetten. De vraag die we onszelf stellen wanneer we in een winkel staan is: “Past dit voorwerp bij mijn levensstijl?” Of je iets nodig hebt hangt af van welke activiteiten passen in deze levensstijl. We kiezen voor bepaalde dingen om ons leven vorm te geven, maar tegelijk oefenen de objecten zelf ook een macht uit op de bezitter. De televisie verleidt je om de avond te spenderen met ernaar te kijken, een verzameling krantenartikels moedigt je aan om een archiefonderzoek te doen en de stoel creëert een drang naar zitten.
Voorwerpen kunnen zelfs symbool staan voor personen. Een cadeau is een deel van de gever en zorgvuldig gekozen aankopen worden een onderdeel van jezelf. Daarom is het soms moeilijk om dingen weg te gooien, alsof je daarmee een stuk van jezelf of een dierbare kapotmaakt.

Wanneer de macht van objecten te sterk wordt, ontstaat er een gevecht tussen materie en de ruimte die het inneemt. De dingen worden zo talrijk dat het soms moeilijk is om ze in bedwang te houden. Stapels worden muren, of bergen, waar de bezitter doorheen moet waden als door een ruig landschap.

Als filmmaker vraag ik me af hoe ik deze complexiteit van bezit kan vastleggen, en de manier waarop voorwerpen een rol spelen in het leven van iemand die er (te) veel van heeft. Ik wil niet veranderen of bekritiseren, enkel observeren en ervaren. Bent u of kent u iemand wiens verzameling boven het hoofd is gegroeid? Dan zou ik graag met u in contact komen om meer te weten te komen over verzameldwang.”

Nina de Vroome (ninadevroome-at-gmail.com)

 

LOTGENOTENGROEPEN: DEELNEMEN OF BEGELEIDEN

Deelnemen aan een lotgenotengroep kan een belangrijke bijdrage leveren aan meer (h)erkenning, inzicht en openheid t.a.v. je problematiek. De ADF stichting organiseert voor haar leden groepen op locaties door heel Nederland. Om deel te nemen, is het nodig om lid te worden van de stichting. Sommige aanvullende verzekeringen vergoeden contributie van patiëntenverenigingen. Meer informatie vind je op deze pagina.

De ADF stichting zoekt begeleiders voor de lotgenotengroepen Dwang. Zij krijgen een gedegen training en begeleiding om de groep te starten. Zie voor meer informatie op deze pagina.

 

HERSENDONATIE NHB-PSY

Voor een groter inzicht in de dwangstoornis en voor de ontwikkeling van betere behandelingen is het belangrijk om hersenen te kunnen onderzoek van overledenen. Op deze pagina legt NHB-Psy uit hoe hersendonatie werkt.