Stel Een Vraag (Openbaar)

Reacties krijgen van andere lezers op je vragen, ervaringen en intrusies kan een fijne manier zijn om informatie uit te wisselen en herkenning te vinden. Daarom worden op deze pagina alle reacties openbaar geplaatst. Wil je dat niet, dan ben je van harte welkom om je vraag vertrouwelijk te stellen op de pagina Privé. Ook kan een besloten forum dan een goede plek zijn om je verhaal te doen.

Vul je vraag of ervaring in het reactieformulier in. We maken van je vraag een aparte pagina waar lezers vervolgens kunnen reageren.
Je hoeft geen (echte) naam of e-mailadres in te vullen maar als je een notificatie van nieuwe reacties wil ontvangen, vul dan wel je e-mailadres is. Deze wordt niet op de website getoond. Let wel op dat je er geen gravatar aan gekoppeld hebt.

 

INDEX

82 reacties op “Stel Een Vraag (Openbaar)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

 


 1. Hoi

  Het is weer even geleden dat ik hier iets schreef, maar merk dat ik een kleine terugval heb.
  Ik heb sinds lange tijd een vriendschaps relatie met iemand en eerder heb ik ook echt een vaste relatie met haar gehad.
  Helaas is het zo dat de obsessieve gedachtens daarover gaan.

  Heb gedachtens van “Blijf ik met haar in contact uit medelijden “Of doe ik het omdat ik toch niemand anders heb”. enz enz. Je wordt er gek van.

  Deze gedachtens moet ik dan vervolgens in mijn hoofd allemaal gaan analyseren of het zo is, en daar word ik gek van.
  Toen ik nog een vaste relatie had met haar, toen zat ik ook in therapie bij een psycholoog op de PAAZ, maar ik kreeg de psycholoog zo ver dat hij dacht dat het probleem in de relatie zat, en zat constant op te letten wat hij er van vondt. Toen hij iets zei of een bepaald lichaamsuitdrukking had waarbij ik meteen dacht van “O Ik moet het maar uitmaken” Toen had ik het ook daarna ook echt heel snel uitgemaakt om maar van die angst af te komen.
  Ik ben dus ook heel erg gevoelig wat andere mensen vinden als het over de obsessie gaat.
  Binnenkort ga ik weer naar de PAAZ, maar dan naar de psychiater waar ik al jaren onder begeleiding ben en ondanks dat ik weet dat hij mij begrijpt hoe dat zit in mijn hoofd en weet dat hij ook geen mening of wat dan ook zou geven, komt er bij mij toch weer een angst naar boven dat hij iets gaat zeggen, waarbij deze agressieve gedachtens weer goed terug komen en weer helemaal in de angst zit. Het lijkt wel of ik een bepaalde trauma heb van de Paaz. Rationeel weet ik heel goed, dat het allemaal onterecht is en ook al zou hij een bepaalde mening hebben over de vriendschapsrelatie dan zou ik er helemaal niks van aan moeten trekken, maar het lijkt wel of het in mijn systeem zit.
  Het is denk ik voor buitenstaanders allemaal heel gek, en daardoor is het vaak moeilijk om erkenning te krijgen, juist omdat het vrij complex is in mijn hoofd.

  Mark

 2. Het is zeker voor veel mensen vast niet te volgen. maar het is duidelijk obesssieve onrust, twijfel. Doe ik er wle goed aan, is het wel eerlijk, moet ik er wel mee door gaan .

  Volkomen weg van; wat wil ik nu. Je zou al die moet ik vragen eigenlijk moeten negeren en herkennen als dwang waar je nul komme nul mee opschiet en jezelf toestaan om vanuit ; wat wil ik nu. te leven. desnoods vraag je je vriending oof zij het goed vindt dat jij niet meer op al die onzin let/

  Maar ik weet dast het lastig is, zacht gezegd.

 3. Bedankt voor uw reactie.

  Het is inderdaad heel lastig, zeker als men ook nog eens mensen zijn die mij proberen te analyseren of bepaalde meningen hebben,terwijl ik juist moe word van dat analyseren of denken. Het enige wat ik wil is rust in mijn hoofd en van het leven genieten zoals het komt.

  Gelukkig weet ik van mijn psychiater dat hij mij begrijpt (ondanks er toch een vrees is), maar andere kunnen zo snel een oordeel geven zonder goed te luisteren, juist omdat het zo complex is.

  Mark

 4. Rationeel weet ik dat, alleen het triggert wel de obsessieve gedachtens en angst. Net of er een automatische soort alarmbel af gaat terwijl ik heel goed weet dat het onzin of tenminste overdreven is. Heel gek is dat.
  Ik denk zelf ook, dat het een soort angst voor de angst is en daarom zo gevoelig kan reageren.

  Mark

 5. Vier jaar geleden ontwikkelde ik tijdens een moeilijke zwangerschap smetvrees. Stilletjesaan sloop de smetvrees verder, tot ik op de dag van vandaag niet meer kan. Ik ben op. Ik heb al veel geprobeerd (medicatie, therapie, sessies bij een psychiater, al rond gehoord voor elektroconvulsietherapie, ambulante en residentiële opname overdacht,…). De fulltime zorg voor mijn kleuter, het huishouden, mijn werk, de controle die ik op alles moet hebben, de smetvrees die permanent aanwezig is en de handelingen die al mijn vrije tijd opslorpen, maken het mij zwaar. Ik denk soms aan zelfmoord, ik zie het soms als enige uitweg. Maar dan ga ik weer door. Soms denk ik ‘wat is daar nu zo moeilijk aan’, ‘laat het toch gewoon zo’, ‘dat is niet vuil’, maar zo werkt het niet. Ik denk soms ‘laat ik een kuisvrouw nemen, dan moet ik er wel doorheen’, want dan is alles vuil en is het voor altijd om zeep, dan is er iemand in mijn huis geweest en maakt het allemaal niet meer uit. Maar ik durf de stap niet zetten.
  Zijn er mensen met smetvrees die een kuisvrouw hebben? Een kuisvrouw die de moeilijkheden van smetvrees kan begrijpen…

  • Beste Flore

   In het Nederlands noemen we dat een huishoudelijke hulp. Het zou kunnen dat het goed werkt omdat het een soort exposure is. Iemand anders die door jouw obessieve schoonheid heen gaat. Ik hoor niet dat je echt gedragstherapie gehad hebt? Dat je soms denkt dat een eind aan je leven het enige is wat een eind kan maken aan de dwang geeft wel aan hoe wanhopig je bent. Ik weet noiet of je nu hulp hebt , maar dat is echt wel nodig. We hebben In Belgie ook adressen en contact personen. Zie https://www.dwang.eu/stel-een-vraag/prive/ Eric Heyns.

 6. Hoi
  Ik heb last van agressieve dwanggedachten. Vanwege vaker terugvallen ben ik in 8 weken redelijk goed vd 300mg Venlafaxine afgebouwd.Deze heb ik 10 jaar geslikt en nu nog 150mg seroquel .Gelijk hierna kreeg ik een terugval en besloten om op chlompramide te gaan.Nu 1 week 25mg geslikt en 1 dag nu naar 50 mg.Het wordt alleen nu zo heftig die angstgedachten dat ik het niet te doen vind .Wordt er depressief van en ben enorm gespannen de hele dag en angsten.Heb geen rust .Is dit herkenbaar bij chrompramide en zoja wanneer wordt het rustiger in mijn hoofd.

 7. Ik moet altijd een voorbehoud maken over wat ik kan zeggen op basis van alleen emailinformatie. Op zich is bekend dat bij gebruik van SSRI en ook clomipramine in het begin meer angstklachten kunnen optreden. Dat moet na een tijdje wel bijtrekken en anders is soms tijdelijk een benzodiazepine zoals alprazolam een mogelijkheid. Maar wel overleggen met de voorschrijver. Sterkte

 8. Heb het probleem dat ik contact heb gehad met Martijn Figee .Hem mijn verhaal gemaild dat ik met afbouwen Venlafaxine klaar was en ik een enorme terugval had en dat ik met chlompramine ben begonnen maar dat de angstgedachten en vooral de onrust en spanningen heviiger worden .Hij vond dat ik sneller op moest bouwen tot een max van 225mg.Mijn psychiator is veel niet aanwezig en nu ook weer 2 weken weg.Psycholoog verwijst mij met deze vraag maar pschyiator.Ik moet elke week 25mg erbij doen .Zit nu 2 dagen op 50 mg en zou dus pas volgende week woensdag naar 75mg gaan.Denk erover om nu dit weekend al 75mg te nemen
  Volgens de bijsluiter mag je zelfs starten met 75 mg.Is dit optie?

  • ik kan geen advies geven in indiciduele situaties over medicatie. Ik ben het wel met Martijn eens, dat opbouw sneller kan en bij angst ook gewenst is. Ik denk niet dat je dood gaat als je naar 75 gaat of naar 100 of naar 150, maar dat is geen medisch advies, Vraag anders de huisarts. Zo traag hoeft clomipramine echt noet worden opgebouwd.

   • Sorry, beetje onhandig uitgedrukt. Wat ik probeerde te zeggen is, dat ik niet denk dat er grote risico’s zitten aan verhogen, maar dat ik dat niet kan adviseren omdat we geen behandelrelatie hebben,

 9. Lag vanmorgen al 2 uur in mijn bed te draaien .Op vd spanning en wil dan echt niet meer verder zo mijn eigen voelen.Geef mezelf dan enorm de schuld dat ik mezelf niet rustig kan krijgen en met niks anders bezig kan zijn.Zie overal tegenop .Moet sporten en de realiteit onder ogen zien en positieve dingen opschrijven en in het hier en nu zijn.Als je Je eigen zo voelt lukt dit niet .Die spanning is zo erg en alprozalam helpt maar even.Stond vanmorgen al te draaien met opstaan .De agressieve gedachten moet ik maar laten voor wat het is.De spanning erbij nemen.Het wordt gewoon teveel .Kan thuis niet rustig zitten want dan zit ikmezelf gek te maken.Zou zo graag willen huilen maar dit lukt niet.Alleen maar in de vechtmodus .Mag ook geen geruststelling vragen maar zie het totaal niet meer zitten.
  Opname lijkt mij ook niks want dan durf ik straks ook niet meer naar huis.Slik al lange tijd Alprozolam maximale per dag ivm afbouwen en opbouwen dat deze nu niet meer helpt.Heb mezelf wel meer slecht gevoeld maar nu is het echt lijden.Wat ik hier doe is fout want ik schrijf alleen maar negativiteit op en dit begrijp ik wel .Het is geen vraag maar ik heb er geen vertrouwen er meer in dat dit nog goed komt

  • Hallo Anoniem

   Ik heb ook regelmatig last van agressieve gedachtens en ook last van een enorme onrust.Regelmatig is er ook alleen enorme onrust zonder specifieke gedachten. Bij is dan net of mijn gedachtens heel snel gaan ,om uit te zoeken waar die onrust vandaan komt.
   Kan je alleen zeggen dat het uiteindelijk weer minder wordt. Bij mij is het meestal als ik niet goed uitgerust ben. Ben je mischien ook pas begonnen met antidepressiva? Alvast veel sterkte en als je vragen hebt kan je hier altijd terecht.

   Gr Mark

 10. Ja IK heb er al 10 jaar last van na bevalling en heb 10 jaar venlafaxine geslikt op aanraden van GGZ helemaal afgebouwd omdat ik vaker terugvallen kreeg.Bij de laatste tablet voelde ik dat het niet goed ging maar moest 6 weken zonder proberen.Na een week toch maar gebeld dat het niet te doen was en toen moest ik starten met 1e week chlompramine 25mg maar steeds verder terugval .Nu 2de week 2 dagen op 50mg maar gisteren heb ik 75mg genomen .Ik wordt helemaal gek van de onrust en spanning en gedachtes .Kan niet rustig blijven en kan me nergens anders op concentreren. Volgende week zijn ze allemaal op vakantie .
  Kunnen ook niks doeb maar gewoon 1 dag rust.Ben kapot.Aplrozam heb ik al geslikt met afbouwen en dat ging tot de laatste tablet goed maar nu is het zo heftig en heb geen geduld meer.Wordt wakker en ben al bang om de dag rond te komen.Bang voor de kids .

 11. Misschien dat er toch eerder iemand een gesprek met je kan hebben. er zijn altijd vervangers in de vakantie. Je moet het jezelf echt niet kwalijk nemen. Soms is het niet te harden,.Maar ook niet de moed verliezen. het lijkt echt te maken te hebben met staken van de medicatie

 12. Buiten de spanning ben IK zo bang dat ik mijn dochtertje pijn doe en de depri gedachten erbij dat ik ze niet leuk vind.De spanning loopt alleen maar op.Ben er heel de dag mee bezig.

 13. Hoi Anoniem

  Heel herkenbaar:) Goed van je dat je je verhaal kwijt doet hier. Mischien dat dat iets verlicht, maar het blijft moeilijk, weet er alles van.

  Gr Mark

 14. Hoe bepaal je of iemand een gevaar voor anderen vormt? Of eigenlijk hoe bepaal je dat iemand niet een gevaar is voor de omgeving ? Want neem aan dat er bij twijfel al maatregelen worden genomen.
  Weet je zelf of je gevaarlijk bent of ben je dan al te ver heen? Heb angst om opgesloten te worden maar dat is beter dan dat ik “knap” en een weerloos kind ofzo pijn doe of erger

  • Menno Oosterhoff

   Voor iemand met kennis van zaken is wel goed te zien of iets een werkelijke drang is of een lege huls, een dwangmatige voorstelling. Als het dwang is dan is opsluiten helemaal niet goed, want dan neem je de gedachten serieus en intrusies zijn geen wensen of verlangens of aandrang. Maar per mailverkeer kan ik niet vaststellen dat het dwangvoorstellingen zijn die net gevaarlijk zijn.

   • dankje, ik snap dat er beperkingen zijn op online vaststellen van die dingen. vaak “weet” ik wel dat het slechts gedachten maar soms (bijvoorbeeld wanneer ik dat schreef) raak ik de weg door veel gedachten en twijfel kwijt en ben dan behoorlijk angstig

 15. Ik zit momenteel 3 dagen op 100mg anafranil en morgen naar de 125mg .De spanning is vrij heftig en slik er alprozam bij.
  De intrusies naar mijn dochter zijn zo heftig dat ik bang ben dat het de realiteit gaat worden.Depri wordt ik ervan.Is dit normaal dat de angsten en spanning erger worden nu ik de medicatie opbouw .Ik begrijp dat er bijwerkingen zijn lichamelijk maar dit. Ik slik nu 25 mg 4 keer pd.Hoe kan het dat iemand bij 75mg al verbetering voelt ?Tegen mij werd gezegd dat toen ik op 75mg dat dit een te lage dosering is om daarvan iets te merken.Terwijl dit ook mensen zijn met OCD problematiek Bloedwaarde prikken hebben ze met mij niet over gehad.

 16. hallo,
  ik zit nu weer in een zeer slechte periode wat dwang betreft,ik ben nu voor de 2e keer exposure met responspreventie therapie aan het doen.
  ik vraag me af dat als deze therapie niet voldoende blijkt te zijn wat ik dan nog voor behandelingsopties heb

  • Menno Oosterhoff

   Ik weet niet wat er aan medicatie al geprobeerd is? verder wordt soms EMDR toegepast, nog experimenteel. TMS, idem en niet vergoed, ACT, mindfulness. Allemaal nog experimenteel . En inde=ien ernstig genoeg deep brain stimulatie

  • Hi Flore

   Ik ben reeds +/- 25 jaar in behandeling voor smetvrees en controledwang in België.
   Begin dit jaar heb ik na al die jaren van gedragstherapie en vele soorten medicatie,TMS geprobeerd.
   Dit heeft bij mij niet geholpen. Toestel moet afgesteld worden op de juiste ‘sterkte’ bij aanvang van de behandeling.
   Dit doet men door de magnetische spoel op het gedeelte van het hoofd te plaatsen die verantwoordelijk is voor duimbewegingen. Van zodra de duim beweegt, heeft men de juiste ‘sterkte’. Bij mij bewoog mijn duim niet en toestel kon dus niet hoog genoeg ingesteld worden.
   Nu ben ik ook info aan het verzamelen voor deep brain stimulatie en vooral naar ervaringen van patiënten die de operatie reeds ondergaan hebben. Helaas zijn er in België geen patiënten bereid om hun ervaring te delen. Via deze weg heeft Menno en Ineke geprobeerd mij in contact te brengen met iemand van de facebookgroep die operatie onderging in België. Helaas heeft deze persoon geen al te goed resultaat en wil zijn ervaring niet delen. Ik heb dus het idee dat men in België dus geen al te goede resultaten heeft met DBS bij OCD (wel bij parkinson denk ik).
   Weet u intussen al meer over DBS of kent u mensen die het reeds hebben laten doen?

 17. Menno Oosterhoff

  Wij niet , maar AMC wel. Het kan zeker helpen.
  TMS: is nog heel nieuw. Lijkt wel iets te kunnen doen, maar bij wie en hoe blijvend het is is onduidelijk

 18. Ik vind wel bepaalde seksuele handelingen aantrekkelijk die homo’s doen, maar een man zelf vind ik niet aantrekkelijk. Het gevoel dat je met het ‘verkeerde’ geslacht seks zou hebben, voelt vooral aantrekkelijk voor mij. Met ‘verkeerd’ bedoel ik dat homoseksuele handelingen niet overal in de wereld legaal zijn en het daarom lekker voelt dat het illegaal is, ondanks dat je in Nederland woont. Hierdoor twijfel ik steeds of ik bi ben en kijk ik steeds of ik mannen ook aantrekkelijk kan vinden. Heb ik nou een soort obsessie of is mijn seksuele geaardheid niet met een mooi label te benoemen?

  Ik zit in de puberteit en ik heb geen seksuele ervaringen.

  • Menno Oosterhoff

   Beste Anoniem
   Per internet is het nioet altijd makkelijk te zeggen. Op zich is het hebben van homoerotische fantasieën om welke reden dan ook zeker niet meteen een bewijs dat je dus overwegend homo bent. Als je veel gaat checken en controleren en tijwfelen dan kan dat heel goed passen bij een obsessie

 19. hallo

  Even een vraagje met iets waar ik al tijd mee zit. Ik maak me vaak druk over dingen. Altijd al gehad. En ook al weet je dat je daarmee moet stoppen, dat je moet stoppen met denken wat er allemaal mis kan gaan dan is bij mij vaak het probleem dat ik het niet voel. Mijn gevoel is en blijft angst en blijft aanwezig. Ook al denk ik soms heel rationeel dat gevoel blijft. Ik blijf dan dat gevoel houden dat het ook echt misgaat en dat het een soort voorgevoel is. Hoe zorg je dan ook dat dat angstige gevoel weggaat. Of is dat iets wat je helemaal niet kan sturen?

  Alvast bedankt!

  • Menno Oosterhoff

   Beste Tja

   Wisten we maar hoe je overmatige gebbvoelens van onrust weg konden krijgen. Dat is helaas niet eenvoudig. Met cognitieve gedragstherapie kun je wel leren daar beter mee om te gaan. ook proberen vooral aandacht te geven aan positieve gedachten kan helpen, zorgen voor voldooende ontsapnning , soms medicatie. Maar eenvoudig is het niet.

 20. hallo,
  ik dreig mijn werk niet meer vol te kunnen houden ivm met toenemende last van dwang,
  is dit een goede reden om mij ziek te melden?en hoe kan ik dit het best aanpakken?

  • Menno Oosterhoff

   Als er een bedrijfsarts is kun je met hem overleggen. en anders met de huisarts. Beter dan helemaal ziek melden is gedeeltelijk ziek melden als dat kan, want als je helemaal niet meer werkt mis je ook die afleiding en dan kan de dwang toenemen. Sterkte.

 21. Mark van Lankvelt

  Ik heb het zelfde gehad. uiteindelijk had ik het gewoon verteld aan mijn werkgever en vervolg,ens ook naar de bedrijfsarts geweest. Ging vervolgens korter werken mede onder begeleiding van de bedrijfsarts en dat heeft mij geholpen.
  Nu jaren later werk ik parttime (22 uur in de week) , alleen dan nu wel op mijn eigen kostten, maar helaas heeft niet iedereen die luxe.
  Kon mischien uiteindelijk wel mischien in de wia, maar aangezien het bij mij in periode`s is dat ik een zware terugval heb, en het voor mij op zich al heel stressvol om het hele traject bij de uwv aan te gaan, had ik het besloten om daar niet in te vallen.

 22. Vanwege gezondheidsproblemen ben ik minder gaan werken. Het was niet meer vol te houden om 36 uur of meer te werken, ook in combinatie met OCD. Mijn werkgever weet ervan, probeert er begrip voor te hebben maar voor iemand die geen OCD heeft is dat best ingewikkeld. Ik heb soms het idee dat men denkt dat ik ‘het goed voor elkaar heb’ of ‘op tijd komen niet zo belangrijk vind’ maar men weet niet dat ik er al een halve dag op heb zitten voor ik aan mijn bureau op kantoor schuif ;-)

 23. Mark van Lankvelt

  Het kan zeker heel zwaar zijn icm werk, weet er alles van.In feite heb ik ook alles zo beetje aan de buitenkant voor elkaar, en dat maakt het natuurlijk nog moeilijker om het uitleggen aan andere of laat staan aan je zelf.Nu probeer ik het ook allemaal niet meer te analyseren voor mij zelf, want ik had gemerkt dat dat juist de klachten nog erger maakte bij mij.
  Zoals eerder gezegd werk ik nu 22 uur in de week, waarvan maandag 6 uur en van dinsdag t/m vrijdag 4 uur.
  Het is voor mij meer als voorzorg, want ben in het verleden al 3 keer (gedeeltelijk) uitgevallen op het werk.
  Wil niet zeggen dat ik nooit langer werk, maar dan is het echt vrijwillig. Mijn directe collega`s weten er ook iets van, en dat helpt ook.Niet dat ze natuurlijk alles weten en begrijpen, maar dat hoeft ook niet.
  Als ik weer ooit in terugval terecht kom, dan weet ik uit het verleden, dat ik dit aantal uren (net) kan volhouden.Zeker weten doe je het nooit, maar ja, wat is wel zeker.
  Op dit moment heb ik er vrijwel geen last meer van gelukkig, maar ergens weet ik ook dat het er nog ergens is. Dat is ook niet ze gek, want heb al veel terugvallen gehad sinds mijn kindertijd.

 24. Goh, wat herkenbaar, Mark. Ik werk 28 uur over 5 dagen. Ik ben relatief stabiel, ben nog de juiste balans aan het zoeken. Wel 2 x langdurig uitgevallen op werk, o.a door OCD. Maar wat zou het fijn zijn als ik op een ontspannen manier mijn huis zou kunnen verlaten………

 25. Ik ben ook een paar x uitgevallen door OCD . Telkens wel langzaam opgebouwd. Na 4 weken uitval ineens vervanging tegen de wil in vd bedrijfsarts want ik starte gelijk met de vervanger en mag geen werk afnemen dus loop nu een beetje mezelf in de weg. Ik probeer het maar los te laten en mezelf er niet druk om the maken.
  Beetje het voordeel ervan in the zien.

 26. Hallo,
  Ik heb nu ruim 25 jaar een bijzondere vorm van smetvrees. Ik ben nl. niet bang om besmet of ziek te worden door allerlei bacteriën. Toch moeten mijn handen constant schoon zijn en dan met name vetvrij. Ik kan het niet dulden dat er bijvoorbeeld vette vingers op mijn telefoon komen. Als ik iets aanraak dat vet of vies is (in mijn ogen), dan maak ik andere dingen ook weer vies met mijn handen. Maar nogmaals, ik ben niet bang voor de bacteriën. Ik zou (en dit is een raar voorbeeld, maar moet maar even) met een gerust hart een tafel aflikken, maar aanraken liever niet.
  Ik was zeker 50 keer per dag mijn handen en dat kan oplopen naar ruim 100 keer. Deze dwangstoornis is begonnen nadat mijn zus vermoord is door haar ex vriend. Bijna tien jaar later heeft mijn broer zelfmoord gepleegd en uiteraard werd de dwang daarna nog erger.
  Zijn er mensen die deze vorm van smetvrees ook hebben? Ik ken mensen met de bekende vorm, maar niet met de vorm die ik heb.

  • Menno Oosterhoff

   wat verschrikkelijke dingen heb je meegemaakt.
   In mijn boek bespreek ik de verschillende vormen van smetvrees. Angst voor bacterieen, angst andere te besmetten, vies zijn van zonder angst, maar meer afkeer meest voor lichaamsproducten van een ander , en smetvrees meer als een soort perfectionisme, dat het hee;l precies komt. Jouw vorm lijkt vooral in de laatste categorie te passen. Ooit gedragstherapie ehad?

 27. Ellen van den Heerik

  Hallo Menno,

  Bedankt voor je reactie. Tja, goh, perfectionisme… daar zeg je wat. Nooit over nagedacht, maar klinkt zeer aannemelijk. Je hebt mijn ogen geopend, echt.
  Gedragstherapie heb ik niet gehad. Wel o.a. EMDR, twee jaar therapie bij GGZ en gesprekken met psychologen.
  Ik heb niet de illusie dat dit ooit over gaat, maar een wat leefbaardere vorm, als dat al bestaat, lijkt me een genot.
  Toevallig is vandaag de verjaardag van mijn zus. Ik merk dat ik dan meteen meer ‘beren op de weg’ zie. Dit soort dagen zijn eigenlijk niet te leven.

  Groet,
  Ellen van den Heerik

 28. Hoi Ellen,

  Zou het kunnen helpen als je deze moeilijke dag inzet als themadag om je zus te eren? Mij helpt het ook om op moeilijke dagen veel te praten met de mensen die ik mis. Ik sta mezelf ook toe om te huilen.

  Ik ben geen psycholoog of psychiater, maar misschien kun je er iets mee.

  Wens je veel sterkte vandaag.

  Miranda

 29. Ellen van den Heerik

  Goedemorgen Miranda en onbekend,

  Bedankt voor jullie reacties. Het is al zo fijn om antwoorden te krijgen. Al besef ik meteen dat er dan bij jullie ook veel verdriet zit en dat is daar weer een schaduwzijde van. Jullie ook veel sterkte.
  Zoals jij het zegt, een themadag, zo beleef ik het, Miranda. Maar ik weet inmiddels, en zie dat ook bij mijn moeder, dat een moord niet te verwerken is. Er is iemand schuldig aan en dat maakt het niet te verteren. Er zal nooit berusting zijn of acceptatie, nadat een ander persoon je dit aandoet.
  Hij of zij is degene die een, in ons geval, prachtige jonge vrouw meeneemt de dood in. Diegene heeft geen idee wat hij aanricht.

  Liefs,
  Ellen

 30. Ja, het is heel erg, of nou ja, ik denk dat er misschien niet eens goede woorden voor zijn. Ik denk ook dat niet alles te verwerken of te accepteren is. Wegstoppen is natuurlijk ook geen optie. Dus dan is het zaak een manier te vinden om er wel redelijk mee om te kunnen gaan. Het leed wat de een treft, raakt natuurlijk ook een ander (in dit geval jou).

  En ja, ik heb veel erge dingen meegemaakt. Er zijn dagen dat het me lukt los te laten, want kan er niets meer aan veranderen, maar er zijn natuurlijk ook dagen dat het zwaar en moeilijk is.

  Nogmaals veel sterkte, ik hoop dat je iets of iemand vindt die jou kan helpen.

  Miranda

 31. Menno Oosterhoff

  Het lijkt me dat dit met gedragstherapie nog wel te verbeteren zou moeten zijn. Gewoon praktisch aan de slag met oefenen en langzaam afbouwen. Bijvoorbeeld hoevaak je je handen mag wassen.
  Ik denk dat er wel mogelijkheden zijn. Eventueel medicatie om het te doorbreken.

 32. Ellen van den Heerik

  Dank je wel, Menno, voor je aanvulling en tip. Ik ga eens kijken op internet en wie weet ga ik deze therapie proberen!

  Groet,
  Ellen

 33. Ellen van den Heerik

  En Miranda, jij ook nogmaals bedankt voor je mooie woorden. Ik wens jou ook veel sterkte toe en hopelijk veel lichtpuntjes in de nabije toekomst!

  Groet,
  Ellen

 34. Hi

  Zijn er mensen die ervaring hebben met DBS. ‘k Ben in België in behandeling voor smetvrees en controledwang en m’n heeft mij, na 25 jaar van diverse therapieën en medicatie, DBS voorgesteld.
  Ik ben nu zo veel mogelijk info aan het verzamelen over DBS. Wat zijn de risico’s, werkt het goed (hoeveel % minder last van symptomen na operatie?), wat kan je achteraf nog wel en wat niet doen, … Eigenlijk wil ik er écht alles over weten. Over het verloop van de operatie en de voorbereidingen vind ik wel info maar ik wilde eens kunnen praten met mensen die de operatie reeds achter de rug hebben. In het ziekenhuis (UZ Leuven) waar ik in behandeling ben, is echter geen enkele patiënt bereid om zijn ervaring te delen. Dit schrikt mij wel een beetje af.
  Weet iemand waar je in België operatie nog kan ondergaan (buiten UZ Leuven) voor behandeling van OCD?

  Anoniem

  • Menno Oosterhoff

   Volgens mij kan het alleen in Leuven. In Nederland gebeurt het in maastricht en in amsterdam. Daar is het meeste ervaring. misschien dat daar iemand is die ziijn haar ervaringen wil delen. ik kan het voorleggen aan Martijn Figee,m maar dan moet je me even mailen m.oosterhoff@lentis.nl

 35. Ineke van Rijnbach - Inkenhaag

  Hallo Anoniem,

  Ik ben Ineke, vrijwilliger Dwang.eu en mede-beheerder van de OCD Facebookgroep. Ik heb de betreffende persoon via een PB gevraagd die er open voor staat dat ik jullie met elkaar in contact breng.

  Laten we even wachten op de reactie, wellicht komt hier een reactie. Anders kunnen via mail contact leggen.

  Hartelijke groet,

  Ineke

   • Ineke van Rijnbach - Inkenhaag

    Beste Anoniem

    Ik heb ondertussen contact gehad met de persoon uit de OCD Facebookgroep die DBS heeft ondergaan.

    De persoon heeft helaas niet voldoende resultaat bij deze behandeling en is van mening niet echt goede raad te kunnen geven. Het gaat op hem moment niet goed en de persoon is niet in staat je vragen te beantwoorden.

    Ik hoop echt dat je iemand vind die je wel verder kan informeren. Heb je al eens op het OCD Forum geprobeerd. Wellicht dat daar iemand te vinden is die je verder kan helpen met je vragen.

    Hartelijke groet,

    Ineke van Rijnbach – Inkenhaag

 36. Hallo,
  Ik ben op zoek naar info over de ingreep Dbs
  Of ik in aanmerking kan komen,kosten,vergoeding etc
  Alle informatie is welkom
  Alvast bedankt

 37. Wie komen er in aanmerking voor DBS.?
  Ik heb het idee dat het bij mensen gedaan wordt met dwanghandelingen en niet die alleen dwanggedachten hebben.
  Kan dit kloppen?

 38. Begrijp dat je alle medicatie zowat geprobeerd moet hebben en alle therapieën gedaan zonder resultaat en jaren zwaar onder te leiden hebt dat je niet kunt functioneren .

  • Hier in België is het inderdaad de laatste stap. Je moet eerst alles doorlopen hebben zonder resultaat en inderdaad reeds jaren lang zware dwang hebben.

 39. In AMC en in Maastricht gebeurt het. De bekende behandelingen moeten wel eerst geprobeerd zijn. Als je me mailt dan kan ik je in contact brengen met Martijn Figee of Met Koen Schruers die je alles kunnen vertellen menno@dwang.eu

 40. Menno Oosterhoff

  In AMC en in Maastricht gebeurt het. De bekende behandelingen moeten wel eerst geprobeerd zijn. Als je me mailt dan kan ik je in contact brengen met Martijn Figee of Met Koen Schruers die je alles kunnen vertellen menno@dwang.eu

  • Beste Menno

   U stuurde mij reeds een mailtje dat u mij in contact zou brengen met Martijn Figee. Tot nu toe heb ik nog niets vernomen van Martijn. Ik zou graag weten bij hoeveel patiënten die de operatie reeds ondergingen, het ook een succes is geweest.

 41. Hallo iedereen, ik heb onlangs vernomen dat ik ocd heb. Geen handelingen, alleen gedachten. Agressieve gedachten over zelfmoord. Ze zijn begonnen nadat ik over iemand las die het had gedaan. Ik begon dan te denken, wat zo iemand drijft, en of ik ook zo ver zou komen, enz.. Dat gaf me zo’n angst, dat ik er dwanggedachten van kreeg, wat me nog meer angst gaf. Ik heb ook een gegeneraliseerde angststoornis, en ben heel bang voor depressie. De dokter zegt dat het ocd is. Ik probeer er mee te leven zonder medicatie, want die vind ik ook zo eng. Het lukt me aardig, alleen als er angst opduikt, komen die gedachten, ik weet heel goed dat ik geen zelfmoord wil plegen, toch blijf ik bang, dat ik het ineens in een opwelling zou doen. Ik vraag me af of dit herkenbaar is, en hoe ik dit best aanpak?

 42. beste Natascha
  indringende gedachten over jezelf iets aandoen terwijl je dat juist niet wilt is een bekende intrusie, zoals dat heet.
  Het beste is deze voorstellingen niet serieus te nemen en door je heen te laten schieten Tegendringen werkt niet. In mijn boek ga ik er ook op in en in het boek: het duiveltje van de geest van Leen Baer wordt het ook besproken.
  Cognitieve gedragstherapie kan ook helpen naast medicatie. Misschien wel goed dat te doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.